cerar Odkrito.si

Bo zaradi male Maje to počel tudi Miro Cerar?

saturn Svet24.si

Tedenski horoskop: hudoben potencial komaj čaka, ...

Apokaliptična Petisvet.si

Nostradamus videl, kaj nas čaka, s pariško ...

družina Svet24.si

Do subvencije kmalu upravičeni vsi socialno ...

potresi1_fotoReuters Svet24.si

Jutri se bo treslo, bežite!?

Ana Klašnja Njena.si

Ana Klašnja: 'Moj fantek odrašča'

spela gorselj jok Njena.si

Špela Grošelj v solzah zaradi Gregorja

Končno dobili svoja ličila
| B.P.

Končno dobili svoja ličila

Moški make up ni več tabu, Profimedia

Na voljo je make up za moške

Chanel, Marc Jacobs in Tom Ford so konec leta na tržišče poslali linijo make upa za moške in s tem postavili antipod izdelkom za urejanje brade. Pred petnajstimi leti je moška  ličila poskušal uveljaviti že Jean Paul Gaultier s kolekcijo Le Mâle Tout Beau Tout Propre, ki je vključevala puder, bronzer, lipglos, lak za nohte, krtačko za urejanje obrvi in trepalnic ter črtalo za oči. A očitno še ni bil pravi čas za to, saj je bil komplet že kmalu umaknjen iz prodaje.

Foto: PR - Korektor, bronzer in maska za obraz znamke Tom Ford, narejena posebej za moške

Resnica je, da imajo moški dolgo in komplicirano razmerje z ličili. Že stari Egipčani so uporabljali črtalo za oči in si barvali obrvi, Rimljani so si z rdečilom poudarili lica in barvali nohte, v elizabetinski dobi pa so moški uporabljali bel puder za obraz. Ko je moškost postala vrlina, so moški za nekaj časa odvrgli make up in ga zamenjali za lasno kozmetiko. Briljantina je, poleg vodice za po britju, postala edini sprejemljivi moški kozmetični preparat, ki sta ga s pridom uporabljala Elvis Presley in Clark Gable. Z glasbeniki, ki so bili dejavni v osemdesetih, kot so David Bowie, Prince, Boy George ali Steven Tyler, je moški make up ponovno postal tema debat. A minilo je še nekaj desetletij, preden so se fantje opogumili in si od sestre ali punce sposodili črtalo za oči. Prevrtimo v 21. stoletje. Pojavi se ‘guyliner’ (moški eyeliner), ki ga brez zadržkov med drugimi uporabljata igralca Johnny Depp in Jared Leto ter pevec Adam Lambert.

Foto: PR - Marc Jacobs paleta senčk za veke za moške

Foto: PR - Tom Ford maskara za obrvi za moške

Tuji zvezdniki torej že dolgo in brez sramu uporabljajo ličila, predvsem puder, maskaro, svinčnik za oči in nekateri tudi senčke. Od slovenskih glasbenikov je po tem, da uporablja make up, najbolj znan Tomi Meglič, pevec skupine Siddharta. Za snemanje videospotov si je make up omislil tudi pevec skupine Big Foot Mama, Grega Skočir. Prisegli bi tudi, da vsaj nekaj make upa uporabljajo tudi nekateri slovenski televizijski voditelji. Pa tu nimamo v mislih samo na televiziji obveznega pudra ...