pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

S hrano nad utrujenost

16. 7. 2016; 06.00
Avtor: Lea Pufek/Bodi zdrava
Spomladanska utrujenost ni samo izgovor!

foto: arhiv svet24

V poletnih mesecih je že samo misel na pretekle ali še prihajajoče dopustniške dni ob gori dela lahko precej utrujajoča stvar.

Če temu dodamo še splošni stres novodobnega vsakdanjika in obremenilne vremenske razmere, ni nič čudnega, da kljub prijetnejšemu obdobju leta čutimo utrujenost in izčrpanost. A se lahko s pravo izbiro hrane tudi temu izognemo.

Čeprav se poletje zdi manj stresni del leta, vemo, da je z njim nekako tako kot z decembrskimi prazniki – kljub temu da bi po vseh pravilih morali biti eden najlepših časov leta, prinašajo samo goro stresa. Tudi poletni čas zna biti utrujajoč, čeprav ga navadno vidimo kot neke vrste odrešitev. Tudi poleti se nas lahko lotita utrujenost in izčrpanost – k temu veliko pripomorejo tudi visoke temperature.

Da bi se poleti (in v vseh drugih letnih časih) znali čim bolje upirati vsesplošni utrujenosti, ni treba biti poseben mojster ali guru. Veliko se da urediti že z ustrezno prehrano. Natančneje z živili, ki nas napolnijo z energijo in posledično po njih ne čutimo tolikšne utrujenosti. Čeprav se vam morda zdi, da vaša prehrana ne more biti vzrok za utrujenost, samo pomislite, kolikokrat se po obroku počutite utrujeni, namesto da bi bili polni energije. Če se to dogaja pogosto, potem uživate hrano, ki vas dolgoročno ne oskrbuje z energijo. Če pa bi radi uživali hrano, po kateri ne boste utrujeni, posegajte po naslednjih živilih.

Oves

O tem, kako odličen je oves, še dolgo ne bomo nehali pisati. To žito, ki je dolgo slovelo zgolj kot hrana za konje, vse bolj postaja tudi visokokakovostno živilo za ljudi. Ker ga bogatijo nizek glikemični indeks in pomembne prebavne vlaknine, že dolgo prednjači med vsemi žiti, ki jih svetujejo za zajtrk. Ovseni kosmiči oziroma ovsena kaša so železni repertoar vsakega zdravega prehranjevalca, bogati z energijo namreč poskrbijo, da še dolgo po zajtrku ne čutite potrebe po tem, da bi morali kar koli prigrizniti. V nasprotju s preostalimi ogljikovimi hidrati je oves kompleksen ogljikov hidrat, ki uravnava raven sladkorja v krvi in ki potrebuje dlje časa za prebavo, posledično pa nas s svojo energijo oskrbuje veliko dlje kot drugi njegovi industrijski približki. Nič čudnega torej, da je vedno veljal kot najboljša možna hrana za konje, živali, brez katerih moči in zmožnosti si včasih življenja ni bilo mogoče predstavljati.

Jogurt

Hladen, rahlo kiselkast jogurt je odlično živilo za vroče poletne mesece, ker nas ne samo nasiti, ampak tudi odžeja. Ta mlečni izdelek, ki že tako velja skorajda za čudežnega, pa ima še eno lastnost – je odličen vir energije in dober borec proti utrujenosti. Ne samo da je bogat z beljakovinami, ampak je tudi vir živih bakterij, ki odlično vplivajo na naše črevesje in prebavo. Ker je mehek, ga naše telo resda hitro prebavi in zato veliko hitreje občuti naval energije, ki mu ga da, a v nasprotju s preostalimi živili z enako lastnostjo jogurt poskrbi, da ta učinek traja veliko dlje. Zahvala za to gre pravemu razmerju med beljakovinami in ogljikovimi hidrati v jogurtu, ki ga uvrščajo na seznam živil, ki se uspešno spopadajo z utrujenostjo. Nedavna raziskava univerze v Torontu je prišla do rezultatov, ki probiotične bakterije povezujejo z zmanjšanimi simptomi kronične utrujenosti. V vseh pogledih je torej jogurt odlična poletna osvežitev.

