901596_f168_dragonja_promet02t
Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še ne bo konec

1683742182-dsc7277-01-1683742078866
Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne zaslužke. Zakaj jih Klemen Jaklič skriva?

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Kozmetika od A do Ž

30. 3. 2016; 10.00
Avtor: Maša Rener/revija Bodi zdrava
Kozmetika od A do Ž
BB, CC, DD, EE – bi verjeli, da govorimo o negovalnih in lepotilnih izdelkih? Ste tudi vi kdaj popolnoma zmedeni ob vsej ponudbi raznih izdelkov in nikakor ne veste, katerega izbrati in kako ga pravilno uporabljati? Vaših dilem bo končno konec, saj smo za vas s pomočjo strokovnjakinje zbrali vse pomembne stvari, ki jih morate vedeti o kozmetiki.

BB krema je glede na ime (Blemish Balm) krema z več učinkovinami, saj en izdelek nadomesti serum, vlažilno kremo, podlago za ličenje, puder ter včasih vsebuje tudi zaščitni faktor ali učinkovine proti gubam. Lahko se uporablja samostojno ali v kombinaciji z drugimi izdelki, kjer BB krema prevzame samo eno od nalog.

CC krema ima na prvi pogled enake učinke kot BB krema, največja razlika med njima je najverjetneje ravno njuno ime. Ime CC je izpeljanka iz »colour correction«, torej gre glede na ime za korekcijo polti, z nekoliko dodano vrednostjo.

Čistilni balzam je nežno čistilno sredstvo najbolj fine in mehke teksture, primerno za vse tipe kože, ki ustreza zlasti ženskam z občutljivo kožo. Včasih ima tudi dvojno delovanje, saj združuje čistilo in tonik ter ga lahko uporabljate tudi kot masko.

Čistilno olje za odstranjevanje ličil je sicer namenjeno vsem tipom kože, a je zaradi blagega, a temeljitega čiščenja priporočljivo predvsem za občutljivo in zelo suho kožo. Zelo dobro odstranjuje oziroma topi ličila in je zato nadvse primerno za vse tiste ženske, ki uporabljajo veliko ličil.

Čistilni gel je načelno tisto čistilno sredstvo, ki zaradi svoje teksture najbolj ustreza vsem, ki imajo mešan ali masten tip kože. Njegova tekstura je namreč osvežilna, lahka in povsem nemastna, zato po čiščenju pusti izjemen občutek čistosti in svežine. Včasih je čistilni gel, odvisno od znamke, primeren tudi za vsakodnevno nežno čiščenje nečiste kože, ki je nagnjena k mozoljem, in se uporablja kot dopolnilna nega med zdravljenjem aknaste kože, saj deluje antiseptično.

Čistilna krema je bogato in kremasto čistilno sredstvo, ki ob čiščenju kožo tudi neguje (hrani, vlaži). Primerna je za vsakodnevno čiščenje obraza in vratu, saj raztaplja maščobne snovi, ki zadržujejo nečistoče na koži. Sicer je primerna za vse tipe kože, a najbolj ustreza osebam s suho, občutljivo kožo, ki jo nežno očisti, ne da bi jo izsušila, ter ji povrne občutek ugodja.

Čistilno mleko je namenjeno odstranjevanju ličil, priporočljivo pa je tudi za vsakodnevno čiščenje kože. Je najbolj običajna tekstura čistilnega sredstva in ustreza skoraj vsem tipom, od mešane do suhe kože, odvisno od sestavin, ki jih vključuje. Pomembno je, da ga na suho kožo nanesete s prstnimi blazinicami, odstranite s pomočjo vate in obraz nato še sperete. Pomembno je tudi, da po njem vedno uporabite tonik.

Čistilno milo s kože odstrani velik delež maščob in ima največkrat protibakterijsko delovanje. Po sestavi je podobno gelu, zelo osvežilno, lahko in globinsko čistilno. Običajno ustreza mešanim tipom kože in je odlično za hitro in učinkovito vsakodnevno čiščenje obraza.

