Bankomat
Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa ni veljavna? To je razlog

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353
Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do občinskega neprofitnega stanovanja

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Tudi vas jezijo zamaknjeni šivi na majicah?

9. 4. 2018; 02.00
Avtor: V. M.
likanje

Preverite, kako poravnati oblačilo, če pri roki nimate likalnika ... foto: Profimedia

Že po prvem pranju se pogosto pripeti, da pri majici ne morete več lepo naravnati stranskih šivov. Slednje nas zlasti ujezi, če so vidno zamaknjeni za več centimetrov.

Se so tako površno krojena le cenovno dostopnejša oblačila? Je potrebno vzeti v zakup, da boste v cenejšem oblačilu pač videti, kot da ste ga razvlekli na vse strani? Kje tiči razlog in zakaj imamo na trgu tako nizke standarde?

Kot pojasnjujejo na Zvezi potrošnikov Slovenije, je sukanje stranskega šiva pogostejše pri oblačilih z nižjo ceno. Najpogostejši vzrok za težavo gre pripisati načinu izdelave osnovnega materiala, pletiva, ki se danes večinoma izdeluje na okroglih večsistemskih pletilnih strojih, ki omogočajo posebno hitro pletenje. ''Pletivo nastaja v obliki cevi, ki ga za potrebe konfekcioniranja razrežejo, da dobijo plosko tekstilijo. Zaradi načina pletenja vrstice v takem pletivu niso vzporedne, dvigujejo se v obliki bolj ali manj položne spirale, ki se vije navzgor, kar pri nadaljnji obdelavi pletiva bolj ali manj uspešno izravnavajo. Tu je srž problema, pri cenejših izdelkih temu ne namenjajo dovolj pozornosti,'' pojasnjujejo na ZPS in dodajajo, da se med pranjem majic pletivo ponovno sprosti, kar povzroči ponovne deformacije oblačila, torej sukanje šivov.

Imate tudi v vaši omari oblačila, ki jim ne morete lepo naravnati stranskega roba? foto: Profimedia

Vzrok za pojavljanje nekvalitetnih oblačil je lahko tudi sama kakovost uporabljene preje. Če je slednja neumirjena, lahko povzroča sukanje zank in deformacijo pletiva. ''Enako velja za površno krojenje. Kljub vsemu omenjene deformacije majicam ne zmanjšujejo uporabnosti, saj jih lahko po pranju vsaj do neke mere odpravimo (z veliko mero potrpežljivosti, seveda), zato se lahko izdelki regularno prodajajo, a po nižjih cenah,'' povedo na zvezi in nadaljujejo, da je tovrstno kakovost majic moč najti tudi v drugih državah, ne le pri nas. ''Bolj kot omenjene težave so skrb vzbujajoče neverjetno nizke cene teh oblačil, če pomislimo, koliko materiala je potrebnega in koliko je postopkov izdelave, da oblačilo nastane. Pri dragih majicah težav z zamaknjenimi šivi naj ne bilo, če pa jih vseeno zaznamo, je prav, da jih reklamiramo.''

Sukanje stranskega šiva je pogostejše pri oblačilih z nižjo ceno.

Sukanje stranskega šiva je pogostejše pri oblačilih z nižjo ceno. foto: Profimedia

prejšnji članek
Opozorilo: Nič bolj ne boste zdravi, če boste jedli čemaž
Zdravje
Opozorilo: Nič bolj ne boste zdravi, če boste jedli čemaž
naslednji članek
Tedenski numeroskop: Čas je za spomladansko čiščenje
Zdravje
Tedenski numeroskop: Čas je za spomladansko čiščenje