Natasha Diddee
Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, zdaj je umrla

jv_0
Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja T-2

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Kaj res pomaga pri suhi koži?

4. 2. 2018; 04.00
Avtor: Revija Maja
1

foto: youtube

V zimskih mesecih se vas mnogo srečuje s suho kožo in ta je več kot nadležna. Srbi, zateguje, se lušči, in če ji hitro ne pomagate, se mimogrede spraskate do krvi in za povrh staknete še infekcijo. V pomoč so vam lahko razna mazila iz lekarn in drogerij ter tudi domači pripravki, ki koži vračajo vlago.

Kako nastane suha koža?
Koža postane suha takrat, ko v telesu primanjkuje vode oziroma je zaščitni kožni plašč poškodovan, tako da v koži ne more zadrževati vlage v zadostni meri. Pomanjkanje vlage pa je posledica številnih razlogov, največkrat gre za preplet več dejavnikov skupaj:
Kožne bolezni: luskavica, ekcem, nevrodermitis.
Splošne bolezni: diabetes, avtoimunske bolezni, alergije, slabo delovanje ščitnice.
Dehidracija: ko v telesu ni zadosti vode, se koža izsuši.
Suhost: suh zrak zaradi ogrevanja prostorov ali delovanja klimatskih naprav potegne vlago iz kože.


Življenjski slog: premalo gibanja, alkohol, nikotin, stres in pomanjkanje spanja vodijo v pomanjkanje vlage v koži ter povečano izločanje sebuma.
Škodljive snovi: neposreden stik kože s čistili, dezinfekcijskimi sredstvi in kemikalijami.
Neprimerna nega: kopanje in prhanje s prevročo vodo, preveč agresivni negovalni izdelki, ki poškodujejo kožni plašč.
Starost: z leti postaja koža vse tanjša in njena sposobnost kopičenja vlage se zmanjšuje.
Hormoni: hormoni imajo velik vpliv na stanje kože. To se kaže v puberteti z mastno kožo, kasneje v menopavzi pa s pretirano suho kožo.

Se suhi koži lahko izognemo?


Če ste nagnjeni k suhi koži, lahko to učinkovito preprečujete. Med glavnimi napotki dermatologov so naslednji:
Več tekočine: dnevno popijte vsaj 2,5 l tekočine, najbolje vode, ne pa tudi kave in alkohola. Če vam navadna voda ne ustreza, jo izboljšajte z limono, koščkom kumare, sokom brez dodanega sladkorja ali pa pijte čaj.
Več vlage: redno prezračujte prostore in uporabljajte vlažilnik zraka, zlasti čez zimo. Pomaga tudi, če na radiator položite vlažno brisačo ali skodelico z vodo.
Več vitalnih snovi: na vašem jedilniku naj bo veliko sadja in zelenjave. Tudi zdravim maščobam (omega-3) se ne izogibajte.
Več gibanja na svežem zraku: telesna aktivnost na prvi pogled nima veliko opraviti s preprečevanjem suhe kože. Vendar z več gibanja izboljšamo prekrvitev in s tem preskrbo kože z vlago in kisikom.
Več počitka: nadure, vsakodnevne obveznosti, stres, težave v družini, pomanjkanje spanja … Vse to vpliva na zdravje in tudi na kožno sliko. Vzemite si čas za sprostitev, že 5 minut meditacije lahko prinese dobre učinke.


Več nežne nege: izogibajte se vročim kopelim, izdelkom s konzervansi in umetnimi aromami. Raje se na hitro oprhajte z mlačno vodo in takoj zatem nanesite na telo vlažilne izdelke.

prejšnji članek
Tanja Ribič ostaja sama
Svet slavnih
Tanja Ribič ostaja sama
naslednji članek
S katerim delom možganov razmišljate?
Zdravje
S katerim delom možganov razmišljate?
#obraziavenija
obraziavenija