tat, tatvina, trgovina
Svet24.si

Otroci in odrasli skupaj kradli: v petek dopoldne in zvečer, v soboto so za nianso spremenili taktiko

17313X0054
Necenzurirano

Šolak ima novo tarčo: po T-2 kupuje še televizijo

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Kako na kožo učinkujejo popularni peptidi?

17. 5. 2024; 04.00
Avtor: M. D./ revija Bodi zdrava
peptidi

Nega s peptidi foto: Shutterstock

V sodobni kozmetiki poznamo številne učinkovine, ki pripomorejo k lepši koži, zmanjšanju gub, učvrstitvi tkiv in upočasnitvi predčasnega staranja kože. Eno izmed teh »čudežnih sredstev«, ki so trenutno visoko na seznamu priporočenih izdelkov in o katerih se veliko govori, je tudi serum s peptidi. Kakšne so njegove sestavine in kakšen učinek lahko pričakujemo od njega?

Kaj pravzaprav so peptidi?

Kemično gledano so peptidi aminokisline, med seboj povezane s peptidnimi vezmi, aminokisline pa so gradniki beljakovin. Poznamo kratke peptidne verige, ki so sestavljene iz zgolj nekaj aminokislin in jih imenujemo oligopeptidi, ter dolge verige, imenovane polipeptidi.

Najdaljše verige peptidov imenujemo beljakovine.

Se sprašujete, kaj ima to opraviti z vašo kožo?

  • Peptidi so gradniki beljakovin, te pa sestavljajo tkivo našega celotnega telesa.
  • Med osnovne sestavne dele kože spada beljakovina kolagen, ki skrbi za čvrstost in elastičnost kože.
  • Peptidi so po svoji sestavi lahko zelo različni. Lahko gre za gradnike telesnih celic, prenašalce sporočil ali hormone.
  • Glede na svojo sestavo lahko pomirijo, učvrstijo in navlažijo kožo ter zgladijo polt.
  • V teoriji naj bi bili posamezni peptidi sposobni stimulirati nastajanje koži lastnega kolagena in naj bi tako aktivno pripomogli k temu, da je ta bolj gladka. Težava pa je, da v resnici ne vemo, ali serum s peptidi učinkovine zares lahko prenese dovolj globoko v tkivo.

    V kombinaciji z drugimi učinkovinami peptidi močno pripomorejo k lepši koži

Uporaba peptidov za nego kože nima tako močnega učinka proti staranju kot nekatere druge snovi. Kljub temu pa je priporočljivo, da te gradnike beljakovin vključite v svojo dnevno ali nočno nego. Serum s peptidi sicer nima čudežnih lastnosti ali z drugimi besedami: če ga uporabljate samostojno, ne zadošča. V kombinaciji z drugimi učinkovinami pa lahko peptidi močno pripomorejo k lepši koži. Koristno je uporabljati negovalne izdelke, ki vsebujejo tudi druge učinkovite sestavine, npr. antioksidante ali takšne, ki kožo zdravijo oziroma jo obnavljajo. Zato večina proizvajalcev serumu s peptidi dodaja še druge učinkovine proti staranju. Serumi tako poleg peptidov pogosto vsebujejo še eno ali več naslednjih sestavin:

  • hialuronsko kislino,
  • retinol (vitamin A),
  • vitamin C,
  • niacinamid (vitamin B3) ali
  • vitamin E.

Učinki seruma s peptidi



Serum s peptidi lahko krepi kožne celice in jih tako varuje pred UV-žarki, škodljivimi snovmi in bakterijami. Prav tako lahko pomaga spodbuditi nastajanje kolagena in tako pomaga gladiti gube.

1. Spodbuja nastajanje kolagena: Zapolni kožne gubice in kožo tako učvrsti.

2. Poveča elastičnost kože: Spodbuja nastajanje vlaken elastina, ki kožo učvrstijo.

3. Zmanjšuje vnetja: Kožo pomirja in deluje protivnetno, poenoti ton kože in spodbuja njeno obnavljanje.

4. Ima vlažilni učinek: Poleg vsega naštetega preprečuje tudi izgubo vlage v koži.

Vrste peptidov za nego kože

Če peptidi iz seruma prodrejo v našo kožo, lahko spodbudijo nastajanje drugih naravnih beljakovin, kot sta na primer kolagen in elastin. S starostjo se namreč njihova proizvodnja upočasni. In kateri so najpogostejši koristni peptidi v serumu?

