stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Lepotni učinki banane na kožo in lase

17. 3. 2024; 03.00
Avtor: Mare Koren
bananina maska

Bananina maska foto: Dreamstime

Po nasvetu zdravnikov bi na dan morali pojesti eno banano, da zadostimo telesnim potrebam po kaliju, ta sadež pa je uporaben tudi v kozmetiki.

Za lepotne namene odlično učinkujejo bananine sestavine, kot so železo, vitamina B in C ter triptofan, ki pomaga revitalizirati suho kožo in lase, varuje pred prostimi radikali in upočasnjuje staranje. In ne zavrzite olupka, saj tudi tega lahko uporabite v domači kopalnici.

Maska za lase

V kombinaciji z drugimi naravnimi sestavinami lahko pripravite blagodejne bananine maske, ki učinkujejo proti najrazličnejšim kožnim tegobam, od celjenja mozoljev do radiranja gub in posvetlitve kože.

Sijoča koža

Z vilicami zmečkajte meso zrele banane in ga nanesite na obraz za 15 minut. Sperite z mrzlo vodo. Po takšni oblogi bo koža zasijala, predeli suhe kože pa bodo zmehčani.

Banane za sijočo kožo foto: Profimedia

Vlažilni balzam za lase

Ne samo za kožo, banana je super lepotilo tudi za lase, saj navlaži lasišče in pomaga lasem, da se znova zasvetijo. V skledi zmešajte do gladkega pol banane, pol zrelega avokada, dve žlici jogurta in eno žlico olivnega olja. Mešanico vmasirajte v umite lase in jo s širokim glavnikom razporedite po vsej dolžini las. Zatem zavijte lase v figo in si nadenite kapo za prhanje. Pustite učinkovati 25 minut. Sperite in lase še enkrat umijte s šamponom. Nič ne bo narobe, če masko nanesete tudi na obraz.

Tudi olupek polepša

Lepotnih koristi nima le bananino meso, ampak tudi njen olupek. Tam, kjer banane pridelujejo ekološko, veliko ljubiteljev banan olupek celo zaužije, saj vsebuje vlaknine, železo, antioksidante in še kup drugih hranljivih sestavin. Olupek pa ni uporaben le v kozmetiki, temveč ga lahko uporabite tudi za čiščenje usnjenih čevljev.

Luščilo za telo

Namesto s kupljenim luščilom lahko telo globinsko očistite kar z banano. V skledi zmešajte eno zrelo banano, štiri velike jagode, dve žlici olivnega olja in pol skodelice rjavega sladkorja. Pod prho nanesite to mešanico v krožnih gibih na suho kožo in pustite učinkovati tri minute. Sperite s toplo vodo in nežno osušite telo z brisačo. Nego nadaljujte z mlekom za telo.

prejšnji članek
Štirje ključi do osebne prebuditve in boljšega življenja
Zdravje
Štirje ključi do osebne prebuditve in boljšega življenja
naslednji članek
To so opozorilni znaki, da ščitnica ne deluje dobro
Zdravje
To so opozorilni znaki, da ščitnica ne deluje dobro