900469_089-cigareti2
Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Pilingi iz domače kuhinje

2. 5. 2021; 01.00
Avtor: A. K.
piling

piling foto: Profimedia

Za vas smo zbrali nekaj receptov za luščila, ki jih lahko pripravite kar v domači kuhinji in zanje ne porabite niti centa.

piling foto: Profimedia

Kakavov piling


Sestavine:
- tretjina skodelice nesladkanega kakava v prahu,
- četrtina skodelice medu,
- 2 žlici rjavega sladkorja.
Postopek:
Zmešajte skupaj vse sestavine v gosto pasto in jo nanesite na obraz in vrat. Pustite, da se tam posuši, nato pa jo nežno izperite s krožnimi gibi in vodo. 
Ta recept lahko ponavljate enkrat na teden. Kakav in sladkor bosta odstranila vse odmrle celice z obraza in odprla pore, med pa bo pobil bakterije in navlažil vašo kožo. 

piling foto: Profimedia


Kavni piling
Sestavine:
- zvrhana čajna žlička kave,
- dve čajni žlički medu.
Postopek:
Obe sestavini dobro premešajte, nato pa zmes nanesite po obrazu in vratu. Nanos je sicer nekoliko težji, lahko si pomagate tudi s prsti. Občutek boste imeli, da je koža nekoliko zategnjena, a s tem ni nič narobe. Ko ta občutek ne bo več tako intenziven, lahko piling izperete z vodo. Morda si boste morali pomagati tudi s kakim robčkom. 
Kava je znana po tem, da pospeši cirkulacijo krvi, vsebuje pa tudi antioksidante, ki koristijo naši koži. Med zategne kožo in ji da videz sijoče kože. 

Kavni piling s sladkorjem
Sestavine:
- 3 žlice kave
- žlica olivnega olja (lahko tudi kokosovega ali mandljevega),
- žlica rjavega sladkorja.
Postopek:
Zmešajte obe suhi sestavini, nato dodajte še olje. Če se vam zdi zmes preveč tekoča, dodajte še malo sladkorja. Vmasirajte v kožo na obrazu, pustite nekaj minut, nato s krožnimi gibi izperite z mlačno vodo. 

Piling iz zelenega čaja
Sestavine:
- 2 čajni vrečki zelenega čaja,
- skodelica belega sladkorja,
- tri četrt skodelice kokosovega olja.
Postopek:
Zmešajte vse sestavine v gosto zmes, nanesite na obraz in po nekaj minutah izperite. Piling z zelenim čajem bo vašo kožo rešil umazanije ter ji dal sijoč in zdrav videz.

Piling iz metinih listov, sladkorja, limete in olivnega olja
Sestavine:
- limeta,
- dlan metinih listov,
- dve žlici sladkorja,
- dve žlici olivnega olja.
Postopek:
Operite in zmečkajte dlan metinih listov z nekaj limetinega soka v skodelico. V drugo skodelico dajte sladkor in olivnega olje ter ju zmešajte. Vsebino obeh skodelic zmešajte skupaj in po vrhu posujte še malo naribane limetine skorje. Nanesite na noge in stopala kot odlično luščilo, ki bo kožo tudi navlažilo. 

piling foto: Profimedia



Bučni piling z orehi
Sestavine: 
- 2 žlici bučnega pireja,
- 2 žlici na drobno mletih orehov,
- žlica medu,
- žlica grškega jogurta,
- ščepec cimeta.
Postopek:
Zmešajte bučni pire in mlete orehe. Dodajte med in grški jogurt ter posujte s cimetom. Nanesite na vlažno kožo s krožnimi gibi in pustite na obrazu 5 minut. Izperite s toplo vodo. 
Encimi in vitamini v buči v kombinaciji z orehi in jogurtom pomagajo odstraniti mrtve celice s kože in nahranijo nežno kožo spodaj. Med navlaži kožo in ji da sijaj.

Limonov piling s sladkorjem
Piling lahko uporabljate na obrazu in drugod po telesu. Idealen je za predele, na katerih imate bolj grobo kožo, kot so stopala, kolena, komolci in dlani. Odličen je tudi za nohte in povrhnjico. Tisti, ki imajo težave z aknami po obrazu, ga obožujejo, ker je zelo učinkovit. A tudi tisti, ki nimajo teh težav, so zelo zadovoljni z nežno in gladko kožo, ki jo zagotavlja to luščilo. 
Sestavine: 
- pol sveže limone,
- pol skodelice sladkorja,
- žlica olivnega olja,
- žlica medu.
Postopek:
Vse sestavine zmešajte v stekleni posodi, da se povežejo v gosto zmes. Če boste piling uporabljali na telesu, se ustavite na predelih komolcev, kolen, stopal in dlani z nohti ter luščilo s krožnimi gibi nanašajte na kožo od 3 do 5 minut, nato izperite z vodo. Če pa ga boste uporabljali na obrazu, svetujemo, da tam zelo nežno nanašate s krožnimi gibi. 
Limona bo posvetlila lise na obrazu in očistila pore, sladkor bo odstranil odmrlo celice s kože, olivno olje bo oskrbelo akne, med pa bo preprečil, da bi se takšno stanje ponavljalo. Na obrazu lahko pustite delovati od 7 do 10 minut, nato izperite s hladno vodo. 

Domače luščilo lahko torej naredite iz različnih živil, ki jih najdete v kuhinji – denimo iz kumar, jagod, pomaranč, aloe vere in celo jogurta. Ko ga boste večkrat naredili sami, boste točno vedeli, kakšna mora biti njegova struktura, in  takrat lahko preizkusite različna živila. Le pri občutljivi koži pazite, da ne pretiravate z eksperimentiranjem. Vsekakor pa se o vsakem živilu in njegovem učinku na kožo prej pozanimajte. 

prejšnji članek
Princesa Charlotte praznuje šesti rojstni dan
Zdravje
Princesa Charlotte praznuje šesti rojstni dan
naslednji članek
David Urankar priznava, da ne pospravi vedno
Svet slavnih
David Urankar priznava, da ne pospravi vedno