stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Čistilo za kožo iz domače kuhinje

10. 6. 2016; 05.30
Avtor: Helena Primic
female-1255342_1920

foto: Pixabay

Se tudi vam zdi domača izdelava kozmetike nekako prezahtevna, da bi se je tudi sami lotili?

Za vas smo poiskali tri zelo preproste recepte za domače čistilo za kožo, za pripravo katerih ne potrebujete nobenih eksotičnih sestavin, posebnih pripomočkov in specialnih veščin. Potrebujete le nekaj dobre volje in časa, pa se boste tudi vi lahko prijateljici pohvalili, da po novem svojo kožo čistite s popolnoma naravnim čistilom, ki ste ga sami izdelali doma.

Nežen ognjič

Če je vaša koža občutljiva in nagnjena k alergijam, vas bo zagotovo navdušil nežni čistilni pripravek iz ognjiča. Oranžni cvetovi Calendule officinalis spadajo med najbolj zdravilne in za kožo blažilne elemente v naravi, zato ni čudno, da jih uporabljajo tudi v negovalnih izdelkih za nego otroške kože. Za ognjičevo čistilo za čiščenje kože potrebujete 20 gramov posušenih cvetov ognjiča, 10 gramov kakavovega masla, 20 gramov granul čebeljega voska in 100 mililitrov sladkega mandljevega olja ali ekstra deviškega olivnega olja. Vse sestavine segrevajte v posodi z dvojnim dnom (ali v manjši posodi, ki jo položite nad večjo, v kateri vre voda, da olje in vosek ne postaneta prevroča), dokler se ne stopijo, medtem pa jih ves čas nežno mešajte. Stopljeno vsebino segrevajte še približno 5 minut, nato pa jo skozi cedilo precedite v drugo posodo in mešajte, tako da se mešanica nekoliko ohladi, vendar še vedno ostane tekoča. Ko se popolnoma ohladi, jo prenesite v sterilizirano posodo in dobro zaprite. Ognjičevo čistilo shranite v suh in temen prostor ter ga porabite v šestih mesecih.

Kleopatrino čistilo

Po nekaterih zgodovinskih podatkih naj bi tole čistilo iz aloe vere uporabljala tudi Kleopatra. Kar nas ne sme čuditi, saj je bila aloe vera za Egipčane rastlina nesmrtnosti, ki so jo nastavili na vhod piramid – kot kažipot preminulim faraonom v deželo mrtvih. Za pripravo Kleopatrinega čistila lahko uporabite liste domače aloe vere ali pa kupite gel iz aloe vere, pri katerem pazite, da bo ekološkega izvora, da boste zares dobili najkakovostnejšo alojo. Poleg 30 mililitrov gela iz aloe vere potrebujete še 50 mililitrov olivnega olja, 30 mililitrov rožne vodice, 4 kapljice eteričnega olja vrtnice in 2 kapljici izvlečka semena grenivke. Vse sestavine zmešajte v mešalniku za hrano in mešanico prelijte v stekleničko. Kleopatrino čistilo je tako pripravljeno, idealno pa je, da ga hranite v hladilniku. Pred uporabo ga vsakič pretresite, sicer pa obraz in vrat, potem ko ga natrete s čistilom, obrišite z vodo ali muslinovo krpico.

Hladilno in blažilno

Čistilni pripravek iz mleka, kumar in mete je zaradi svojih hladilnih učinkov še posebno blažilen za mastno kožo. Za pripravo potrebujete približno 10 centimetrov dolgo kumaro, 5 metinih listov, 50 mililitrov mleka in 2 kapljici izvlečka semena grenivke. Najprej olupite in na grobo nasekljajte kumaro, potem pa odstranite stebla in na grobo nasekljajte še liste mete. Oboje skupaj z mlekom mešajte v mešalniku, vse dokler mešanica ne postane enakomerna in gladka. Mešanico nato prelijte v ponev in jo segrevajte na srednjem ognju, vse dokler ne zavre. Pustite jo vreti še kakšni 2 minuti, nato jo odložite in pustite, da se ohladi. Hladno mešanico precedite skozi muslin ali kos kuhinjskega papirja v sterilizirano steklenico, kjer ji dodajte izvleček semena grenivke. Čistilni pripravek hranite v hladilniku in ga porabite v tednu dni.

Za vse tipe kože

Aloe vera ima enkraten dar, da razume in izpolni potrebe vseh različnih tipov kože. Za to so zaslužne težavne razmere, v katerih raste in zaradi katerih je prisiljena optimizirati prav vsak naravni vir hranil, da lahko preživi.

prejšnji članek
Komaj je rodila, zdaj pa ...
Svet slavnih
Komaj je rodila, zdaj pa ...
naslednji članek
Đuro je mislil, da ima privide
Svet slavnih
Đuro je mislil, da ima privide