stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

To so najhujši sovražniki za vašo kožo!

5. 11. 2016; 07.00
Avtor: Petra Mauer/Zarja
Koža, nega, obraz

foto: Profimedia

Nikoli ni prepozno in nikoli ni prezgodaj, da začnete skrbeti za svojo kožo, jo negovati ter ji dati vse, kar potrebuje, da ostane lepa, napeta, mladostna in sijoča. Če vam je res mar zanjo, se izogibajte njenim sovražnikom. Vas zanima, kateri so?

HUJŠANJE

Čeprav je koža precej prožna, ima svoje meje. Hitra izguba teže in njena ponovna pridobitev bosta kožo nedvomno poškodovali, saj se ne zmore tako hitro prilagajati tako drastičnim spremembam. Zato se hujšanja lotite premišljeno in predvsem počasi. Postavite si dolgoročen cilj.

LIČILA

Če sodite med tiste, ki se vsak dan ličijo, nikar ne pozabite, da morate za kožo pred tem in tudi potem pravilno poskrbeti. Ličila in tudi kreme si morate vedno nanašati z nežnimi gibi, saj pretirano in grobo vlečenje koži škoduje.

ZAPRTJE

Kadar ne izločamo blata, se v našem telesu nabirajo strupi. Ker pa se ti želijo izločiti, si izberejo pot skozi kožo. Zato je pomembno, da pijete dovolj sveže vode in jeste hrano, bogato z vlakninami, da boste redno hodili na veliko in malo potrebo.

KAJENJE

Kajenje skrči krvne žile, omejuje vnos kisika, daje sivo barvo naši polti in povzroči primanjkljaj vitamina C, ki je nujno potreben za tvorbo kolagena. Strokovnjaki so enotnega mnenja, da kajenje pospešuje staranje. Znano je še, da se rane pri kadilcih zdravijo in celijo dlje, brazgotine, ki ostanejo, pa so večje in bolj rdečkaste. Nikotin namreč poškoduje vezivno tkivo v koži, zaradi česar ta izgubi moč in prožnost. Poleg tega nikar ne pozabite, da zaradi cigaret vaši prsti in tudi zobje postajajo neprivlačno rumenkasti.
Poleg nikotina tudi alkohol in prepovedane droge škodujejo koži, ne glede na to, kako jih uživate.

ONESNAŽENOST

Onesnažen zrak, voda, tla … vplivajo na vašo kožo podobno kot kajenje, zato je priporočljivo, da se čim več gibljete na svežem zraku, stran od urbanih središč in krajev, o katerih je že znano, da so precej onesnaženi. Sprehod po gozdu vas torej ne bo zgolj sprostil, temveč tudi polepšal.

SUH ZRAK

Med sovražnike kože sodi suh zrak, zaradi katerega koža dehidrira in postane izsušena. Poskrbite, da zaužijete dovolj tekočine (vode!), če se spomnite, pa si kupite še vodo v spreju, ki jo boste imeli vedno pri roki za osvežitev obraza.

SONCE

Da je sonce sovražnik kože, ni treba posebej poudarjati. Zaradi pretiranega izpostavljanja sončnim žarkom postane koža suha, nagubana, lisasta, hitreje se stara. Vsekakor pa naj vam ne uide iz misli, da kljub vsemu potrebujete odmerek vitamina D, zato bodite dnevno na soncu vsaj 15 minut, vendar pred pol enajsto uro dopoldne ali po pol peti uri popoldne.

prejšnji članek
Miti o kontracepciji, ki krožijo med ženskami
Zdravje
Miti o kontracepciji, ki krožijo med ženskami
naslednji članek
Najbolj seksi modni trend gre v pozabo
Moda&Lepota
Najbolj seksi modni trend gre v pozabo