stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Kokosovo olje – univerzalno za vaše telo

6. 11. 2016; 06.00
Avtor: Tina Guček/revija Fatalna
Kokosovo olje za lepoto

foto: arhiv

Vsake toliko časa se pojavi kakšno živilo, ki ga označimo s pridevnikom 'čudežno', če pa se ta zdi pretiran, potem bi bil pravšnji morda 'univerzalno'. Kokosovo olje je zagotovo eno takšnih živil.

Mnogi so ga v kuhinji že zamenjali z običajnim oljem, zelo koristno pa je tudi v lepotne namene, saj deluje protivnetno, protiglivično in kot antioksidant. Nanj prisegajo tudi mnoge zvezdnice, na primer čudovita Emma Stone, ki ga uvršča med svoje najljubše lepotne pripomočke.

Za lepše lase

Če se vam zdi, da so vaši lasje zaradi močnega sonca, morske soli ali klora v bazenu izgubili ves lesk in vlago, potem si pomagajte s petminutno masko iz kokosovega olja. Potem ko ste lase normalno umili, si nanje po vsej dolžini nanesite obilno količino kokosovega olja. Spnite jih v figo in pustite delovati pet minut, nato pa dobro sperite. Lasje bodo spet bleščeči in navlaženi. Če imate mastno lasišče, bodite pozorni, da olje nanašate zgolj na lase, da ne boste lasišča še dodatno mastili, če pa je vaše lasišče suho in ste nagnjeni k prhljaju, potem nanesite olje tudi na lasišče, da vam bo pomagalo v boju proti tej neprijetni nadlogi.

Olje vam bo pomagalo tudi, če vam težave povzročajo razcepljene ali skrepane konice – v tem primeru v dlaneh stopite za grahovo zrno kokosove masti in jo nanesite na konice, izpiranje pa ni potrebno.

Za čudovito kožo po vsem telesu

Ne glede na to, kakšne težave imate s kožo, lahko se zanesete, da so lepotni strokovnjaki odkrili, kako si lahko pomagate s kokosovim oljem. Nekaj priporočil:

- Kokosovo olje odlično deluje namesto vlažilnega losjona – nanesite si ga na še vlažno kožo po prhanju in vaša koža bo mehka in dišeča. Če ste pri volji za malce razvajanja, naredite mešanico: v kokosovo olje kanite kapljico ali dve svojega najljubšega eteričnega olja in namignite svojemu najdražjemu, da po napornem dnevu zares potrebujete masažo.
- Enkrat na teden si poleg običajnega vlaženja privoščite tudi piling, s katerim boste odstranili vse odmrle celice na koži. Vaša koža bo mehka kot dojenčkova, če jo boste razvajali z luščilnim sredstvom, ki ga boste naredili iz enake količine morske soli in kokosovega olja. Mešanico z nežnimi krožnimi gibi nanesite na telo, nato pa sperite pod prho.
- Če ste med tistimi nesrečnicami, ki imajo podočnjake tudi po prespani noči, ali če je vaša koža pod očmi še posebej tanka in občutljiva, si namesto z dragimi kremami za predel okoli oči pomagajte s kokosovim oljem. Kanček ga segrejte med prsti in nanesite pod oči. Nanašajte nežno in ne masirajte preveč intenzivno, saj je koža tam zares tanka in jo z grobimi gibi le še bolj raztegnete in nagubate.

Za sijoč obraz

Kokosovo olje naj postane nepogrešljivo tudi pri negi vašega obraza – zjutraj na naličen obraz nanesite le kapljico na ličnice in nad obrvi, pa boste videti sijoči in žareči. Zvečer si z njegovo pomočjo odstranite ličila – vmasirajte v obraz in nato sperite z mlačno vodo ali pa naredite čisto svoje doma izdelane vatke za odstranjevanje ličil. V posodico s pokrovom zložite blazinice vate, nato pa nanje nalijte kokosovo olje (kolikor je vatk, toliko žlic kokosovega olja). Čez noč naj se vatke dobro prepojijo, nato pa so že pripravljene za uporabo. Ker bodo shranjene v zaprti posodici, bodo uporabne dlje časa.

Če vas mučijo razpokane ustnice, naj bo kokosovo olje prav tako vaš redni spremljevalec – natočite ga v manjšo posodico (odlično se obnesejo posodice za leče), in ko se bo strdil, boste imeli vedno pri sebi odlično negovalno kremo za ustnice. Le pomažete s prstom, nanesete na ustnice in občutek olajšanja bo takojšen.

Koristno tudi na drugih 'lepotnih' področjih

Kokosovo olje vam bo pomagalo še marsikje – pri natrgani obnohtni kožici, za močnejše in lepše nohte, za nego rok in stopal, uporabite ga lahko, ko vam zmanjka pene za britje ali namesto dezodoranta. Nosečnice ga uporabljajo v boju proti strijam, če se lotite 'oil pullinga' (rednega žvrkljanja kokosovega olja), pa pomaga tudi proti slabemu zadahu in za bolj bele zobe.

prejšnji članek
Dieta za zanositev
Zdravje
Dieta za zanositev
naslednji članek
Se znate prebrati?
Zdravje
Se znate prebrati?