mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1)
Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. Ste jo videli?

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Velik pomp glede skrivnostne lepotne sestavine

13. 4. 2023; 03.00
Avtor: Tjaša Kokalj Jerala / revija Bodi Zdrava
koza, nega koze, obraz

Nega kože foto: Profimedia

Kako je lahko niacinamid tak vsestranski junak kože? Dejavnikov je več, saj zaradi svojih močnih lastnosti pomaga ustvarjati druge pomembne snovi v koži.

Kozmetika je v zadnjih letih doživela neverjeten razcvet številnih sestavin, ki nam obljubljajo pot do lepše, čistejše, bolj mladostne in bolj poenotene kože. A le malo je takšnih, ki so res vredne svojega denarja, vsega navdušenja in hvaljenja, ki brenči okrog njih, in ki so tako vsesplošno dobre, da jih lahko prav vsakdo vključi v svojo lepotno nego.

Retinol? Ja, vsekakor sijajna sestavina, vendar ga, iskreno, ne potrebujejo čisto vsi. Alfa hidroksi kisline? Lahko so odlične za temeljit piling, vendar je iskanje prave formule za vaš tip kože lahko minsko polje. Prav tu pa je skrivnost uspeha niacinamida – ta sestavina zna preprosto vsestransko ugajati. Ta čudežni vitamin je primeren za tako rekoč vsak tip kože in njegove prednosti so zlahka izkoriščene. Še več, ni vam treba biti kozmetični kemik, da bi razumeli, kako ga pravilno uporabljati.

Nepogrešljiva sestavina v negi kože

Niacinamid je posebna oblika v vodi topnega vitamina B3, ki vidno zmanjšuje razširjene pore, izenačuje ten kože, zmanjšuje drobne mimične gubice, krepi kožno bariero ter koži vrača mladosten in zdrav sijaj. Poleg vsega naštetega pa niacinamid kožo ščiti in zmanjšuje posledice, ki so jih na koži pustili okoljski stresorji. Vitamini iz skupine B3 so namreč še posebej znani po svojih pomirjevalnih in zdravilnih lastnostih.

Zaradi vsega naštetega je niacinamid skoraj nepogrešljiva sestavina v negi kože. Je tudi zelo stabilen in ga brez težav vključite v svojo nego, tudi če uporabljate sestavine, kot so AHA- in BHA-kisline, retinol in vitamin C.

Lahko verjamemo velikemu pompu?

Načeloma gre za sestavino, ki ne draži kože in je primerna tudi za občutljive tipe kože ali tiste z rozaceo. Toda ali se vse našteto ne sliši kar prelepo in preveč idealno? Pri niacinamidu gre verjeti vsemu pompu, ki se ustvarja okrog njega, saj lahko koži na splošno pomaga na osupljivo veliko načinov. Tudi različne raziskave potrjujejo koristi niacinamida. Dokazano je, da vnetje pri zmernih aknah zmanjša prav tako dobro kot pri močnejših zdravilih, ki so na voljo le na recept, raziskave pa so pokazale, da lahko omeji čezmerno nastajanje sebuma pri mastnih tipih kože, kar posledično uravnoteži velikost por. Še več, dokazano celo zbledi hiperpigmentacijo.

Vsestranski junak za kožo

Ampak kako je lahko ena sestavina tak vsestranski junak kože? Dejavnikov je več, saj niacinamid zaradi svojih močnih antioksidativnih lastnosti pomaga ustvarjati druge pomembne snovi v koži. Še bolj opazno je, kako deluje kot »sestavina za celično komunikacijo«. To pomeni, da se lahko »pogovarja« z vsemi vrstami celic v koži in jim sporoča, naj naredijo boljše, bolj zdrave in mlajše delujoče celice.

Raziskave so tudi pokazale, da lahko niacinamid dobro prodre v kožo, če ga nanesemo lokalno. Naše telo niacinamida ne proizvaja naravno, lahko pa ga dobimo s prehrano, seveda pod pogojem, da jemo zdravo in raznovrstno hrano. 

Niacinamid je posebna oblika v vodi topnega vitamina B3. foto: Dreamstime

Lokalna nega kože – mazanje s kremami in serumi – lahko prinese ugoden učinek, ki je lahko razlika med dobro in odlično kožo. Niacin najdemo v živilih, kot so žita, ribe, meso in fižol, ob zaužitju pa se pretvori v niacinamid. Za telo se je izkazalo, da ima peroralni vnos niacina neverjetne koristi za zdravje, za kožo pa niacinamid za lokalno uporabo podpirajo dolgoletne raziskave, ki kažejo širok razpon izjemnih koristi za vse tipe kože in vse starosti.

Katerim tipom kože bo niacinamid koristil

Večini izmed nas odmerek niacinamida pri negi kože lahko koristi. Vendar bo vaš tip kože odločil, kateri izdelek boste izbrali. Ker je niacinamid tako vsestranski, kombinirajo z drugimi sestavinami, da bi prilagodili primernost izdelka: izdelek z niacinamidom za suho kožo je denimo lahko podkrepljen s hialuronsko kislino, medtem ko lahko izdelek z niacinamidom za mastno kožo vsebuje salicilno kislino. Za občutljive tipe kože bo najboljši pristop izdelek, ki vsebuje preproste, pomirjujoče vlažilce. Za mastno kožo, ki je nagnjena k zamašenim poram, se priporoča vodno lahek serum, za suho kožo pa bo pomagal mehčalni vlažilec ali vlažilni tonik, ki vsebuje nižjo koncentracijo niacinamida.

Kdaj uporabljati niacinamid

Niacinamid je primeren za uporabo kadar koli v dnevu. Vrstni red, v katerem nanašate niacinamid v povezavi z drugimi izdelki za nego kože, je odvisen od izdelkov, ki jih uporabljate ob tem. Za optimalno vpojnost je priporočljivo nanašati izdelke od najredkejše do najgostejše konsistence. Umivanje obraza – serum – olja – vlažilna krema (obvezno z zaščitnim faktorjem, če jo uporabljate podnevi).

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Št. 4 - Datum objave: 11. 4. 2023 foto: BZ

prejšnji članek
Koliko vode morate popiti za učinkovito hujšanje?
Svet slavnih
Koliko vode morate popiti za učinkovito hujšanje?
naslednji članek
Ideja, kako porabiti velikonočna jajca
Kulinarika
Ideja, kako porabiti velikonočna jajca
#nasazenazenska
nasazenazenska