Čistilna pena je vse bolj priljubljen čistilni izdelek, primeren za vsakodnevno čiščenje obraza, saj kožo globinsko očisti, razmasti, z nje odlično odstrani ličila in je ne draži. Nanesti jo morate na vlažno kožo, saj se ob stiku z vodo še dodatno speni ter tako temeljito očisti kožo. Po nekaj minutah masiranja kože jo je treba tudi temeljito sprati z vodo. Primerna je za vse tipe kože, izjemoma ne za zelo suho.

Čistilni piling je skrivnost lepe kože, saj s površine kože lušči odmrle kožne celice ter pomaga obuditi sijaj in zdrav videz polti. Primeren in nujen je za vse tipe kože, le pravega je treba izbrati, saj obstajajo takšni brez kot takšni z granulami. Nekateri so primerni predvsem za vsakodnevno globinsko čiščenje nečiste kože, ki je nagnjena k mozoljem, saj odprejo pore in odstranijo ogrce, medtem ko večino čistilnih pilingov uporabljamo le 2- do 3-krat tedensko. Pri tem uporabite obilo vode in nežne masažne gibe, predvsem na T-predelu obraza. Po uporabi luščilnega sredstva nadaljujte s svojo vsakodnevno nego.

Čistilni tonik je izdelek, namenjen dnevnemu ritualu čiščenja kože na obrazu, s številnimi prednostmi, saj kožo vlaži, z nje odstrani ostanke mleka ali drugega čistilnega sredstva, deluje protivnetno in je idealna podlaga za vlažilne kreme. Pomaga tudi odstraniti odmrle celice in odvečno maščobo ter ličila. Tonik po čiščenju na koži vzpostavi naravno ravnovesje, konča postopek čiščenja ter kožo navlaži in jo pripravi na nadaljnjo nego. Uporabljajte ga na blazinici vate zjutraj in zvečer.

DD krema (Dynamic do all/Daily defence) naj bi bila namenjena celotnemu telesu, ne da bi pri tem obarvala vaša oblačila, torej naj bi bila še boljša od svojih predhodnic. Tudi DD krema je večnamenski lepotilni izdelek, ki koži zagotovi pravilno količino vlage in hkrati zakrije morebitne nepravilnosti na njej.


EE krema (Extra Exfoliating) je zadnji izum v nizu abecednih krem. Njihov učinek naj bi bil enak učinku, ki ga na vaši koži pustijo elektronske krtačke za čiščenje. EE krema naj bi torej zagotovila piling kože, z nje odstranila odmrle celice ter jo naredila mehko in nežno.

Emulzija je hranljiva nega za obraz lažje, fluidne teksture kot krema ter predstavlja temeljno jutranjo in večerno nego obraza, vratu, dekolteja. Nanesemo jo na dlani, segrejemo in nežno vtremo na obraz. Je odlična podlaga za nanos ličil, prav tako kožo ščiti pred zunanjimi dejavniki.

Gel za okrog oči je v nasprotju s kremo za okrog oči namenjen bolj jutranji negi, saj blaži zabuhlost, se hitro vpije in ima največkrat drenažne sestavine. Krema za okrog oči je največkrat bolj bogata in bolj osredotočena na gubice. Balzam za okrog oči pa je od kreme in gela drugačen glede na teksturo in po navadi namenjen najbolj občutljivi negi okrog oči, recimo za ženske z zelo tenko kožo.

Korektor se največkrat uporablja za prekrivanje nepravilnosti in je različnih barv. Korektor zelene barve služi prekrivanju mozoljev in drugih nepravilnosti rdeče barve, rumeni korektor služi prekrivanju kapilar in podočnjakov, ki jih sicer prekrivata tudi korektorja rožnate ali oranžne barve. Za prekrivanje manjših gubic pa je prava izbira korektor, ki se mu reče tudi osvetljevalec. Veliko korektorjev ima tudi negovalni učinek – pospešujejo mikro cirkulacijo in odpravljajo podočnjake. Nekatere nanašamo pod podlago, nekatere po podlagi, odvisno od znamke.

