oranžno opozorilo
Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, Polajnar opozarja pred hudourniki in Dravo

1706792389-b60k4933-1706792354008
Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra Janševe vlade

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Kolagen je naravno telesno lepilo

12. 4. 2016; 06.30
Avtor: Mija Ren/revija Fatalna
Lepota

Kolagen je pomemben za lepoto. foto: Unspleash

Že po 20. letu se proces nastajanja kolagena v telesu upočasni, po 35. letu pa drastično upade.

Ženske kaj hitro na svojem telesu opazimo gubice, lomljive nohte, tanjše in bolj puste lase, ki so pogosto brez leska. Smo do sebe preveč kritične? Morda res. Dejstvo pa je, da se po 20. letu v telesu začne zmanjševati proizvodnja kolagena, kar sproži prej omenjene posledice – tako pri ženskah kot pri moških, le da slednji niso tako nečimrni, kot smo ženske, zato spremembe na svojem telesu navadno opazijo šele v zrelejših letih. Kolagen je eden od najpomembnejših proteinov v našem telesu in predstavlja kar 30 odstotkov telesnih struktur. Deluje kot nekakšno 'lepilo' za celice, tkiva in številne organe in zagotavlja, da ti ohranjajo zdravo stanje telesa.

Drastični upad po 35. letu

Že po 20. letu se proces nastajanja kolagena v telesu upočasni, po 35. letu pa drastično upade. Na zunaj ta proces opazimo v nastanku gub, celulita, kot starejšo, bolj hrapavo, izsušeno kožo, ki izgublja mladostno napetost in sijaj. Lasje izgubijo lesk, pogosteje izpadajo in postanejo tanjši, nohti pa lomljivi. Zaradi pomanjkanja kolagena in s tem veznega tkiva je skelet oslabljen, kar velja tudi za mišice. Nastajanje kolagena v telesu lahko spodbudimo z vnosom prehranskega dopolnila, ki vsebuje kolagen, in tako nadomestimo njegov primanjkljaj. Na ta način telesu nudimo pomoč za lastno nastajanje kolagena in ga spodbudimo k tvorbi. Tako bodo lasje gostejši in bolj sijoči, nohti čvrstejši, koža pa lepša in bolj napeta.

Izsledki raziskav

Delovanje kolagena je dokazano v številnih raziskavah. Med drugim so raziskave pokazale, da se po dveh mesecih uživanja 2,8 grama hidroliziranega kolagena na dan prožnost kože izboljša v povprečju za 30 odstotkov. Prav tako se pri uživanju 14 gramov/dan v enakem obdobju poveča debelina las za 10 odstotkov pri 70 odstotkih ljudi, uživanje 7 gramov kolagena dnevno pa po treh mesecih dokazuje izboljšanje stanja nohtov pri 86 odstotkih uporabnikov.

Za kaj vse je zaslužen kolagen?

- Močne kosti: ene od glavnih gradnikov kosti so prav organske beljakovine, znane kot kolagen. Pomanjkanje kolagena se kaže v manj prožnih kosteh.
- Pravilno delovanje mišic med gibanjem: vsako mišično vlakno je prekrito s tremi plastmi kolagena, ki mišicam pomaga pri krčenju in raztezanju.
- Zdravje kit, sklepov, hrustanca: kolagen kitam in sklepom omogoča, da prenašajo sile, ki jih med gibanjem prejemajo mišice. Kolagen je glavna sestavina vseh telesnih vezi in hrustanca. Številne klinične študije potrjujejo pozitivni učinek v primeru osteoartritisa, saj močno zmanjša bolečine, zmanjša potrebo po analgetikih in izboljša gibljivost ter pripomore k prožnosti sklepov. Pomanjkanje kolagena povzroči obrabo hrustančnega tkiva (osteoartritis).
- Celjenje ran: kolagen prispeva k obnovi in celjenju poškodovane kože.
- Zdrav in lep videz kože, las in nohtov: kolagen je odgovoren za lepo kožo, saj predstavlja kar 70 odstotkov beljakovin, ki sestavljajo kožo.

Je odlično kozmetično sredstvo, ki hrani kožo od znotraj ter tako ohranja mladostni videz, pomaga upočasniti staranje in nastajanje gub, pomaga pri suhi in hrapavi koži ter ji vrača vlago in prožnost. Lasem izboljša lesk, čvrstost in njihovo strukturo. Pospešuje rast nohtov. Njegovo pomanjkanje se kaže v obliki manj prožne kože, pa tudi gub, celulita in suhe kože brez leska, lomljivih nohtov in krhkih las brez leska.

Ste vedeli?

- Ime kolagen izvira iz grške besede kolla, ki pomeni lepilo. Kolagen je tako v dobesednem prevodu proizvajalec lepila.
- Kolagen je naravno telesno lepilo, beljakovina, ki veže in podpira telesna tkiva in notranje organe ter zagotavlja, da ti vzdržujejo in ohranjajo dobro ter zdravo stanje. V telesu je več kot petindvajset vrst kolagena. V sodelovanju z elastinom daje telesnim tkivom obliko, trdnost in moč.
- Kolagen je najbolj zastopana beljakovina v človeškem telesu, saj predstavlja kar 30 odstotkov vseh beljakovin, ki so prisotne v telesu, in je sestavni del vseh vezi, hrustanca, kože, las in nohtov. Kolagen spada med strukturne beljakovine s funkcijo dajanja opore in oblike.

Kolagen v prahu je vir peptidov, potrebnih v procesih, ki potekajo v mišicah in celicah v koži, laseh, nohtih. Izboljša strukturo in videz las, poveča debelino las in izboljša čvrstost nohtov. Za vidne rezultate je potrebno uživanje najmanj dva meseca, običajno pa se pozitivne spremembe pokažejo že prej. Kolagen v prahu lahko dodate v jogurt, kakav, sok, mleko, čaj ali vodo in počakate, da se dobro raztopi. Tako se najhitreje absorbira v organizem. Priporočljiva je redna uporaba.

prejšnji članek
Dieta Mayo klinike
Zdravje
Dieta Mayo klinike
naslednji članek
Sušimanija
Zdravje
Sušimanija