Severina in Nikolina Pišek Svet24.si

Nikolina Pišek odkrila, zakaj sta se s Severino ...

clooney1 Svet24.si

FOTO: Clooney svoja dvojčka uči traparij, ki ...

pahor vojska vojaki bobo Reporter.si

Bi lahko Pahor postal generalni sekretar Nata? Na ...

koronavirus covid testiranje bobo2 Svet24.si

Petkove korona številke še ugodnejše od ...

20140310-00511851 Necenzurirano

S krajo identitete si je izplačeval dividende ...

Pohod ob žici Odkrito.si

Pohod ob žici letos malo drugače

jasna-kuljaj Odkrito.si

Jasna Kuljaj: Če me kaj vprašate, boste dobili ...

Leto praznovanja gradbenih presežkov v Sloveniji
| Oglasno sporočilo

Leto praznovanja gradbenih presežkov v Sloveniji

Rimljani so bili prvi, ki so iznašli gradbeni material – beton, ki je obstal stoletja, zaradi česar lahko še danes občudujemo impozantne stavbe, ki so ostale za njimi. Izjemno obstojen material je v arhitekturi omogočil realizacijo presežkov in velikopoteznih projektov, kot so na primer pariška katedrala Notre Dame in v nebo segajoče stolpnice v New Yorku.

Ne samo v tujini, tudi pri nas imamo kar nekaj primerov impozantnih objektov iz betona; Črni Kal, Nordijski center v Planici, Termalija v Termah Olimje, Univerzitetni kampus Livade, Tomanov park v Ljubljani in ljubljanska mošeja so le delčki arhitekturnih presežkov slovenske cementne industrije, ki jih povezuje cement iz Salonita Anhovo, ki v letošnjem letu obeležuje 100. obletnico.

Arhitekturni presežki slovenske cementne industrije

Dolina pod Poncami je z odprtjem Nordijskega centra Planica postala edinstven kompleks, ki ga ni nikjer na svetu. Osrednji objekt koncentrične oblike, ki je zgrajen iz betona, je poseben tudi, ker omogoča poglede tako na skakalni kot tekaški del. Paša za oči je tudi objekt »Livade 1.0«, fakultetna zgradba Univerzitetnega kampusa Livade v Izoli, ki spominja na arhitekturne betonske presežke iz petdesetih in sedemdesetih let prejšnjega stoletja.

Ali pa umirjen zeleni kotiček, ki je nastal ob eni najprometnejših ulic v središču ljubljanskega mestnega vrveža, na križišču Masarykove in Resljeve – Tomanov park. Travnato površino, obdano z masivnimi betonskimi bloki, ki služijo kot prostor za sedenje, so si snovalci zamislili tudi kot površine za ‘skejtanje’.

Ali pa prva in edina džamija v Sloveniji, ki se je s svojo edinstveno belino in dovršeno arhitekturo iz betona, stekla in lesa, usidrala v veduto slovenskega glavnega mesta. Prejela pa je tudi nagrado svetovnega portala za arhitekturo ArchDaily, ki že 12 let izbira objekte leta s pomočjo bralcev. Izmed nekaj tisoč predlogov so bralci portala izbrali 15 zmagovalcev, ki so prejeli nagrade za najboljše arhitekturne rešitve. Med njimi je tudi Ljubljanska mošeja, ki je nagrajena v kategoriji verskih objektov.

Family Wellness Termalija arhitektov Deana Laha in Milana Tomca je nadaljevanje dela v Termah Olimia, ki ga je več let po fazah projektiral biro Enota omenjenih arhitektov.