Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Tudi vi že vse življenje svoj dom pometate narobe?

15. 11. 2022; 04.00
Avtor: M.K.
prah, metla

prah, metla foto: Dreamstime

Obrisali ste prah, počistili kopalnico, zamenjali posteljnino, pometli … Dovolj temeljito? Pometanje sicer ni nobena znanost, a obstajajo načini, ki so bolj učinkoviti.

Metle so del gospodinjstev že stoletja. Čarovnice so na njih celo letele, kar pomeni, da so si zaslužile svoje mesto tudi v legendah in bajkah, a kakorkoli že, njihova primarna vloga se do danes ni spremenila. So za to, da počistijo umazanijo in prah s tal in iz kotov. Res pa je, da so se skozi čas spremenili njihova oblika in materiali, zdaj zagotavljajo boljše čiščenje. A k temu moramo dodati še način pometanja. Ni vseeno, kako pometamo.

Pozornost namenite kakovosti ščetin

Učinkovitost pometanja bomo seveda najprej zagotovili z dobrim orodjem oziroma dobro metlo, ki je v »pravi« kondiciji. Če so umetne ščetine že dodobra razmršene, bo pometanje zagotovo veliko težje in manj učinkovito. Prav tako, če se je v metli nabralo že veliko umazanije in prahu; tako ne boste samo pometali, temveč hkrati v prostor vračali umazanijo, ki ste jo (tako ste mislili) pometli že ob prejšnjem čiščenju. Zato ob kupovanju metle zapravite raje kak evro več in izberite takšno, s katere boste preprosteje odstranili prah, dlake, lase in druge smeti med ščetinami. V zadnjih letih so tanke umetne ščetine začele nadomeščati gumijaste. Te zadržijo veliko več umazanije, po uporabi pa jih lahko preprosto splaknete pod vodo.

metla, smetiščnica, čiščenje foto: dreamstime

Dober načrt je ključ do čistoče

Svetujemo vam, da začnete na čistejšem mestu in se pomikate k bolj umazanemu predelu doma. Tako umazanije in prahu ne boste raznesli po prostoru, temveč jo boste nakopičili tam, kjer je je tudi sicer več. Te prostore po potrebi dvakrat pometite. Strokovnjaki sicer na splošno priporočajo, da začnete v najbolj oddaljenem kotu hiše in se pomikate proti izhodu, kjer je po navadi največ umazanije. Vrat seveda ne odpirajte, sicer boste prah le razpihali. Pametno je tudi prostor razdeliti na več manjših delov oziroma po odsekih ali količini umazanije. Pometite del za delom in sproti nalagajte smeti na smetišnico ter jih odnesite v smeti. Najslabše je, če boste kupček smeti premetavali po celotnem prostoru, saj boste tako mimogrede za seboj pustili nekaj prahu. Če pometate preveč sunkovito, se bodo smeti razletele tudi tja, kjer ste že pometli.

pometanje

pometanje foto: Dreamstime

prejšnji članek
Avsenikova vnukinja navdušila
Svet slavnih
Avsenikova vnukinja navdušila
naslednji članek
Takole boste pravočasno zaustavili razvoj migrenskega glavobola!
Zdravje
Takole boste pravočasno zaustavili razvoj migrenskega glavobola!