erika znidarsic 1 Dobra karma

'Pri denarju ni čustev,' trdi voditeljica, ki je ...

Tanja Ribič z mamo Jožico Svet24.si

Tanja je trepetala za mamo, ki je zbolela za ...

marjan sarec pl6 Reporter.si

Šarec si je premislil: novo prehodno vlado bi bil...

Mihael Karner Svet24.si

V Ameriki iskan zločinec, v Ljubljani ugleden ...

aleš-hojs Necenzurirano

Janševo reševanje vojaka Hojsa

image0 Odkrito.si

Tanja Fajon: "Janša je napadalen."

nika-zorjan, draga-korona Njena.si

Nika Zorjan postala seksi blondinka, oboževalci ...

Kako se izogniti neprijetnemu vonju obutve?
| Lea Pufek/Bodi zdrava

Kako se izogniti neprijetnemu vonju obutve?

Bodi zdrava

Čeprav brezskrbnost bose noge obožujemo, ta svoboda nosi precej visoko ceno – neprijeten vonj, ki se ga je včasih skoraj nemogoče znebiti.

Balerinke, sandali in natikači so eden od razlogov, zakaj imamo radi poletje. Ker naša stopala lahko zadihajo in nam jih ni treba vsak dan stiskati v nogavice. A svoboda nošenja obutve na boso nogo ima svoje ne preveč prijetne posledice. Neprijetne vonjave, ki pri tem nastanejo, so posledica bakterij, ki se čez dan zberejo in razmnožijo v naši obutvi in navadno tam tudi ostanejo, če se jim dodatno ne posvetimo. Da vam letos ne bo neprijetno, ko boste sezuli svoje najljubše lahkotno obuvalo, vam predstavljamo nekaj poceni zvijač, ki izničijo neprijeten vonj obutve.

Temeljito si umijte noge

Seveda se ta ukrep zdi povsem logičen, a večina ljudi si med prhanjem stopala zgolj splahne z vodo, kar pa bakterij ne odstrani povsem. Bakterije, ki v obutvi povzročajo neprijeten vonj, so iste bakterije, ki povzročajo tudi neprijeten vonj stopal. Med prhanjem zato poskrbite, da te bakterije očistite s stopal, in to tako, da jih temeljito umijete. Z milom zdrgnite podplate, še posebno pozorni bodite na prostor med nožnimi prsti. Tam se zadržuje največ bakterij in drugih nečistoč, zato se tudi glivične okužbe navadno začnejo med prsti. Ko stopite izpod tuša, pa je pomembno, da stopala popolnoma posušite, preden obujete čevlje. Ne škoduje, če jih tudi osušite s sušilnikom za lase.

Istih čevljev ne nosite dvakrat zapored

Čeprav so vaši najljubši in najbolj udobni, kar jih imate, istih čevljev nikar ne nosite dva dni zapored. To je recept za neprijetne vonjave, saj bakterije in vlaga, ki se v njih naberejo, potrebujejo več kot le en dan, da se izničijo. V enem dnevu se namreč čevlji ne osušijo dovolj, kar sčasoma pripelje do tega, da začnejo nenehoma smrdeti. Zaradi tega je včasih dobro biti značilna ženska in imeti za vsak dan v tednu svoj par čevljev.

Uporabljajte sredstva proti potenju stopal

Če se vaša stopala redno potijo ne glede na zunanje temperature, potem je dobro poskrbeti za preventivo. Obstajajo sredstva, ki preprečujejo čezmerno potenje stopal in s tem tudi čezmerno širjenje bakterij, ki povzročajo neprijeten vonj.

Soda bikarbona in kavni filter

Soda bikarbona je čudo iz kuhinje, ki se ga lahko uporablja tako v kuhinji kot pri čiščenju in v kozmetične namene. Primerna pa je tudi za nevtralizacijo neprijetnih vonjav v čevljih. Deluje kot dezodorant za čevlje. Vse, kar morate storiti, je, da v neuporabljen kavni filter natresete nekaj sode bikarbone, nato pa filter zatesnite bodisi s spenjačem bodisi z lepilnim trakom ali elastiko, da dobite paketek, napolnjen s sodo bikarbono. Tega postavite v čevelj ob koncu dneva in pustite, da soda bikarbona čez noč opravi svoje.

Zamrzovalnik

Eden od precej logičnih načinov za pomor bakterij, ki povzročajo neprijetne vonjave, je nizka temperatura. Bakterije namreč živijo in se razmnožujejo na natančno določeni temperaturi. Da jih pomorite, tako čevlje zaprite v vrečko z zapiralom in jih čez noč postavite v zamrzovalnik. Zjutraj bodo čevlji brez bakterij in prijetno sveži, kar zlasti pride prav v dneh, ko so temperature zunaj zelo visoke.

Mačji pesek v najlonskih nogavicah

Če imate doma mačko in ste redni kupec peska za mačje stranišče, potem lahko za izničevanje vonja uporabite tudi tega. Pesek za mačje stranišče je namreč zasnovan tako, da nase srka vlago in vonjave, da z njimi v stanovanju nimate težav, kadar vaš hišni ljubljenček opravi potrebo. Nekaj tega peska nasujte v stare najlonske nogavice in jih povežite tako, da dobite žakeljček s peskom. Tega nato čez noč skrijte v čevlje in zjutraj bodo ti suhi in brez vonja.

Medicinski alkohol

Medicinski alkohol, ki ga navadno doma hranimo za razkuževanje ran, je prav tako primeren za odstranjevanje neprijetnega vonja iz vaše obutve. Preprosto ga prelijte v stekleničko z razpršilcem in z njim poškropite notranjost obutve. Alkohol bo razkužil notranjost vaših čevljev in pomoril bakterije.