Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Se še spomnite Zabavnika?

26. 1. 2019; 02.34
Avtor: Promocijski material
politikin zabavnik

Politikin zabavnik foto: Politikin zabavnik

Legenda se po 30 letih vrača!

Tisti, ki so odraščali v nekdanji Jugoslaviji, imajo kar nekaj lepih spominov na svoje otroštvo. Takrat seveda ni bilo osebnih računalnikov, spleta in družbenih omrežij, so pa bili drugi načini obveščanja tedanje generacije in seveda komuniciranja med njimi. Res je, da niso imeli spleta, pa tudi televizijskih programov je bilo bolj malo, a so imeli druga okna v svet, skozi katera so gledali z veliko radovednosti.

Prva slovenska številka Politikinega Zabavnika je izšla leta 1973 foto: Zabavnik

Politikin zabavnik foto: arhiv

Eno od teh oken v svet je bil legendarni Politikin Zabavnik. Prav zares mu lahko rečemo legenda, saj ga nikoli nismo pozabili. Zdaj je prišel čas, da ga predstavimo novim generacijam in na neki način skušamo odpreti alternativno okno v svet – ne samo na spletu, temveč tudi na papirju nekoč izjemno uspešnega Zabavnika.

Rodil se je pred 2. svetovno vojno

Prva številka Zabavnika je izšla leta 1939. foto: PR

Politikin Zabavnik je imel v državah nekdanje Jugoslavije kultni status. Prva številka Zabavnika je izšla še pred drugo svetovno vojno, 28. februarja leta 1939.

Med pretresljivimi leti grozovite druge svetovne vojne Zabavnik (razumljivo) ni izhajal, takoj po vojni pa so spet zagnali tiskarske stroje in priljubljena revija je naprej razveseljevala ljudi, ki so bili po krutih vojnih letih željni zanimivih in aktualnih novic, zabave, sprostitve ter smeha. Prva slovenska različica uspešne revije je na slovenske trgovske police prišla leta 1973. V Sloveniji je Zabavnik izhajal vse do leta 1989 ...

Poučno in zabavno
Vsebine, ki so bile v Politikinem Zabavniku, so bile poučne, zabavne, informativne, skratka primerne za vso družino. Rdeča nit Zabavnika je bila poleg teh pozitivno naravnanih vsebin strip. Tako lahko najdemo veliko zanimivih stripov, ki so primerni za mlajše in starejše bralce. »Nova« slovenska različica sledi tradiciji; nov Politikin Zabavnih vsebuje vse zgoraj našteto, vendar je obogaten z dodatnimi vsebinami. Skratka, v novem Zabavniku vas čakajo vsebine, s katerimi se bo lahko zabavala vsa družina!

Poleg pustolovskih in humorističnih je Zabavnik objavljal tudi najstniške stripe. Eden takih je bil strip Vesna. foto: Zabavnik

Pobrskali smo tudi po zgodovini Zabavnika, pri tem nam je pomagal tudi izjemni slovenski stripar, gospod Iztok Sitar, ki ima v svoji osebni zbirki tudi kup Zabavnikov. O Zabavniku je namreč napisal kar nekaj člankov za različne časopise, njegovo zgodovino pa je detajlno opisal v Zgodovini slovenskega stripa 1927‒2017.   

Politikin Zabavnik se na prodajna mesta vrača 31. januarja!

prejšnji članek
Končno dobili svoja ličila
Moda&Lepota
Končno dobili svoja ličila
naslednji članek
Kaj čačke razkrivajo o vaši osebnosti?
Zdravje
Kaj čačke razkrivajo o vaši osebnosti?