1. Polipeptidi

Peptidi v serumu so sestavljeni iz kratkih verig aminokislin, polipeptidi pa iz večje količine aminokislin, zaradi česar so daljši in kompleksnejši. Polipeptid zato lahko opravlja več funkcij.

2. Kolagenski peptidi

Ti v serumu s peptidi spodbujajo nastajanje kolagena, ki skrbi za čvrstost kože, krepi naše vezi in skrbi za mineralno gostoto kosti, njegovo proizvajanje pa se s starostjo upočasnjuje.

3. Bakrovi peptidi

Bakrovi peptidi delujejo kot antioksidanti in lahko zavirajo kožna vnetja. Tako lahko pospešujejo regeneracijo kože pri rdečici, kožnih nečistočah in podobnih težavah.

Opomba: Navedeni seznam peptidov ni dokončen – obstaja še več peptidov, koristnih za nego kože in s tem za uporabo v serumu s peptidi.

Povzetek: Če so peptidi združeni v serumu, lahko okrepijo kožne celice in oblikujejo varovalno bariero, zgladijo gube in poskrbijo za boljšo elastičnost kože.


Kako pogosto uporabiti serum s peptidi

V primerjavi z visoko koncentriranim serumom z retinolom, na katerega se mora naša koža navaditi postopoma, serum s peptidi kot negovalni izdelek za kožo ni tako zapleten. Kako pogosto ga boste uporabili, je odvisno od njegovih sestavin in od vaših ustaljenih postopkov pri nege kože. Za začetek vam lahko pomagajo naslednji nasveti:

  • Čisti serum s peptidi brez posebnih dodanih sestavin lahko v svojo negovalno rutino vključite zjutraj in zvečer.
  • Ker koža zaradi vitamina A postane občutljiva za svetlobo, je serum s peptidi in retinolom idealen za nočno nego.
  • Vitamin C je odličen dodatek serumu s peptidi, saj konec koncev tudi ta sestavina spodbuja nastajanje kolagena. Uporabite ga lahko zjutraj in zvečer.
  • Občutljivost za svetlobo se poveča tudi, če peptide kombinirate z BHA (salicilna kislina) ali AHA (alfa hidroksi kisline, kot so mlečna, sadna ali glikolna kislina), zato je priporočljivo, da takšen izdelek uporabljate zvečer.
  • Serum s peptidi in hialuronsko kislino je vsestranski izdelek z vlažilnim učinkom, ki ga lahko uporabite pred nanosom dnevne ali nočne kreme.
  • Niacinamid je prav tako preprost kot peptidi, brez težav ga lahko uporabite zjutraj in zvečer ter v kombinaciji z vsemi drugimi učinkovinami.

Nasvet: Da izkoristite učinke različnih sestavin, ne da bi kožo pri tem dražili (kot na primer z retinolom), je smiselno izmenjaje uporabljati različne serume.

Nasveti za pravilno uporabo seruma

  • Idealno je, da na kožo pred uporabo seruma nanesete tonik, ki poskrbi za njeno vlažnost in ustrezno pH-vrednost.
  • Nekaj kapljic seruma s peptidi nanesite na obraz in jih s tapkanjem ter krožnimi gibi nežno vtrite.
  • Serum s peptidi lahko nanesete tudi na dlani, ga z njimi ogrejete in jih nato nežno pritisnete na svoj obraz.
  • Serum s peptidi lahko na obraz nanesete tudi z valjčkom za obraz ter nego združite z masažo.
  • Če imate dovolj časa, po nanosu seruma s peptidi počakajte od 15 do 20 minut, da izdelek lahko učinkuje v svoji polnosti, šele nato uporabite svojo dnevno ali nočno kremo.

BZ-NAMIG: Posledicam staranja ni podvržena zgolj koža na obrazu. Tudi vrat, dekolte in hrbtna stran dlani so izpostavljeni vremenskim vplivom. Ti občutljivi predeli kože zato prav tako potrebujejo izdatno nego, sicer se lahko predčasno postarajo. In serum s peptidi je odličen tudi zanje.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju! foto: Revija Bodi zdrava

prejšnji članek
Pozor, ime infektologa Davida Zupančiča zlorabili za promocijo dopolnila Germivir
Zdravje
Pozor, ime infektologa Davida Zupančiča zlorabili za promocijo dopolnila Germivir
naslednji članek
Trik s svečko, ki preganja smrdljivce
Življenjski slog
Trik s svečko, ki preganja smrdljivce