favorskaya
Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala sojenja Navalnemu

jv_0
Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja T-2

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

To so škodljive snovi v kozmetiki

26. 5. 2018; 03.00
Avtor: U. B. Z., Bodi zdrava
leopota kozmetika

foto: Revija Bodi zdrava

Izpuščaji, vnetje kože, lišaji, rdečica … Vam je kaj znano?

Kozmetični izdelki so polni nevarnih sestavin, ki lahko nase opozorijo z alergijskimi reakcijami ali pa na zdravje negativno vplivajo čisto počasi. Preverite deklaracije in poglejte, kaj se skriva v vaši najljubši kremi.

1. METHYL, PROPYL, BUTYL in ETHYL PARABEN 

Uporabljajo se kot zaviralci rasti mikroorganizmov in za podaljšanje roka trajanja izdelkov. Povzročili so že mnogo alergičnih reakcij in izpuščajev ali lišajev na koži. Raziskave so potrdile, da so šibko estrogenski in se absorbirajo v telo skozi kožo. Toda na široko se uporabljajo, čeprav je znano, da so toksični.

2. DIETHANOLAMINE (DEA), TRIETHANOLAMINE (TEA) 

Pogosto se uporabljata v kozmetiki kot emulgatorja ali za pospeševanje penjenja. Lahko povzročita alergične reakcije, draženje oči ter suhost kože in las. Sta toksična, kadar se absorbirata skozi kožo dalj časa.

3. DIAZOLIDINYL UREA, IMIAZOLIDINYL UREA 

To so konzervansi, ki se na široko uporabljajo. Ameriška Akademija za dermatologijo je odkrila, da so glavni vzrok za vnetje kože. Dve tovarniški imeni za te sestavine sta tudi Germall II in Germall 115. Nobeden od njiju ne vsebuje dobrega agensa proti glivicam in se morata kombinirati še z drugimi konzervansi. Obe kemikaliji v telo sproščata formaldehid, ki je toksičen.

4. SODIUM LAURYL/LAUTERH SULFATE 

Poceni, groba detergenta, ki se uporabljata v šamponih zaradi čistilnih sposobnosti in povzročanja penjenja. Običajno jih izdelajo kot derivate surove nafte, pogosto so prikriti pod izrazom »prihaja iz kokosa«. Povzročajo draženje oči, luščenje lasišča, podobno prhljaju, lišaje na koži in druge alergične reakcije.

foto: Revija Bodi zdrava

5. PETROLATUM 

Znan tudi kot petroleum jelly – naftni žele. Je derivat mineralnih olj in se uporablja kot mehčalo v kozmetiki. Nima nobene hranilne vrednosti za kožo in lahko negativno vpliva na lastni naravni vlažilni mehanizem našega telesa, kar pripelje do suhosti in razpokanosti kože. Pogosto povzroči prav tak učinek, kot naj bi ga preprečeval. Izdelovalci kozmetike ga uporabljajo, ker je neverjetno poceni.

6. PROPYLENE GLYCOL 

Idealno je to rastlinski glicerin, zmešan z alkoholom iz zrnja, ki sta oba naravna. Žal pa je običajno sintetična zmes kemikalij, predelana iz surove nafte, ki se uporablja kot vlažilec. Znano je, da povzroča alergijske reakcije, koprivnico in ekceme. Kadar med sestavinami opazite PEG (polyethilen glycol) ali PPG (polypropylene glycol), pazite, saj gre za sorodni kemikaliji.

7. PVP/VA COPOLYMER 

Kemikalija, derivat surove nafte, ki se uporablja v lakih za lase, pripomočkih za oblikovanje pričeske in drugih kozmetičnih sredstvih. Lahko je toksičen, saj delci, ki jih vdahnemo, lahko poškodujejo pljuča občutljivih oseb.

8. STEARALKONIUM CHLORIDE 

Štirikratna amonijeva sestavina, ki se uporablja v balzamih za lase in kremah. Razvili so jo v tekstilni industriji kot mehčalec za perilo in je precej cenejša in lažja za uporabo v kozmetičnih izdelkih za lase kakor proteini ali zelišča, ki dejansko koristijo lasem. Povzroča alergijske reakcije in je toksična.

9. COLOR 

Sintetične barve. Uporabljajo se, da bi kozmetični izdelki imeli lep videz. Sintetičnim barvilom, tako kot sintetičnim barvam za lase, se izogibajte, če je le mogoče. Označene so lahko kot FD&C ali D&C, čemur sledi barva in številka (na primer FD&C red no. 6). Mnogo sintetičnih barvil je lahko rakotvornih. Če jih vaš kozmetični izdelek vsebuje, ga ne uporabljajte.

10. FRAGRANCE 

Dišave v kozmetičnih izdelkih. Dišave so lahko sestavljene iz do dvesto različnih sestavin. Nikakor ni mogoče vedeti, katere so to, saj na etiketi izdelkov preprosto piše »fragrance«. Nekatere težave, povezane z uporabo teh kemikalij, so glavoboli, vrtoglavica, izpuščaji, hiperpigmentacija kože, dražeč kašelj, bruhanje, draženje kože – seznam pa se še nadaljuje.

11. METILIZOTIAZOLION

Uporablja se kot konzervans v šamponih in drugi kozmetiki. Zanj je bilo ugotovljeno, da je nevrotoksičen in lahko poškoduje živčne celice, posledice dolgotrajne uporabe pa še niso raziskane.

12. PABA

Paba so filtri, namenjeni varovanju pred sončnimi žarki. Lahko povzročijo tvorjenje nitrozaminov in fotoobčutljivost, znanstveniki pa proučujejo povezavo z nastankom rakavih obolenj, saj se ob uporabi paba poviša število mutacij DNK-kožnih celic, kar poveča tveganje za nastanek kožnega raka.

Preberite tudi: Naj vas ljudje vzljubijo. Kliknite TUKAJ!

prejšnji članek
Partnerka Jurija Zrneca žaluje
Svet slavnih
Partnerka Jurija Zrneca žaluje
naslednji članek
Kako odplakniti aluminij iz telesa
Svet slavnih
Kako odplakniti aluminij iz telesa