Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Breskve in losos skrijejo leta in gladijo gube

10. 8. 2019; 02.00
Avtor: M.Š.
BRESKEV, LEPOTA, KOŽA

Breskve so odlične za celjenje kože in pripomorejo k njenemu okrevanju po različnih poškodbah. foto: Dreamstime

Katera hrana je najkoristnejša za zdravo in sijočo kožo?

Znani ameriški nutricionist dr. Nicholas Perricone svetuje uživanje temnega jagodičevja (kot so borovnice in črni ribez), divjega lososa, oreščkov, avokada in veliko izvirske vode - vse to učinkuje kot t. i. »prehranski facelifting«.

Osem kozarcev vode na dan je osnova vsakega zdravega prehranjevalnega načrta. Ne glede na to, ali želite shujšati ali ohraniti telesno težo, voda pomaga pri delovanju vseh telesnih funkcij. Detoks voda z dodatkom ingverja, mete, limone in kumare je eden najbolj priljubljenih napitkov za razstrupljanje telesa in hitrejšo izgubo kilogramov.Alkohol, kofein in podobne spodbujevalce črtajte iz prehrane, telo pa dodatno okrepite z vsakodnevno telovadbo.

Da bi spodbudili prebavo oziroma preprečili zadrževanje vode v telesu, morate povečati vnos hrane, bogate z vitaminom C - odrasel človek dnevno potrebuje 80 mg, kar zlahka dobimo z uravnoteženo prehrano, v katero vključujemo raznovrstno sveže sadje in zelenjavo (rumena in zelena paprika, brokoli, ohrovt, koleraba, ananas), kalijem (banane, marelice, breskve, pomaranče, paradižnik, krompir) in tudi žveplom (beluši, grenka zelenjava), saj ta živila pomagajo odstraniti škodljive snovi iz telesa.

Vitamini skupine B (kvas, mleko, jajca, meso, ribe, zelena listnata zelenjava, banane, oreški in stročnice) so bistveni za vzdrževanje zdrave kože, las in nohtov. Skupaj z nujnimi beljakovinami pomagajo, da koža ostane bolj elastična, nohti trdnejši, lasje pa mehkejši in svilnati. Z uživanjem vitaminov B lahko omilite sivenje in izpadanje las, izsušenost, pordelost in draženje kože, razpokane ustnice, pojav ranic na robovih ust in okoli nosu.

Prehranske vlaknine, ki so večinoma v sadju, zelenjavi, polnozrnati hrani in stročnicah, so odlične za lajšanje in preprečevanje zaprtja. Toda hrana, ki vsebuje vlaknine, zagotavlja tudi druge koristi za zdravje: preprečuje kopičenje toksinov, ohranja kožo lepo in zdravo, zmanjšuje možnost za nastanek diabetesa in bolezni srca.

Izogibajte se preslani in preveč začinjeni hrani. Prekomerno uživanje soli namreč škoduje zdravju. Sol in njen glavni vir natrij sta pomemben dejavnik tveganja za povišan krvni tlak in posledično za možgansko kap ter druge bolezni srca in ožilja, ki so med najpogostejšimi vzroki smrti pri nas in v svetu.

Ne pretiravajte s sladkorjem in raje izberite ogljikove hidrate z nizkim glikemičnim indeksom. Bolj zdrave alternative belemu sladkorju so med, javorjev ali agavin sirup in stevija. Poskusite sladice s polnozrnato moko ali celo z ovsenimi kosmiči in izbirajte med temnim jagodičevjem, jogurtom in temno čokolado z visoko vsebnostjo kakava.

 

prejšnji članek
V čokoladnem kolaču še nikoli niste tako uživali!
Kulinarika
V čokoladnem kolaču še nikoli niste tako uživali!
naslednji članek
Konoplja - rastlina prihodnosti
Zdravje
Konoplja - rastlina prihodnosti