stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Kaj morate početi zdaj, da vam bo koža hvaležna pozneje?

16. 7. 2016; 09.00
Avtor: M. G./Bodi zdrava
lepota_ThinkstockPhotos-501649347
Zagotovo ste za številne že slišali, pa vendar: katere so tiste lepotne navade, ki jih morate upoštevati že danes, da bo vaša koža ostala vitalna tudi čez nekaj let?

Več spite

Pomanjkanje spanja se pozna na obrazu že na dnevni ravni, kaj šele dolgoročno. Čez dan se koža bori s stresom in nečistočami, ponoči pa se obnavlja in počiva. Zaradi stresa nastanejo mozolji in gubice, zato je priporočljivo, da spite med šest in osem ur na dan.
Če spite na trebuhu, bodite še posebno previdni, ker takrat nastajajo spalne gube. Zaradi mečkanja posteljnine in rinjenja obraza v vzglavnik namreč nastane največ gub. Priporočena je uporaba satenaste posteljnine za vzglavnik, saj se ne mečka. Še boljša rešitev pa je sprememba navade – spanje na hrbtu.

foto: Profimedia

Uporaba kreme za sončenje na vsakem koraku 
Če želite, da vaša koža čez leta ne bo videti postarana, uporabljajte kremo za sončenje in jo imejte vedno s seboj. UV-žarki pridejo do nas, tudi ko je zunaj oblačno. Vedno se zaščitite s faktorjem, ki naj bo višji od 30, in s tem zavarujte kožo pred sončnimi pegami in gubami.

Pazite na prehrano

Če želite, da bo vaša koža videti zdrava in mladostna, se je vsekakor smiselno spomniti na star pregovor, da smo tisto, kar jemo. Če boste jedli preveč sladkih jedi, se to ne bo samo poznalo na telesni teži, temveč boste zaradi tega videti tudi starejši. Med tem škodljivim procesom se namreč molekule sladkorja vežejo na proteine v vaši koži, vključno s kolagenom, in povzročijo togost kože. Posledično torej koža izgubi prožnost, kar pripelje do nastajanja gubic. Prečiščeni sladkor in drugi enostavni ogljikovi hidrati dvignejo raven inzulina v krvi, zaradi česar je spodbujeno nastajanje encimov, ki zavirajo tvorbo kolagena in elastina.

foto: Profimedia

Kakšna je naloga vitamina A? 
Če pijete preveč alkohola, to pomeni, da bo vaše telo proizvedlo manj vitamina A, ki je ključen za proizvodnjo kolagena – manj kolagena imate, manj je prožna koža. Zato pozor: če želite, da bo vaša koža dlje časa mladostna in sveža, poskrbite za zdrav način življenja in se izogibajte manj zdravim navadam.

Poskrbite tudi za druge dele telesa

Prav tako kakor obraz potrebujejo posebno nego tudi vrat in roke. Na teh mestih se pokažejo prvi znaki staranja, zato jih negujte z veliko kreme. Občasno jim privoščite tudi nežni piling in jih dodatno razvajajte.


In pozor: vedno kadar kremo nanesete na obraz, jo nanesite tudi na vrat in dekolte. S tem poskrbite za dodatno vlaženje!

Vemo, da veste, pa vendar: ličila pred spanjem odstranite!

Če koža ponoči ne diha, se mašijo pore in tako pride do kožnih nepravilnosti oziroma okužb. Tudi gubice so izraz te slabe navade, saj nastanejo zaradi premalo kisika v kožnih celicah.
Dekorativna kozmetika in umazani delci iz zraka se namreč ves dan kopičijo v porah ter razgrajujejo kolagen in elastin. To pospešuje proces staranja in na vašem obrazu zariše drobne gube. Skratka, nikar ne pozabite pomagati koži, da se spočije, tako da vsak večer vestno odstranite vsa ličila in uporabite kakovostno vlažilno kremo.

Nenehna menjava krem

Tudi sami spadate med tiste, ki kar naprej menjavajo kreme za obraz samo zato, ker želite hitre rezultate, ki pa jih ni? Potem naj vam zaupamo, da se noben rezultat ne pokaže čez noč, četudi številni oglaševalci in trgovci to obljubljajo.
Namesto da kreme nenehno menjavate, zdržite z eno približno tri mesece. Koža se obnavlja dobrih trideset dni, zato je najkrajša doba, da se pokažejo prvi učinki nove kreme, mesec in pol. Čez tri mesece pa boste zagotovo videli, ali je po uporabi kreme dejansko kakšen učinek. V vednost: če sta kremi dodana elastin in kolagen, potrebuje koža kar tri mesece (ali več), da ju vsrka vase in pokaže prvi rezultat.

foto: arhiv svet24

Pijte manj alkohola
Ali ste vedeli, da vsaka zaužita alkoholna pijača dehidrira kožo? Če boste kdaj pozorni, boste opazili, da je vaša koža dan po zabavi, kjer ste popili malce več alkohola, videti manj sveža. To pomeni, da je bila tudi manj prekrvljena. In za piko na i naj vam povemo, da alkohol negativno vpliva na raven vitamina A v telesu, ki je izjemno pomemben antioksidant za kožo in telo, pomemben za nastajanje novih celic.

Ali ste vedeli, da koži škodujejo tudi žvečilni gumiji?

Žvečenje žvečilnih gumijev pripomore k hitrejšemu nastajanju gub na spodnji ustnici, obenem pa lahko povzroči tudi druge težave v strukturi ust. Da bi ohranili zdravje in lepo kožo, raje opustite to navado.



prejšnji članek
Ko pride in gre … kot poletni vetrič
Zdravje
Ko pride in gre … kot poletni vetrič
naslednji članek
S hrano nad utrujenost
Zdravje
S hrano nad utrujenost