njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Ajurvedska kura za bujnejšo grivo

22. 7. 2024; 14.00
Avtor: M. B. P./ revija Lady
lasje, olje

Prednost toplega olja je ta, da še bolje nahrani lase od znotraj in zadrži vlago foto: revija Jana

Ajurveda velja za enega najstarejših medicinskih naukov. Ajurvedski zdravniki v Indiji zdravijo bolne s hrano, zelišči, masažami, jogo in meditacijo, medtem ko v Evropi na ajurvedo gledamo predvsem kot na način doseganja dobrega počutja. Tu je poudarek na individualnih praksah, vključno s suhim krtačenjem in tehnikami, kot je shiro-abhyanga, znana kot oljenje las. Ta ajurvedski ritual je zelo priljubljen tudi na platformah TikTok in Instagram ter velja za enega najpomembnejših trendov, ko gre za naravno nego las.

Poskrbi za zdrave in lepe lase vseh dolžin

Vse več ljudi želi združiti lepoto z zdravim načinom življenja za telo in duha. Lepotni izdelki, ki za doseganje nekaterih učinkov uporabljajo kemikalije, počasi izganjajo s trgovskih polic, kozmetika z naravnimi učinkovinami pa slavi vrnitev.

In ravno to je tudi ajurvedska tehnika oljenja las. Pri njej se namreč uporabljajo le naravna olja, ki lasem zagotavljajo dragocena hranila in odluščijo odmrle kožne celice, hkrati pa pomirjujoča masaža glave spodbudi krvni obtok in ponuja wellness učinek. Dotikanje lasišča zmanjša tudi stres s spodbujanjem proizvodnje hormonov dobrega počutja, kot je oksitocin.

Rezultat: lasišče je negovano in navlaženo. Izboljšana prekrvitev spodbuja rast las, medtem ko sprostitvena masaža lahko lajša tudi simptome glavobola. Po ajurvedskih naukih masaža lasišča aktivira sedmo čakro. Na duhovni ravni predstavlja tako imenovano kronsko čakro, ki velja za vrata do našega višjega jaza, naše zavesti in vizij.

Katero olje je najprimernejše?

Ne glede na to, ali imate kratke, dolge ali morda kodraste lase, izbira olja je odvisna predvsem od vaših želja in šibkih točk. Če sledite ajurvedski razlagi, potem mandljevo olje spodbuja rast las, rožmarinovo vas poživi, neemovo olje pa čisti lasišče in pomaga pri prhljaju. Sezamovo olje ščiti lase pred sivenjem ter blaži vnetja in srbečico, če želite bolj polne lase, je najbolje uporabiti hibiskusovo olje, jojobino in arganovo olje pa lase nahranita vse do konic in poskrbita za njihov sijaj.

Pomembno je, da uporabite le kakovostna, hladno stiskana olja in se izogibate parfumom in drugim dodatkom v njih. Kot alternativo čistim organskim oljem za lase lahko uporabite še mešanice ajurvedskih olj, ki so primerne tudi za telo.

Oljna masaža glave v petih korakih

Najboljši čas za oljenje in masažo las je zvečer pred spanjem, kar omogoča, da olje deluje čez noč. Potrebujete olje po vaši izbiri in brisačo ali rjuho za zaščito blazine pred mastnimi madeži, sledite pa naslednjim petim korakom:

Strokovnjaki priporočajo ajurvedsko oljenje las enkrat ali dvakrat na tede

1. Nekaj ​​kapljic olja kanite na konice prstov in jih segrejte. Nato olje s počasnimi krožnimi gibi vmasirajte v lasišče. Uporabite lahko tudi posebno krtačo za lasišče s silikonskimi konicami, ki spodbujajo krvni obtok in rast las.

2. Olje postopoma vmasirajte v lasišče in po dolžini las. Začnite neposredno pri lasišču, nato se po dolžini pomikajte do konic.

3. Tretji korak je sproščujoča masaža obraza in vratu. Olje najprej nežno vmasirajte v sence in se z rahlimi pritiski spuščajte do vratu.

4. Olje pustite delovati vsaj pol ure, najbolje pa čez noč.

5. Naslednje jutro si lase umijte z blagim šamponom. Po potrebi umivanje ponovite, da z las res odstranite vse ostanke olja.

Po želji lahko olje pred nanosom na lase tudi segrejete (na primer v vodni kopeli ali mikrovalovni pečici). Prednost toplega olja je ta, da še bolje nahrani lase od znotraj in zadrži vlago, kar preprečuje cepljenje konic. Poleg tega se oblikuje zaščitni ščit, ki lase ščiti pred vsakodnevnim stresom.

Sliši se veliko, a četudi vam izpade sto las na dan, to še ni vzrok za preplah. foto: UNSPLASH

Pet napak, ki se jim je dobro izogniti

Načelno velja, da pri oljenju las ne morete kaj dosti zgrešiti. Obstaja pa pet nevarnosti, ki vam lahko pokvarijo dobro ajurvedsko izkušnjo in se jim zato poskušajte izogniti:

Napaka št. 1: premalo česanja

Pred oljenjem lase počešite. Tako se izognete poznejšemu nastajanju nadležnih vozlov.

Napaka št. 2: krtačenje las šele po nanosu olja

Česanje po masaži lahko poškoduje konice las.

Napaka št. 3: stroga pričeska

Po negi si lase spnite v ohlapno kito ali čop in jih ne oblikujte v stroge pričeske. Te lahko poškodujejo strukturo las.

Napaka št. 4: uporaba olja na izdelkih za oblikovanje pričeske

Prav tako ni priporočljivo uporabljati olja na predhodno obdelanih laseh z izdelki za oblikovanje (lak, pena, gel …). Lak za lase in tudi suhi šampon preprečujejo pravilno delovanje olja.

Napaka št. 5: premalo časa

Za oljenje las si je treba vzeti čas. Če olje le na hitro nanesete, ni pravega učinka, saj je zelo pomembna tudi spremljevalna masaža.

  Novica je bila objavljena v reviji Lady, št. 28.

prejšnji članek
Recept: Limetina krema z meliso
Kulinarika
Recept: Limetina krema z meliso
naslednji članek
Tedenski horoskop: Razmislite o tem, kaj vam daje motivacijo
Horoskop
Tedenski horoskop: Razmislite o tem, kaj vam daje motivacijo

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.