Mint Butterfield
Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, soustanovitelja Flickrja in Slacka

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Razvajajte kožo z naravnimi sestavinami

11. 8. 2018; 04.00
Avtor: M. B., Maja
k dreamstime_xxl_31499578

foto: Dreamstime

Poleti vedno znova poslušate o potrebni zaščiti kože pred škodljivimi vplivi sonca. Vendar pa je nega kože veliko več kot le nanašanje sončne kreme vsaki dve uri.

Zagotovo je slednja prvi korak pri ohranjanju mladostnega videza in zdrave polti, a nikar ne zanemarite vsega drugega. Vlažilno mleko za telo, izdelki proti potenju in komarjem, piling za odmrle kožne celice, porjavitvena krema … Vsega naštetega vam nikakor ni treba kupovati, saj si vse lahko pripravite sami doma.

Koža je največji telesni organ, ki ga je poleti treba še bolj zaščititi kot sicer. Da pa vam ne bo treba zapravljati veliko denarja za drage negovalne izdelke, smo zbrali nekaj receptov, po katerih si najnujnejšo poletno kozmetiko lahko pripravite sami. Navodila so preprosta in uporabljene sestavine take, da jih imate zagotovo že na zalogi.

Preberite tudi: Dieta zoper škodljive vplive sonca. Kliknite TUKAJ!

Zaščitno olje

Zaščitno olje proti soncu nanašajte po jutranjem prhanju. Ker se hitro vpije, ne boste imeli občutka teže na koži in tudi mastnega filma ne. Za osnovo uporabite kokosovo ali mandljevo olje (SPF med 5 in 8) ter dodajte avokadovo olje (naravni SPF 15). Takšen losjon daje koži osnovno zaščito in je primeren za kratkotrajno zadrževanje na soncu. Če njegovo zaščitno moč želite povečati, mu dodajte korenčkovo olje ali olje malinovih pešk, ki imata oba visoko UV-zaščito (SPF okoli 30) zaradi vsebnosti vitaminov A, E in maščobnih kislin. Za odišavljenje pa uporabite vaniljo, jasmin, sivko ali vrtnico.

foto: Dreamstime

Sestavine: ¼ skodelice kokosovega ali mandljevega olja, ¼ skodelice avokadovega olja, ½ čajne žličke eteričnega olja vanilje, ½ čajne žličke eteričnega olja jasmina, 1 čajna žlička korenčkovega olja ali olja malinovih pešk.

Priprava:

Na nizki temperaturi premešajte kokosovo in avokadovo olje. Ohladite.

Dodajte eterična olja ter korenčkovo olje ali olje malinovih pešk.

Premešajte in prelijte v kozarec z navojem.

Piling pina colada

Da boste kožo bolje in lažje nahranili ter da bo tudi enakomernejšega tena, jo poleti večkrat nežno zdrgnite z luščilom. Priporočamo takšnega nežne teksture in dišečega po poletju, pripravite pa ga za dva nanosa.
Sestavine: ½ skodelice zmletega riža, ½ skodelice kokosovega mleka, ¼ skodelice rjavega sladkorja, ½ žlice naribanega ingverja.

foto: Dreamstime

Priprava:

Riž zmeljite v mlinčku za kavo ali električnem sekljalniku.

Zmešajte ga s kokosovim mlekom, sladkorjem in ingverjem, da dobite gosto pasto.

Nanesite jo po vsem telesu v krožnih gibih. Potujte od nog navzgor.

Sperite ga pod prho.

Hladilni kumarični losjon

Ker imate kumar poleti verjetno čez glavo, lahko iz njih namesto solate za spremembo pripravite hladilni losjon. Potrebujete samo tri sestavine: 1 kumaro, ¼ skodelice kokosovega mleka in ¼ skodelice soka aloe vere. Kumaro grobo naribajte in jo položite v cedilo ali sterilno gazo ter iz nje stisnite sok. Dobili ga boste skoraj za eno skodelico. Prelijte ga v lonček z nastavkom za pršenje, dodajte kokosovo mleko in aloe vero. Dobro pretresite in shranite v hladilniku. Vsak dan ga nanašajte posebej na tiste predele telesa, kjer imate razdraženo kožo. Losjon je nasploh imeniten nadomestek mleka za telo, kožo odžeja in hladi ter je odličen, če preživite veliko časa na soncu.

foto: Dreamstime

Bronzer iz kakava

Sliši se skoraj neverjetno, a v resnici si blag porjavitveni izdelek lahko naredite čisto sami. Vlažilni kremi dodate malo cimeta, kakava v prahu in koruznega škroba.

Najprej zmešajte majhno količino cimeta, kakava v prahu in koruznega škroba, dokler ne dobite želenega odtenka. Dodajte več škroba za osvetlitev ali kakava za potemnitev. S cimetom ne pretiravajte, sploh če imate občutljivo kožo, kajti v prevelikih količinah na koži lahko »žgečka«. Dodajte še nevtralni losjon in dobro premešajte. Pustite stati nekaj časa, da se sestavine prepojijo, nato še enkrat premešajte in nalijte v prazen lonček. Nanesite, ko potrebujete pridih čokoladne polti.

foto: Dreamstime

Balzam zoper pike

Poletja ni brez komarjev, os in drugih nadležnih žuželk. A letos vas piki ne bodo tako srbeli, saj si jih lahko namažete z domačim balzamom, ki omili otekline, pordelost in razdraženost kože, pa še lepo diši.

Sestavine: 2 žlici karitejevega masla, 2 žlici avokadovega olja, 30 g čebeljega voska, ¼ čajne žličke ognjičevega olja, 5-10 kapljic eteričnega olja sivke, 5-10 kapljic eteričnega olja čajevca.

foto: Dreamstime

Priprava:

V majhni kozici stopite karitejevo maslo, avokadovo olje in čebelji vosek. Dobro premešajte.
Odstranite kozico z ognja ter primešajte olje ognjiča in eterična olja. Ko se malo ohladi, prelijte v lonček. Dobite okoli 140 g balzama.

prejšnji članek
V šovu se bosta za ljubezen spopadla brata!
Resničnostni šovi
V šovu se bosta za ljubezen spopadla brata!
naslednji članek
Kako izbrati dobro klimatsko napravo?
Zdravje
Kako izbrati dobro klimatsko napravo?