Špinača

Le kdo se iz otroštva ne spomni risanke o slavnem Popaju in nepredstavljivi moči, ki mu jo je v trenutku dala špinača. Zaradi nje smo dolgo špinačo povezovali z močjo. In resnica ni daleč od tega. Špinača namreč vsebuje vsa tista pomembna hranila, ki našemu telesu pomagajo, da vedno deluje na vrhuncu svoje moči. Bogata je z železom, magnezijem in kalijem, je pa tudi odličen vir vitaminov B, ki so ključni pri zagotavljanju energije. Železo je tisto, s katerim naše telo po krvi prenaša kisik. Pomanjkanje železa se poleg drugih težav kaže tudi kot pomanjkanje energije in utrujenost. Utrujenost je eden ključnih znakov slabokrvnosti, stanja, pri katerem gre navadno za pomanjkanje železa. Špinača je bogata tudi z vitaminom C, ki je ključen pri absorpciji železa. Magnezij in kalij pa sta minerala, ki ju povezujemo z delovanje mišičnega in živčnega sistema. Skrbita za ustrezno delovanje naših mišic, ledvic in možganov. Že najmanjše pomanjkanje teh mineralov se odraža kot utrujenost, depresija, mišična šibkost, mišični krči in trzanje ter mnogi drugi znaki, ki jih povezujemo z utrujenostjo.

foto: arhiv njena.si

Oreščki in semena

Oreščki in semena vsebujejo visokokakovostne beljakovine in zdrave maščobne kisline omega-3. Bogati pa so tudi z manganom, magnezijem, fosforjem, železom, bakrom, riboflavini, triptofanom in vitamini B1, B2, B5 in B6. Vsi ti so tako ali drugače povezani z zagotavljanjem telesne energije. Medtem ko smo za magnezij že pojasnili, kako pomaga telo oskrbovati z energijo, pa je ključnega pomena pri hranilih, ki jih najdemo v oreščkih in semenih, tripotofan. Ta je zlasti učinkovit v boju s psihično utrujenostjo in zagotavljanjem kakovostnejšega spanca, ki je eden ključnih načinov, kako premagovati psihično utrujenost. Najpomembnejša sestavina oreščkov in semen pa so seveda maščobne kisline omega-3, ki pomagajo zniževati glikemični indeks živilom in so bogat vir energije. Ker v telesu ostanejo najdlje, torej tudi telo najdlje oskrbujejo z energijo.

Stročnice

Kadar govorimo o stročnicah, navadno pomislimo na fižol, ki se ga ne drži ravno dober sloves. A povsem neupravičeno. Fižol in druge stročnice, kot so grah, čičerika, leča, bob in podobno, so zaradi svoje sestave vir počasi izgorevajoče energije, kar pomeni, da so v prvi bojni vrsti, ko govorimo o boju proti utrujenosti. Imajo malo maščobe in veliko vlaknin, hkrati pa ravno pravo ravnovesje ogljikovih hidratov in beljakovin. Zaradi bogastva beljakovin in mineralov, kot je železo, so stročnice odličen nadomestek rdečega mesa, le da vsebujejo veliko manj maščobe in kalorij. Zaradi tega se po krožniku stročnic počutite veliko manj utrujeni kot po zrezku.

Še nekaj živil, ki vas prav tako napolnijo z energijo:
- losos, zaradi svoje vsebnosti maščobnih kislin omega-3, 
- avokado, prav tako zaradi vsebnosti zdravih maščob, 
- borovnice, ker so bogat vir antioksidantov, ki se borijo proti prostim radikalom, 
- ohrovt, ker je bogat z beljakovinami, vlakninami in antioksidanti.

prejšnji članek
Kaj morate početi zdaj, da vam bo koža hvaležna pozneje?
Moda&Lepota
Kaj morate početi zdaj, da vam bo koža hvaležna pozneje?
naslednji članek
Plavanje za dominantne, kolesarjenje za podredljive
Svet slavnih
Plavanje za dominantne, kolesarjenje za podredljive
#obraziavenija
obraziavenija