evrovizija, švica
Svet24.si

Evrovizijska zmaga v roke Švicarja Nema!

1715253201-dsc9430-01-1715253168875
Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo policiji in SDS

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Kako rešimo kožo, ki ni popolna?

4. 1. 2023; 03.00
Avtor: Lara Jelen / revija Jana
lepota

Nasveti za nego kože foto: revija Jana

Tukaj so nasveti, ki jih avtorici slovenskega vodnika 'Živjo, lepa koža' ne poznata zgolj v teoriji, temveč jima je tudi njuna koža potrdila, da učinkujejo.

Izšel je popolnoma slovenski vodnik do bolj zdrave in sijoče kože, ki sta ga napisali kozmetologinja Tajka Selan in poznavalka nege kože Tika Hribar. Priročnik ima naslov Živjo, lepa koža in je prava zakladnica lepotnih in negovalnih nasvetov. Kako lahko torej še izboljšamo nego kože? In še pomembneje, kako rešimo kožo, ki ni popolna? Tukaj so nasveti, ki jih avtorici ne poznata zgolj v teoriji, temveč  jima je tudi njuna koža potrdila, da učinkujejo.

Čedalje bolj se zavedamo, da lepote ne dosegamo samo s pudri in ličili, temveč s primerno nego kože. Če je koža lepa, ne potrebujemo na tone ličil, da bi zakrili njene nepravilnosti. A kože ne negujemo samo zato, da je lepa, temveč moramo s primerno nego poskrbeti, da je zdrava, poudarjata lepotni strokovnjakinji. »Številni ljudje imajo poškodovano ali oslabljeno kožno bariero samo zaradi pomanjkljive ali neustrezne nege kože. Zaradi tega lahko koža postane dehidrirana, mastna, aknasta, razdražena, izloča veliko sebuma, močno zateguje in je rdeča – in to je zgolj nekaj glavnih vidnejših težav poškodovane bariere, ki pa za seboj potegnejo še marsikaj drugega. Pridelane poškodbe lahko pripišemo bodisi porušenemu pH-ravnovesju kože, kar podre ravnovesje v mikrobiomu kože, bodisi pomanjkanju lipidov in vlage. Med poglavitnimi vzroki je pogosto neustrezno čiščenje, ki koži odvzame preveč lipidov,« razložita v knjigi.

Koža potrebuje tudi do pol leta, da se obnovi

»Kožna bariera na splošno ni krhka in šibka, pri večini je naravno odporna in si vedno prizadeva, da bi ohranila pravo ravnovesje. Problem nastane, ko je ne ščitimo pred UV-sevanjem ter jo redno zlorabljamo z dražečimi in izsuševalnimi čistilnimi sredstvi, prepogostimi pilingi, pretirano uporabo močnih aktivnih sestavin (razni vitamini in kisline), dražečimi sestavinami in domačimi pripravki, kot so pilingi s sodo bikarbono ali limono. Na neki točki preprosto ne zmore več in naša obramba klecne. Dobra novica je, da jo lahko z ustrezno nego ponovno vzpostavimo in ohranjamo. Vendar je pri reševanju teh stanj najpomembnejša potrpežljivost. Zavedati se moramo, da rezultati ne bodo vidni čez noč. Koža potrebuje svoj čas, da se pozdravi in ponovno vzpostavi učinkovito zaščito. Kako dolgo to traja, je odvisno od tipa kože in koliko škode je ta utrpela. Pri nekaterih bo dovolj že en mesec, pri drugih pa lahko traja tudi do šest mesecev.« Tika omeni, da je tudi njena koža potrebovala pol leta, da si je opomogla od pretirane uporabe aktivov. A jo je uspela rešiti z upoštevanjem nasvetov, ki jih predstavljamo v nadaljevanju. To so torej preizkušeni nasveti iz prve roke.

Več v Jani, št. 52, 27. 12. 2022

Izšel je popolnoma slovenski vodnik do bolj zdrave in sijoče kože. foto: revija Jana

prejšnji članek
Astrološka napoved za 2023
Zdravje
Astrološka napoved za 2023
naslednji članek
Tim Gajser že četrtič na vrhu elitnega razreda MXGP
Svet slavnih
Tim Gajser že četrtič na vrhu elitnega razreda MXGP