Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Miti o kontracepciji, ki krožijo med ženskami

5. 11. 2016; 08.00
Avtor: ud
navodila

Najslabše smo informirane o hormonsko polnjenih materničnih vložkih. foto: Profimedia

Najpogostejši miti, ki so jih zaznali ginekologi v Sloveniji, so presenetljivi. Zato vam razkrivamo, kaj Slovenke mislijo in trdijo o kontracepciji.

• Mnenje, da so problem tablete (splošni predsodek do zdravil, ki nima nič konkretnega opraviti s kontracepcijskimi tabletami).

• Mnenje, da so škodljivi hormoni (kar nima nobene konkretne zveze z vsebino kontracepcijskih tablet, saj so hormoni zelo splošen pojem).

• Mnenje, da predolgo jemanje kontracepcijskih tablet ne more biti dobro (brez vsakršnega globljega razumevanja, zakaj bi tako bilo).

foto: Profimedia

Cvetke! Več kot polovica žensk ne ve, da je točka G del nožnice. Kar 32 odstotkov uporabnic kontracepcije zmotno verjame, da dolgo delujoče metode niso primerne za ženske, ki še niso rodile. 

• Mnenje, da kontracepcijske tablete povzročajo raka. To ima sicer nekaj soli, saj dejansko res povečajo tveganje za raka na dojki za približno 10 odstotkov nad tveganjem iz ozadja, ki pa je pri mladih ženskah brez drugih dejavnikov tveganja, kot je na primer rak na dojkah v družini zaradi mutacije genov BRC A1, BRC A2, zelo majhno.

• Mnenje, da kontracepcija povzroča neplodnost tudi po prenehanju uporabe kontracepcijskih tablet, čeprav je tistih, pri katerih se dejansko pojavi »amenoreja po uporabi tabletke«, manj kot pet odstotkov, pri ostalih, veliki večini uporabnic, pa kontracepcijske tablete prej varujejo pred škodljivimi posledicami vnetij rodil in s tem pred neplodnostjo kot pa škodijo plodnosti.

foto: Profimedia

Pomembno! Ob naslednjem premisleku o svoji kontracepciji ali drugi pomembni odločitvi, povezani z vašimi rodili, raje zaupajte strokovnjakom ali obiščite strokovne spletne strani.

• Mnenje, da tujki v maternici, kot je na primer maternični vložek, ne morejo biti dobri za zdravje, čeprav na primer mirena in jaydess dokazujeta ravno nasprotno. S svojim zaviralnim učinkom na debelino maternične sluznice ter spremembo maternične sluzi namreč preprečujeta vdor okužb iz nožnice v zgornja rodila ter preprečujeta neplodnost, anemijo pri ženskah s sicer premočno menstruacijo, raka na maternični sluznici pri ženskah s hormonskimi motnjami in težnjo k pretiranemu debeljenju maternične sluznice.

• Mnoge ženske žal ne poznajo razlike med sterilizacijo in kastracijo ter mislijo, da pomeni sterilizacija umeten prehod v menopavzo.

Ali ste vedeli, da 1 od 10 žensk, ki uporabljajo kontracepcijo, verjame, da med menstruacijo ne more zanositi. To seveda ni res. foto: Profimedia

prejšnji članek
Drzni voditeljici se ne zmenita za čudne poglede radovednežev
Svet slavnih
Drzni voditeljici se ne zmenita za čudne poglede radovednežev
naslednji članek
To so najhujši sovražniki za vašo kožo!
Moda&Lepota
To so najhujši sovražniki za vašo kožo!
#obraziavenija
obraziavenija