Po 20. letu prične tvorba kolagena upadati. foto: Profimedia
Kolagen je glavna beljakovina vezivnega tkiva, opišemo ga lahko kot naravno telesno lepilo, ki veže in podpira telesna tkiva in notranje organe. Ker je odgovoren za lep videz kože, se njegovo pomanjkanje kaže v podobi manj prožne in suhe kože, brez leska. Pojavljati se pričnejo tudi gube, koža ni več tako čvrsta, gladka in sijoča.
Proces nastajanja kolagena v telesu se upočasni že zelo zgodaj, po 20. letu starosti. Ker struktura mreže, ki jo v koži tvorijo kolagen, elastin in fibroblasti s staranjem razpada, lahko tako na koži že zelo kmalu opazimo vidne spremembe.
Obogatite vaš krožnik
Zalogo kolagena v telesu lahko dopolnimo z določenimi živili, ki spodbujajo nastajanje te cenjene beljakovine.
Morda niste vedeli, a vitamin C ima zelo pomembno vlogo pri gradnji kalogena, saj ne le, da povečuje njegovo nastajanje, preprečuje tudi samo razkrajanje beljakovine. Za bolj čvrsto kožo si tako privoščite zeleno papriko, pomaranče, limone, črni ribez, kivi, brokoli, ananas, mango, jagode, stročji fižol, brusnice, melone, lubenice, papajo, solato, beluši, špinačo itd.
Nastajanje kolagena povečuje tudi česen, soja in ostali sojini izdelki, ribe, ki vsebujejo maščobne kisline omega 3, zelena zelenjava, paradižnik ter rdeča zelenjava, ki vsebuje likopen.
Uživajte hrano, ki spodbuja nastajanje kolagena. foto: Dreamstime
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.