nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Bi rade ostale večno mlade?

13. 4. 2016; 04.15
Avtor: Lea Pufek/Fatalna
woman-1146386_1920

foto: Pixabay

S pravo prehrano se namreč da na videz pomladiti. Da, čisto zares.

Na jedilnik vnesite več teh živil in vaša koža, lasje in nohti bodo videti sijoči in pomlajeni.

Lubenica

Oziroma paradižnik, ko lubenica ni v sezoni. Ta sadeža sta bogata z antioksidantom likopenom, ki jima daje lepo rdečo barvo, hkrati pa našo kožo brani pred vplivi UV-žarkov. Številne študije so že dokazale pozitivne učinke paradižnika na kožo, lubenica pa naj bi bila še bogatejša z likopenom – njegova vsebnost naj bi bila enakovredna kar zaščitnemu faktorju 3. Oba sadeža torej očitno pripomoreta k zmanjšanju učinkov staranja, ki jih na koži povzročijo UV-žarki.

Granatno jabolko

Zadnje čase postaja precej priljubljeno in tega mu ne moremo očitati, saj je bogat z vitaminom C in drugimi antioksidanti, ki preprečujejo gubice, izsušitev kože in nastanek prostih radikalov. Študija v reviji American Journal of Clinical Nutrition je namreč pokazala, da višji vnos vitamina C pri ženskah zmanjšuje pojav gubic in suhe kože v srednjih letih.

Borovnice

Borovnice so bogate z vitaminoma C in E, ki v tandemu zagotavljata svetlo polt in pomagata izenačevati njen ton (brišeta temnejše madeže na koži). Borovnice tako zagotavljajo bolj žarečo in mladostno kožo.

Raki

Meso lupinarjev nasploh je bogato s cinkom, tega pa že poznamo kot enega glavnih sestavin preparatov za nego mozoljaste kože. Cink ima namreč v našem telesu protivnetne učinke, zaradi česar preprečuje razvoj mozoljev in drugih kožnih nevšečnosti, poleg tega pa pomaga pri obnovi kože.

Ohrovt

Ohrovt velja za izredno blagodejno zelenjavo, ki je bogata z vitaminom K, ta pa je izrednega pomena pri ustreznem strjevanju krvi in zagotavljanju železa. To je nadvse pomembno tudi zato, ker z železom preskrbljena kri zagotavlja normalno barvo kože, zaradi te pa so manj vidni podočnjaki, modrice in druge temne podkožne lise, ki nastanejo kot posledica počenih manjših žilic pod kožo.

Jajca

Jajca so bogat vir beljakovin, B-kompleksa in biotina, ki zagotavljajo zdrave, močne in sijoče lase in nohte. Najbrž ste že slišali, da lase lahko odlično nahranite z oblogo iz jajc.

Orehi

Že davno so vedeli, da lepe lase ohranja orehovo olje. Orehi so namreč bogati z maščobnimi kislinami omega-3, ki hranijo in vlažijo lase, ter vitaminom E, ki pomaga pri obnovi poškodovanih lasnih mešičkov. Poleg tega pa je v orehih tudi precej bakra, za katerega se je izkazalo, da preprečuje sivenje las.

Avokado

Za avokado je znano, da je bogat z maščobnimi kislinami, zlasti omega-9, ki pomagajo koži zadrževati vlago v zunanjih plasteh, zaradi česar je videti mehka, napeta in prožna.

Probiotiki

Probiotike najbolj poznamo kot sredstva za uravnavanje črevesne flore in tudi kot taki lahko močno pripomorejo k vašemu zunanjemu videzu. Zdravo črevesje se namreč močno odraža na naši koži. Nepravilna prehrana, ki otežuje delo našega črevesja, je pogosto vzrok za nastanek mnogih kožnih nevšečnosti. Samo pomislite, kako pogosto se vam zaradi mastne ali sladke hrane pojavijo mozolji ali mastna in svetleča koža. Zdravo črevesje je torej ključ do zdravega in mladostnega videza.

prejšnji članek
Gwyneth Paltrow kuha v oblakih
Svet slavnih
Gwyneth Paltrow kuha v oblakih
naslednji članek
Spregovorimo: Ujeta v poporodni depresiji
Zdravje
Spregovorimo: Ujeta v poporodni depresiji
#obraziavenija
obraziavenija