cg_zdravstveni_domovi
Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali za skoraj milijardo evrov

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj
Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. Kdo je kriv za to?

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

S sladkanjem do lepote

18. 8. 2016; 06.30
Avtor: M.Ć./revija Bodi zdrava
S sladkanjem do lepote
Da nekatera živila delujejo blagodejno tudi na lepoto, so vedele že naše babice. Strokovnjaki so se podali v raziskave in ugotovili, da lepemu videzu ugajajo živila, ki so bogata z biotinom, kolagenom in koencimom Q10.

Velikokrat slišani stavek, da lepota prihaja od znotraj, lahko razumete, kakor hočete. Zagotovo pa drži, da je za lepoto kože, las in nohtov zelo pomembno, kaj jih hrani od znotraj. Če si želite mladosten videz ohraniti še dolgo, jejte dovolj hrane, ki vsebuje biotin, kolagen in koencim Q10. Novosti, ki je bogata z vsem naštetim, se boste najbolj razveselili sladkosnedci, saj po novem tudi bomboni sledijo lepotnim smernicam, saj so polni antioksidantov, jagod acai, aloe vere, biotina, kolagena in koencima Q10. 

Biotin je znan tudi pod imenom vitamin H. Pri telesnih funkcijah sodeluje v mnogih presnovnih procesih. Potreben je za normalno presnovo maščob, aminokislin in v nekaterih drugih reakcijah, ki potekajo v telesu, prispeva k sproščanju energije pri presnovi, pri delovanju živčnega sistema in normalnem psihološkem delovanju, pri ohranjanju zdravih las in ohranjanju zdrave kože. Živila, ki so bogata z biotinom, so soja, cvetača, šampinjoni, jetra, kalčki, jajčni rumenjak, leča in ovseni kosmiči.

Kolagen je najbolj zastopana beljakovina v človeškem telesu, saj predstavlja 25 odstotkov telesne strukture in je sestavina vseh telesnih vezi, hrustanca, kože, las in nohtov. Po dvajsetem letu se proces nastanka kolagena v telesu upočasni in se kaže kot začetek nastajanja gub, kot suha in mlahava koža ter celulit. Uživanje kolagena lahko te procese zavre in izboljša strukturo kože. Z leti se kolagen obnavlja počasneje, izgublja pa se zaradi staranja, preobremenitve s športom, kajenja in drugih dejavnikov. V tem primeru si lahko pomagamo z uživanjem prehranskih dodatkov. Ti so primerni tudi za otroke in najstnike v obdobju hitre rasti, za izboljšanje videza kože, za športnike in vse z dejavnim življenjskim slogom, pri okrevanju po poškodbah, preventivno pa za preprečevanje osteoporoze in zlomov. 

Koencim Q10 najdemo v vseh živih celicah, v človeškem telesu pa kot ubikinon in ubikinol. Vendar pa mnogim te maščobotopne molekule, zlasti v srčni mišici, po 25. letu začne primanjkovati. S hrano jo je nemogoče nadomestiti, saj bi morali na dan potemtakem zaužiti kilogram rdečega mesa. Zato je treba telesu zagotoviti potrebno količino koencima z ustrezno hrano ali pripravki. Najbolje je uživati čim manj predelano hrano, saj je koencim pri višjih temperaturah nestabilen, med kuhanjem in pečenjem ga izgubimo skoraj polovico. Prav tako ga delno uniči tudi svetloba. Meso in mastne ribe so najbogatejši izvor koencima Q10, ki je zelo neenakomerno razporejen v različnih tkivih. Največ ga je v govejem in svinjskem srcu, jetrih in mišicah ter v piščančjih jetrih. Nekaj ga vsebujejo tudi rastlinska olja, med oreščki pa ga je največ v arašidih, sezamovih semenih in pistacijah.

Aloe vera: pripravki iz aloe vere lahko pozdravijo, odpravijo in ublažijo marsikaj. Snovi v aloe veri delujejo protivnetno in protibolečinsko, rastlina pa je znana tudi po tem, da hladi in vlaži. Med njene zdravilne učinke tako spadajo krepitev imunskega sistema, odpravljanje želodčnih in črevesnih težav, pomoč pri zdravljenju vnetih dlesni, zdravljenje ran, blažitev opeklin, pomoč pri odpravljanju aken, ekcemov, pigmentnih madežev, vlaženje suhe in poškodovane kože, spodbujanje tvorbe kolagena v koži in posledično upočasnjevanje staranja kože.

Jagode acai so bogate s kalijem, bakrom, magnezijem, vitamini B-skupine, vitamini C, A, D in E, vlakninami, maščobnimi kislinami omega-3, fitosteroli, zdravimi nenasičenimi maščobami … Idealna vsebnost ogljikovih hidratov nam dovaja čisto obliko energije, medtem ko vlaknine skrbijo za njeno počasno sproščanje in izboljšujejo prebavo. Ogromno snovi, ki jih vsebujejo jagode acai, ima antioksidativno delovanje in v našem telesu veže nase škodljive proste radikale. Črni plodovi vsebujejo več antioksidantov kot rdeče vino, grenivke in celo borovnice.

prejšnji članek
Zaradi tega se prsi prehitro povesijo!
Moda&Lepota
Zaradi tega se prsi prehitro povesijo!
naslednji članek
Ta hrana vpliva seks
Zdravje
Ta hrana vpliva seks