vzajemna_pl_30.09.11 Svet24.si

Neverjetno! Vzajemna bo decembra znižala premijo ...

janez jansa dz (2) Svet24.si

Vlada v zapiranje države spet mimo ustave in ...

kate nekoc 1 Svet24.si

Kraljica išče čistilko, Kate pa rada reciklira

bojan pozar-pl Reporter.si

Propadli politik Bojan Požar sedi na dobrem ...

andrej vizjak Necenzurirano

Vse afere in sporni posli ministra Vizjaka

Jan Plestenjak Odkrito.si

Jan Plestenjak priznal: En večer smo malce več ...

doncic 21 re Ekipa24.si

KAKŠNA LJUBEZEN!!! Dončić preprosto NE MORE ...

Obstaja popoln nos za vaš obraz?
| Doc. dr. Krešimir Božikov, specialist estetske, plastične in rekonstruktivne kirurgije

Obstaja popoln nos za vaš obraz?

Rinoplastika, operacija nosu, Shutterstock

Nos je lahko premajhen, prevelik, kriv, preširok, preozek, koničast, z grbico na hrbtišču, s prevelikimi ali nepravilnimi nosnicami in še bi lahko naštevali. V vsakem od opisanih primerov je nesorazmeren z ostalimi potezami obraza in kvari njegov videz. Še v prejšnjem stoletju so posameznike, ki so si želeli popraviti nepravilno obliko nosu, označevali za psihološko motene. A dejstvo je, da je lahko nepravilen in kriv nos vir hudih frustracij posameznika in posledično zelo negativno vpliva na njegovo samozavest in držo.

Rinoplastika je bila po podatkih Ameriškega združenja plastičnih kirurgov eden najpogostejši estetski poseg v ZDA v letu 2020, in sicer je bilo lani v ZDA opravljenih nekaj več kot 352.500 tovrstnih estetskih posegov. Čeprav je ta kirurški poseg zelo pogost, pa marsikdo ne razume vloge nosu pri skladnosti obraznih potez in s tem pri oblikovanju lepega videza. Operacija/korekcija nosu oz. rinoplastika velja za eno najzahtevnejših in najkompleksnejših operacij v estetski kirurgiji. Zakaj? Ker mora estetski kirurg izjemno dobro poznati zapleteno strukturo nosu in jo za dober rezultat znati tudi uspešno kombinirati z estetskimi merili. Estetski kirurg torej igra ključno vlogo pri tem, da za vsakega pacienta najde najprimernejši nos za njegov obraz.

Kdo se odloči za operacijo nosu?
Ljudje se za operacijo nosu običajno odločijo iz treh razlogov: ker so nezadovoljni z videzom in obliko svojega nosu, imajo težave z dihanjem ali ker so utrpeli zunanje poškodbe nosu, ki so spremenile njihov videz.

Nos mora uravnotežiti obraz
Cilj plastičnega kirurga pri operaciji nosu je le eden: oblikovati nos tako, da bo uravnotežen oz. skladen s preostalimi deli, potezami obraza. Vaš nos je tako lahko čudovit, če ga gledamo ločeno od ostalih potez vašega obraza, če pa je z njimi nesorazmeren, obstajajo možnosti za izboljšave. Cilj vsake operacije, korekcije nosu je namreč ustvariti nos, ki bo izboljšal simetrijo obraza.

Pogled na obraz in nos od spredaj ter iz profila
Prav zato je pred operacijo nosu obvezen pregled pri estetskem strokovnjaku, ki bo ta poseg opravil. Estetski kirurg mora natančno pregledati predel okoli nosu ter strukturo in obliko celotnega obraza, saj ima vsak nos, kot tudi vsak obraz, svoje specifike. Ključnega pomena za rezultat pri operaciji nosu je videz obraza od spredaj in iz profila, zato estetski kirurg vaš obraz preuči iz vseh možnih kotov. Če vam je všeč nos, ki na nekom drugem izgleda odlično, se lahko zgodi, da bo na vašem obrazu enak nos izpadel nerodno. Vedeti morate, da določena oblika in velikost nosu ne ustrezata vsem. Razmišljanje na način "ena velikost in oblika za vse" za rinoplastiko nikakor ne pride v poštev, zato vam bo estetski kirurg po pregledu vašega obraza tudi povedal, kakšen rezultat lahko z operacijo doseže.

Foto: Shutterstock - Rinoplastika, operacija nosu

Kaj lahko korigiramo z rinoplastiko?
Z najsodobnejšimi kirurškimi tehnikami je mogoče popraviti nepravilno obliko nosu, vendar pa je treba vedeti, da se lahko osnovna arhitektura nosu spremeni le v mejah, ki jih določa zapletena struktura nosu. Z rinoplastiko tako lahko popravimo kljukast nos, nosno grbo, širok nosni hrbet, široko konico, široke nosnice, navzgor obrnjeno konico, navzdol obrnjeno konico, preozko konico.
A pri vsem tem je treba vedeti, da ravno zaradi tega, ker se obstoječe stanje preoblikuje in ne gradi na novo povsem svobodni pri oblikovanju svseeno nismo in rezultat rinoplastike ima svoje omejitve. Če razmišljate o tem posegu, zato najprej poskrbite, da izberite primernega strokovnjaka – odlikujejo naj ga dolgoletne izkušnje, izjemen občutek za estetiko ter odlično tehnično znanje.

Kakšen bo rezultat operacije nosu in kdaj bo viden?
Poleg tega, da rinoplastiko opravi izjemno usposobljen estetski kirurg, je rezultat operacije nosu odvisen tudi od tega, kako dobro je tkivo nosu ter kako dobro se posameznik odziva na okrevanje oz. celjenje. Zavedati se morate, da je na želeni rezultat rinoplastike potrebno počakati kar nekaj časa. Okrevanje po operaciji traja dober teden dni, prvi teden po operaciji je potrebno nositi tudi posebno opornico, ki zagotavlja mehansko zaščito nosu. Po operaciji se lahko pojavi tudi oteklina, ki je lahko le minimalna, lahko pa zelo obsežna – v takem primeru lahko zatečeta celo očesni veki. Tudi oteklina v večini primerov izgine že po tednu dni po operaciji, nemalokrat pa lahko traja precej dlje. Po operaciji so prisotne tudi modrice, ki običajno izginejo po dveh tednih. Končen rezultat posega je viden po enem letu. Če razmišljate o korekciji nosu, se morate torej najprej sprijazniti s tem, da dokončna sprememba ne bo vidna čez noč.

Najlepši nos je skladen z obrazom
Pacientke in pacienti me velikokrat vprašajo, kakšen je zame popoln nos. Odgovor je v resnici zelo preprost: najbolj privlačen nos je tisti, ki je v harmoniji z ostalimi potezami obraza. To pomeni, da ne izstopa iz obraza in je zaradi tega praktično neopazen. S pravilno kombinacijo kirurških spretnosti izkušenega estetskega kirurga in kakovostnih tkiv nosu in obraza, ki se ugodno odzivajo na celjenje, je v večini primerov mogoče doseči lep rezultat rinoplastike. Pri tem imam v mislih naravno lep nos, ki vam bo polepšal obraz za vse življenje. Rezultat korekcije nosu je namreč trajen.