Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Gube govorijo o vašem zdravju!

13. 9. 2020; 02.00
Avtor: LP
gube

Gube lahko govorijo tudi o našem splošnem zdravju.

Gube so precej zgovorna lastnost naše kože. Govorijo o naši starosti, skrbeh, žalosti, nasmehih in dneh, ki smo jih prebili na soncu.

Govorijo pa še o marsičem drugem, česar na prvi pogled iz njih ne moremo razbrati. O našem zdravstvenem stanju, denimo, oziroma o tem, katere bolezni nam pretijo.


Najnovejše raziskave (pa tudi nekatere starejše) so pokazale povezanost določenih bolezni s tem, na katerem področju se nam pretežno pojavljajo gube, kako globoke so in kako smo nasploh nagnjeni h gubam. Iz tega se da razbrati, kolikšno je vaše tveganje za mnoge precej nevarne bolezni zrele dobe. Seveda vsaka guba še ne pomeni nujno bolezni, se pa iz njih da razbrati potencial za določena bolezenska stanja, kar pa lahko zelo dobro izkoristimo sebi v prid. Če iz svojih gub namreč razberemo, kje naše telo peša, lahko pravočasno začnemo bolje skrbeti za organ, ki je v nevarnosti, in se tako pravočasno izognemo posledicam.

Če ste videti mlajši od svoje dejanske starosti, torej imate manj gub za svoja leta, je to dober znak za vaš krvni pritisk.

Globoke in številne gube v zgodnji menopavzi


Na univerzi Yale so leta 2011 prišli do presenetljivega odkritja: naše gube pravzaprav odražajo stanje naših kosti. Med ženskami v poznih štiridesetih in zgodnjih petdesetih letih, ki so sodelovale v raziskavi in ki so bile v prvih treh letih menopavze, so imele tiste z več in globljimi gubami tudi manjšo gostoto kosti. Kar pomeni, da so bile posledično bolj nagnjene k osteoporozi. Zakaj lahko iz kožnih gub razberemo gostoto kosti? Ker kosti in kožo gradijo isti gradniki, pojasnjujejo raziskovalci. Kolagen, če smo natančnejši, ki se z leti in z upadom estrogena zmanjšuje. Manj ko imate torej kolagena, več gub imate in bolj so te vidne. Manj kolagena pa pomeni tudi manjšo gostoto kosti, kar zvišuje tveganje za osteoporozo.

S kože odstranite neprijetne sledi sončenja. foto: Profimedia



Diagonalne gube na ušesni mečici
Nekaterim se gube pojavijo tudi na ušesih. Če so te diagonalno postavljene na vaši mečici (tistem mehkem delu, ki ga preluknjamo za uhane), je to lahko znak zgodnje stopnje srčne bolezni. Ta guba, ki se ji po raziskovalcu, ki jo je odkril, reče Frankov znak, se je v raziskavi zdravstvenega centra v Los Angelesu leta 2012 izkazala za izredno zgovorno v primeru srčnih obolenj. CT-preiskava srca je namreč pokazala več znakov srčnih bolezni pri ljudeh s to gubo kot pri tistih, ki je niso imeli. Razlaga za to naj bi bila, da gubo povzroči propad drobnih žilic v mečici, to pa je odsev sprememb v žilah na predelu srca.

Ljudje, ki izhajajo iz družin z dolgo življenjsko dobo, manj gub na nadlakteh kot ostali njihove starosti.

Zgodnje gube
Če ste videti mlajši od svoje dejanske starosti, torej imate manj gub za svoja leta, je to dober znak za vaš krvni pritisk. Študija, ki jo je leta 2013 opravil nizozemski Univerzitetni zdravstveni center v Leidnu, je namreč pokazala, da imajo ženske, ki se jim gube pojavijo zgodaj (torej so videti starejše od svoje dejanske starosti), večinoma višji krvni pritisk. Študija je prav tako pokazala, da imajo tako moški kot ženske, ki izhajajo iz družin z dolgo življenjsko dobo, manj gub na nadlakteh kot ostali njihove starosti. Manj ko imate torej gub, mladostnejši kot ste, manj imate možnosti za razvoj hipertonije in posledično več možnosti za daljše življenje.

Nasploh so gube na obrazu znak stresne preobremenitve.

Gube na čelu
Kdaj gubamo čelo? Najpogosteje takrat, kadar smo pod stresom. Čelne gube torej razkrivajo stres, ki se zgrinja nad nas. Mnogi dermatologi lahko na podlagi gub na obrazu prepoznajo, kako stresno obremenjeni so njihovi pacienti. A ni samo čelo tisto, ki je zgovorno. Nasploh so gube na obrazu znak stresne preobremenitve. Stresni hormon kortizol, ki se sproža, kadar smo zaskrbljeni, na trnih, živčni ipd., zmanjšuje kolagen v naših kožnih celicah, zaradi česar se pojavijo gube. Ni torej za lase privlečeno, da je stres škodljivec številka ena, kadar gre za resne in življenjsko ogrožajoče bolezni.

Številčne gube
Če je vaša koža precej posuta z drobnimi gubicami, morda ne bi bilo slabo pomisliti, koliko sladkorja zaužijete. Čezmerno uživanje sladkorja namreč sodeluje pri razkroju kolagena in elastina, zaradi česar se začnejo poleg večjih pojavljati še dodatne drobne gubice. Čezmerno uživanje sladkorja prav tako vodi v nastanek sladkorne bolezni tipa 2, zato lahko čezmerna zgubanost kaže tudi na nevarnost za nastanek te bolezni. Če spadate med tiste, ki zaužijejo ogromno sladkorja, skušajte sladke dobrote nadomestiti s sadjem. Študije so namreč pokazale, da ima večina sadja (še najbolj pa grenivke in mango) sposobnost odpraviti škodo, ki jo je vaši koži povzročilo čezmerno uživanje sladkorja.

prejšnji članek
To znamenje zapeljuje z inteligenco
Zdravje
To znamenje zapeljuje z inteligenco
naslednji članek
Pozor! 6 stvari, ki jih morate nemudoma črtati iz jedilnika!
Zdravje
Pozor! 6 stvari, ki jih morate nemudoma črtati iz jedilnika!