1703079682-dsc6151-01-1703079660058
Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, pogreb bo javen in odprt za vse

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Umrl ustanovitelj priljubljene modne trgovine

18. 7. 2019; 08.00
Avtor: Brigita Potočki
Prva trgovina Primark na ulici Mary Street v Dublinu

Prva trgovina Primark na ulici Mary Street v Dublinu foto: PR

Poslovil se je le nekaj dni po praznovanju petdesetletnice

Le nekaj dni zatem, ko je Irski trgovski velikan Primark obeležil svojo 50-letnico, je v 83. letu starosti umrl njegov ustanovitelj, Arthur Ryan. Predsednik in nekdanji izvršni direktor nizkocenovne modne verige je umrl po kratki bolezni. Podjetni Irec je prvo trgovino, takrat še pod imenom Penneys, odprl v Dublinu leta 1969 na ulici Mary Street in sicer po naročilu bogate družine Weston, ki je želela, da se odpre prodajalna s poceni oblačili. Prvo trgovino v Veliki Britaniji je odprl leta 1973, še prej pa ime spremenil v Primark, da se ne bi križalo z ameriško JC Penney, ki je svoje ime v kraljevini že predhodno zavarovala. 

Na odprtju prve trgovine Primark v Ljubljani se je trlo obiskovalcev foto: PR

Na mestu izvršnega direktorja je Ryan ostal do leta 2009, ko je prevzel mesto predsednika družbe in to ostal do svoje smrti. Arthur Ryan je umrl štiri leta zatem, ko so se v tragični nesreči med ribarjenjem utopili njegov naslednik, 51-letni sin Barry, 20-letni vnuk Barry Davis in njegovo 20-letno dekle Niamh O’Connor.

Poklon Arthurju Ryanu z napisom na čisto prvi trgovini Primark/Penneys v Dublinu na dan pogreba foto: Profimedia

Primark od svoje ustanovitve naprej niza uspeh za uspehom. Danes se lahko pohvalijo s 370-imi trgovinami v 12 državah sveta, ki zaposlujejo 75.000 ljudi in se raztezajo na več kot 1,4 milijona kvadratnih metrov maloprodajnih površin, na katerih ponujajo ‘’neverjetno modo po neverjetnih cenah’’. Primark nadaljuje z inovacijami in razvojem ponudbe izdelkov v skladu z nenehno spreminjajočimi se potrebami svojih strank. Poleg ženske, moške in otroške modne kolekcije ima zdaj v ponudbi tudi izdelke za dom ter lepotne izdelke. V družbi so ponosni, da so lani od organizacije Cruelty Free International pridobili certifikat Leaping Bunny za lastno blagovno znamko lepotnih izdelkov Primark PS…Beauty. Ampak Primark se tam ni ustavil. Linije izdelkov iz jeansa, dodatki za dom in pižame iz trajnostnega bombaža, ki ga podjetje pridobiva prek lastnega programa Sustainable Cotton Programme, so zdaj v redni ponudbi v vseh trgovinah. V maju je podjetje predstavilo linijo ekoloških bleščic za ličenje, rjave vrečke Primark, ki so izdelane iz 100% recikliranih vlaken in se jih da naprej reciklirati, pa so v uporabi že od leta 2002. Primark se zaveda, da lahko naredi še več in je zavezan k skrbni proizvodnji izdelkov ob spoštovanju delavcev in okolja. 

Ljubljanski župan Zoran Jankovič prerezal trak ob otvoritvi trgovine v Ljubljani foto: PR

Ker Primark še naprej raste, trgovina na ulici Mary Street v Dublinu ostaja pomemben mejnik z mednarodnim sedežem podjetja, ki se nahaja nad trgovino. V Arthur Ryan House, imenovanem po Primarkovem vizionarskem predsedniku uprave in ustanovitelju, dela več kot 700 ljudi. Živahno in sodobno delovno okolje je opremljeno z lastnim fitnesom in studiem za dobro počutje, restavracijo in kavarno. Prostor prikazuje Primarkovo dinamično blagovno znamko in dediščino ter je oblikovan tako, da zaposlenim zagotavlja tesnejšo povezavo z maloprodajnimi trgovinami.

prejšnji članek
Hčerka hollywoodskih zvezdnikov gola v New Yorku
Svet slavnih
Hčerka hollywoodskih zvezdnikov gola v New Yorku
naslednji članek
Jasna Kuljaj se na dopustu skriva
Svet slavnih
Jasna Kuljaj se na dopustu skriva
#obraziavenija
obraziavenija