pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Probiotiki za lepoto

23. 6. 2016; 07.30
Avtor: C.R./Bodi zdrava
probiotik
Probiotični jogurtu, probiotične kapsule, probiotični napitki - kaj pa menite o probiotikih v izdelkih za osebno nego?

Že vrsto let je prepričanje, da je za vzpostavitev ustrezne flore potrebno nevtralizirati vse bakterije. Danes znanost priznava bakterije za koristne, nekatere pa celo nujno potrebne za življenje. Pretirana uporaba razkužil in biocidov v zadnjih desetletjih je povzročila, da so slabe bakterije vedno bolj odporne ter povzročajo vedno več okužb. Obstajajo tudi dobre bakterije, probiotiki, ki pozitivno vplivajo na naše zdravje.

Beseda probiotiki izhaja iz grške besedne zveze »pro bios«, kar v prevodu pomeni »za življenje«. Probiotiki so živi mikroorganizmi, nekakšne »prijazne« bakterije, ki pozitivno vplivajo na naše zdravje. Pomembni so predvsem zato, ker skrbijo za zdravo prebavo, saj okrepijo črevesni in imunski sistem in zmanjšujejo možnost pojava okužb. Po dobrodejnih učinkih na zdravje, pa se preobiotiki selijo tudi v kozmetično industrijo.

Probiotiki so »dobre« bakterije, ki skrbijo za zdravje, lepoto in dobro počutje.

Za lepoto

Probiotiki niso učinkoviti le v naših prebavilih in črevesni flori. Naša koža je poseljena z različnimi tipi mikroorganizmov. V idealnih okoliščinah bakterije s koristnimi učinki na zdravje prevladujejo nad tistimi s škodljivimi učinki. Če pa je ravnotežje tega sistema porušeno, sta videz in zdravje kože ogrožena. Probiotiki v kozmetiki pomagajo vzpostaviti in uravnotežiti mikrofloro kože, okrepijo naravno telesno obrambo, predvsem pa pomagajo preprečiti okužbe in vnetja. Z uporabo probiotikov v izdelkih za osebno nego spremenimo naravno okolje škodljivim bakterijam - s tem preprečimo in vzpostavimo njihovo razmnoževanje. Tako vzpostavimo bakterijsko ravnovesje, ki pozitivno vpliva na naše zdravje, počutje in videz. Na voljo so različni izdelki vse od pene za kopeli, gelov za prhanje in mila za roke.

Preprečevanje vonjav

Probiotiki pa so posegli tudi na področje neprijetnih vonjav. Pazduhe so idealno gojišče za bakterije. Večina bakterij proizvaja neprijetne vonjave kot posledico plinov njihovega metabolizma, posledično to prinaša neprijetne vonjave. Neprijetni nadlogi se lahko upremo z uporabo probiotičnih deodorantov, ki zagotavljajo tudi 48 urno zaščito.

prejšnji članek
Znana slovenska voditeljica rodila, nato pa hitro na oder!
Svet slavnih
Znana slovenska voditeljica rodila, nato pa hitro na oder!
naslednji članek
Korenček za žametno kožo
Moda&Lepota
Korenček za žametno kožo
#obraziavenija
obraziavenija