1703079682-dsc6151-01-1703079660058
Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, pogreb bo javen in odprt za vse

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Kako se znebiti strij

15. 9. 2019; 01.00
Avtor: SJ
strije
"Pozdravljeni. Zanima me, kako odstraniti strije na telesu. Ali obstaja kak preparat, da se jih znebim, ali bi morala za to na lepotni poseg? Hvala že vnaprej!"

Tina, pozdravljeni. Pri strijah je vse odvisno od tega, v kateri fazi so in kakšna je njihova barva. 

Strije so vidne linije na površju kože, ki so nekoliko svetlejše od našega tena. Večinoma se pojavijo na trebuhu, stegnih, zgornjem delu rok, na zadnjici in prsih. Nastanejo lahko med nosečnostjo, če se nenadno občutno zredimo oziroma shujšamo, če prehitro zrastemo ali če naša koža vsebuje premalo kolagena in je zelo suha. Strije lahko povzroči tudi stres, so pa tudi dedne.

Pripravila sem vam nekaj domačih nasvetov, kako jih lahko omilimo, vendar vedite, da same od sebe res ne izginejo kar tako. 

Aloe vera je zelo koristna za nego kože. Pomaga tako pri obnavljanju kot tudi pomirja kožo. Nanesite gel aloe vere na predel, kjer imate strije, in ga pustite na koži 15 minut. Kožo potem sperite s toplo vodo. 

Lahko pripravite posebno mešanico iz četrt skodelice gela aloe vere, 10 kapsul olja vitamina E in 5 kapsul olja vitamina A. Vtrite to mešanico v predel, kjer imate strije. Postopek ponovite vsak dan. 

Izdelek, ki tudi zelo dobro učinkuje na strije, je ricinusovo olje, ki ga uporabljamo za lajšanje številnih težav s kožo, tako gubic kot starostnih peg, mozoljev, pa tudi za glajenje strij. Z njim nežno 5 do 10 minut masirajte predel, kjer imate strije, potem pa ga ovijte s tanko, bombažno tkanino. Nato na to mesto položite ali grelno blazino ali steklenico skoraj vroče vode (pazite, da se ne opečete), da se predel vsaj pol ure ogreva. Ta postopek ponovite vsak dan, vsaj en mesec, da bodo rezultati opazni.

Zelo dobro za nego je tudi kakavovo maslo, ki je odlično naravno vlažilno sredstvo za kožo, zato je tudi zelo koristno za nego strij. Predel, kjer imate strije, morate s kakavovim maslom namazati vsaj dvakrat na dan in to morate početi dalj časa, več mesecev, ali celo za vedno. 

Rada bi poudarila, da vam bodo zgoraj našteta sredstva sicer pomagala zmanjšati vidnost strij, ne bodo pa jih popolnoma odstranile. Če bi se jih resnično radi znebili, potem bo treba narediti terapijo z laserjem. Danes se za izboljšanje videza strij uporabljajo številni laserski posegi z različnimi laserskimi sistemi. Splošno znano je dejstvo, da je najboljše rezultate moč doseči s kombinacijo različnih terapevtskih metod, med katerimi imajo pomembno mesto prav posegi z laserji.

 Odgovarja Stela Merklin, kozmetičarka iz ljubljanskega Studia 4. Svoje vprašanje ji lahko pošljete na infomaja.studio@gmail.com.

Stela Merklin foto: osebni arhiv

prejšnji članek
Drevo Bodi – kjer je Siddharta Gautama postal Buda
Svet slavnih
Drevo Bodi – kjer je Siddharta Gautama postal Buda
naslednji članek
Koliko zaslužijo turški igralci?
Svet slavnih
Koliko zaslužijo turški igralci?
#nasazenazenska
nasazenazenska