grmovlje_1
Svet24.si

Romska problematika v občini Škocjan: »Ura ni pet do dvanajstih, ampak pet čez dvanajst«

22680X7075
Necenzurirano

Župan želi, da se nova bolnica gradi na parcelah v lasti njegove družine

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Pedikurni triki: Težave povzroča napačno striženje nohtov

20. 6. 2024; 02.00
Avtor: T.D.
noge1

Enkrat na teden stopalom privoščite kopel, s katero boste zmehčali kožo na podplatih. foto: Dreamstime

Gotovo že razmišljate o skoku v sandale ali pa ste zamenjavo pomladne zaprte obutve z odprto poletno celo že izvedli. Ob tem je treba urediti stopala, da bo pogled nanje pospremljen z občudovanjem.

Medicinski pedikerji opozarjajo, da je za ogromno težav na nogah kriva neustrezna higiena, zlasti neprimerno striženje nohtov, pa tudi nošenje neustrezne obutve. Nohte na nogah je treba vedno striči s kleščami ali velikim ščipalnikom za nohte, ki ga je treba pred vsako uporabo razkužiti. Noht odstrižemo vedno naravnost in ne smemo pozabiti odščipniti »špičk« na robovih nohta. Po potrebi rahlo popilimo robove nohta, da mu vrnemo lepo obliko. Nikoli ne strižemo »na okroglo«.

Kopel

Enkrat na teden stopalom privoščite kopel, s katero boste zmehčali kožo na podplatih, poskrbeli, da se bodo manj znojila, po takšni mehčalni kopeli boste tudi lažje postrigli in spilili predolge nohte, potisnili z njih obnohtno kožico in jih lažje nalakirali. Kopel si pripravite v večjem vedru, v katero nalijete toplo vodo, dodate sol, žlico olivnega olja (poskrbi za vlažilni učinek) in nekaj kapljic eteričnega olja poprove mete (osvežitev). Noge namakajte vsaj 15 minut.

Odstranjevanje trde kože

Če imate trdo kožo, uporabite naravni gladilni kamen. Ta je običajno narejen iz anorganskih celičnih struktur ter ima na eni strani drobne pore, namenjene finemu glajenju, druga stran kamna pa ima velike pore, namenjene odstranjevanju čezmerno poroženele kože. Kamen lahko uporabljate na mokri ali suhi koži, z njim jo nežno drgnete in masirate, dokler se pod trdo kožo ne pokaže mehka, rdečkasto rožnata koža. Ob pravilni uporabi in rednem čiščenju pod toplo tekočo vodo je kamen higienski, brez klic in vonja.

Če imate trdo kožo, uporabite naravni gladilni kamen. foto: dreamstime

Urea

Za nego stopal lahko uporabljate številne mehčalne izdelke, na primer takšne, ki vsebujejo ureo. Urea ali sečnina je organska spojina, ki se v dermatološke namene uporablja že vse od leta 1932, ko so dermatologi opazili, da je na suhih predelih kože prisotne zelo malo sečnine. Zato so jo začeli čedalje več uporabljati v kozmetiki za mazila, emulzije in kreme, namenjene predelu kože, ki je suh, hrapav in trd. Njena prednost je, da praktično brez stranskih učinkov naredi kožo mehko, deluje protimikrobno, vzdržuje primerno kislost in s tem fiziološko ravnotežje na površini kože, pomirja srbenje ter zmanjšuje dovzetnost za okužbe in vnetja.

Nočna nega z vazelinom 

Vazelin je zmes različnih trdih in tekočih ogljikovodikov, pridobljenih iz nafte. Ima obliko gela, in ker ne vsebuje vode, ga ni treba konzervirati. Je zelo poceni in dostopno kozmetično sredstvo, ki ga ima skoraj vsak doma, priljubljen pa je predvsem zato, ker na koži naredi film, ki preprečuje izhlapevanje vode, ter se uporablja za zaščito kože pred vetrom, mrazom in drugimi neugodnimi zunanjimi vplivi. Če so vaši podplati nagnjeni k suhi, razpokani in poroženeli koži, jih v prihodnjih mesecih vsak večer po prhanju ali kopanju temeljito namažite z mešanico ene žlice vazelina in limoninega soka. Masirajte tako dolgo, dokler se ne vpije. Potem si obujte volnene nogavice in pustite, da učinkuje čez noč. Ko se boste zjutraj zbudili, boste imeli žametne, svilnato mehke podplate.

Za nego stopal lahko uporabljate številne mehčalne izdelke, na primer takšne, ki vsebujejo ureo. foto: Dreamstime

prejšnji članek
Išias: Kaj povzroča bolečino in kako si pomagati?
Zdravje
Išias: Kaj povzroča bolečino in kako si pomagati?
naslednji članek
Pred tekmo med Slovenijo in Srbijo se je oglasil Luka Dončić ...
Svet slavnih
Pred tekmo med Slovenijo in Srbijo se je oglasil Luka Dončić ...