Krema za obraz je zasnovana posebej za zaščito in intenzivno hranjenje kože. Je osnovni negovalni izdelek (tako kot emulzija), ki ga je treba glede na tip kože in stanje oziroma težave kože vedno pazljivo izbrati, odvisno od vaših zahtev. Uporabljajte jo zjutraj in zvečer na celotnem predelu obraza, vratu in dekolteja. Nanesite jo na dlani, segrejte in nato nežno vtrite v obraz. Krema odlično nahrani, navlaži (po potrebi učvrsti, napne …) in zaščiti kožo ter je osnovna podlaga za nanos ličil.

Krema za vrat in dekolte vsebuje več zateznih sestavin oziroma sestavin za lifting, saj vse ženske dobro vemo, da se na vratu in dekolteju zelo hitro pojavijo znaki povešanja. Treba jo je uporabljati res samo na predelu vratu in dekolteja, zato so temu namenjene kreme zelo mastne oziroma bogate ter bi jih po nasvetu strokovnjakov morale, sploh ženske z zrelo kožo, uporabljati vsak dan, tako kot vsakodnevno nočno in dnevno kremo.


Losjon je vlažilni izdelek, ki vsebuje obilje vlažilnih sestavin in je zato nujen kot predpriprava na nego kože. Kožo zmehča, osveži in navlaži. Nanesti ga je treba v dlani in nato neposredno na obraz, pred emulzijo in/ali kremo.

Maska za obraz lahko opravlja več različnih funkcij in je dopolnilni dodatek k bolj intenzivni negi, ki včasih lahko pomaga pri reševanju nekaterih trenutnih težav. Če imate recimo v nekem obdobju bolj izsušeno kožo, vam zaradi tega ni treba menjati celotne negovalne linije, ampak si takrat raje kupite dobro vlažilno masko. Obstajajo seveda tudi maske za hranjenje kože, čistilne in lifting maske, takšne z učinki proti staranju … Njihova uporaba se priporoča po potrebi, do 3-krat na teden.

Micelarna vodica je lepotilno sredstvo, ki nadomesti vse odstranjevalce ličil in z obraza odstrani tudi močna senčila, vodoodporno maskaro ter navlaži kožo. Miceli delujejo kot magnet, ko jih z blazinico vate nanesete na kožo, ulovijo umazanijo v svoje jedro, zato dodatno izpiranje obraza ni potrebno.

Osnova za ličila ali baza je izdelek, ki ga nanesemo prek negovalnega izdelka in pod podlago z namenom lažjega nanašanja pudra (in lažjega ličenja), saj občutno poveča obstojnost podlage oziroma ličil, poudari barve, njihovo globino, doda sijaj in polepša končni videz. Nanesemo jo na obraz vedno od sredine navzven, z daljšimi potegi.

Podlaga ali puder je izdelek, ki je postal nepogrešljiv. Z njim ne samo polepšamo polt in skrijemo nepravilnosti, ampak tudi poskrbimo za dodatno zaščito kože, torej nego. Le pravega in pravi odtenek moramo izbrati. Poznamo tekoče podlage, kremne podlage, kompaktne podlage, puder v prahu in puder v kamnu.

Serum/esenca/koncentrat je izdelek z večjim številom (in koncentrirano obliko) sestavin, ki deluje kot intenzivna nega (lahko kot reden ali občasen dodatek k negi). Običajno se uporablja do 2-krat dnevno, pod običajnim izdelkom, s kakšnim posebnim namenom (proti gubam, lifting, učvrstitev, dodatno vlaženje, hranjenje, zaščita …), ali pa je vsestranski izdelek, ki rešuje več težav hkrati.

prejšnji članek
Kako nam čemaž koristi?
Kulinarika
Kako nam čemaž koristi?
naslednji članek
Miti o ženskah in seksu
Odnosi
Miti o ženskah in seksu