reševalci gasilci avstrija
Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo polil s tekočino in jo nameraval zažgati

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Investiranje, zakaj se ga bojimo in kje začeti?

22. 12. 2022; 10.30
Avtor: Oglasno sporočilo
avto, denar, stroški, kovanci

Fotografija je simbolična foto: Profimedia

Živimo v časih, ko nas vsakodnevno spremljajo oglasi o investiranju, financah in kripto valutah. Na voljo so mnoge različne platforme, ki nam omogočijo, da lahko investiramo na zelo enostaven način, praktično iz našega žepa.

Kljub temu raziskave kažejo, da zlasti mladi dosegajo nižji indeks finančne pismenosti in svojemu finančnemu stanju ne namenjajo preveč pozornosti.

Zakaj se bojimo investiranja? 

Zagotovo ste že slišali, da zamujate izjemno priložnost, da je ravno zdaj pravi čas za investiranje, da take priložnosti več ne bo nikoli? Mnogi se zaradi premalo znanja investiranja bojijo, zato je pomembno, da poznamo osnovna pravila za naše investicijske začetke. S poznavanjem in upoštevanjem osnovnih pravil investiranje ne bo »igra na srečo«, ampak kar se da varen in stabilen način plemenitenja premoženja.

Kje začeti? 

Svoje premoženje lahko investiramo v različne stvari – delnice, nepremičnine, plemenite kovine, kriptovalute. Strokovnjaki svetujejo, da investicije razpršimo in nanje gledamo dolgoročno in strateško. Velikokrat slišimo, da je potrebno začeti investirati čim prej in čim več. A to še ne pomeni, da ste vlak investiranja zamudili. Začne lahko prav vsak, kadarkoli. Pred tem poskrbite predvsem za to, da ste dovolj informirani.

Prvi korak je seveda to, da imamo na voljo sredstva za investiranje. Za začetek lahko investiramo tudi manjše vsote, tudi omejen študentski proračun omogoča investicije, če seveda svoje prihodke in odhodke pametno razporedimo.

Nato ugotovimo, katero področje nas zanima, kako veliko tveganje smo pripravljeni prevzeti za potencialen donos in kako dolgo smo nanj pripravljeni čakati. Določiti si moramo tudi cilj, ki je jasen in merljiv.

Velik del investiranja je sprejemanje odločitev, kako veliko tveganje smo pripravljeni prevzeti v zameno za nek donos. Razumevanje tveganj je ključnega pomena za odgovorno in uspešno investiranje. Ko ugotovimo, koliko smo pripravljeni tvegati, lahko začnemo z investiranjem.

Nerazumevanje povezanosti tveganj z donosi lahko privede do strahu pred začetkom investiranja. Zato je ključno upoštevati pravilo, da je potrebno ohranjati ravnotežje med tveganimi in manj tveganimi naložbami.

Kje najdemo poučne vsebine?

Zaupajte sami sebi, raziščite področje, v katerega želite vlagati in na uspeh glejte dolgoročno, ne kratkoročno. Ne vlagajte samo zato, ker vas je v to prepričal oglas na internetu, ampak se najprej prepričajte, da je investicija v dani situaciji za vas prava odločitev. V poplavi informacij je včasih težko izluščiti bistvo in najti nam razumljive vsebine. S tem namenom so v sklopu projekta LIT (Lajf = igra tveganja), ki ga izvaja Slovensko zavarovalno združenje, na voljo poučne in hkrati zabavne vsebine, ki bralca informirajo o osebnih financah in zavarovalništvu. Med drugim so na voljo tudi webinarji z Andrejem P. Škrabo, ki v našem okolju velja za strokovnjaka na področju investiranja.

Kljub temu, da so začetki težki in morda neprijetni, naj vas to ne odvrne od prve investicije. Zapomnite pa si, da nikoli ne investirajte denarja, ki ga naslednji dan potrebujete. Več vsebin, ki vam bodo pomagale do prve investicije ter predstavile, kako doseči finančno varnost, je na voljo na LIT spletni strani ter na Instagram in Facebook profilu.

prejšnji članek
Veselje v družini Darje Gajšek
Življenjski slog
Veselje v družini Darje Gajšek
naslednji članek
Zvezda serije Botri tudi osupljiva pevka - preverite!
Svet slavnih
Zvezda serije Botri tudi osupljiva pevka - preverite!