franci kek
Lady

Petru Vilfanu je dal banano

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Je uživanje prehranskih dopolnil pametna ali nepotrebna izbira?

14. 3. 2022; 02.00
Avtor: M.K.
naravna-prehranska-dopolnila

prehranska dopolnila, omega 3 foto: Dreamstime

V želji po bolj zdravem življenju se marsikdaj zatečemo do prehranskih dopolnil, s katerimi si želimo svoje zdravje še nekoliko okrepiti in izboljšati. Kaj so prehranska dopolnila, jih res potrebujemo, imajo lahko imajo tudi stranske učinke?

Na trgovskih policah z zdravo prehrano in izdelki pogosto naletimo tudi na prehranska dopolnila ali dodatke. Med njimi se po navadi skrivajo različni vitamini, minerali, skupine enih in drugih, ki tako rekoč obljubljajo boljše počutje skoraj takoj in kleno zdravje. Vse to si zagotovo želi vsak izmed nas, pa vendar se lahko vprašamo, ali jih zares potrebujemo.

Kaj so prehranska dopolnila

V prehranskih dopolnilih največkrat najdemo koncentrirane vire hranil, ki imajo fiziološki učinek in služijo kot dopolnilo vsakodnevni prehrani. Nedvomno drži, da pomanjkanje vitaminov in mineralov vodi do slabega počutja in utrujenosti, na dolgi rok tudi do zdravstvenih težav in oviranja optimalnega delovnega procesa. A zavedati se je treba, da prehranska dopolnila niso nadomestek zdrave in uravnotežene prehrane, ki jo potrebujemo za optimalno delovanje. Z uživanjem zgolj prehranskih dopolnil ne moremo povsem nadomestiti zdravega načina življenja. K temu prispeva še zmeraj zadostna količina gibanja na svežem zraku, redna vadba, uravnotežen vnos sadja, zelenjave, mesa in drugih hranil. Zavedati se moramo tudi, da prehranska dopolnila niso zdravila, ki bi bila v pomoč pri zdravljenju ali preprečevanju določenih bolezni.

Lahko imajo negativen vpliv

Po prehranskih dopolnilih navadno posežemo v zreli dobi, z željo telesu zagotoviti čim več vitaminov in mineralov, ki jih potrebuje za optimalno delovanje. Pogosto slišimo, da pomanjkanje vitaminov in mineralov vodi tudi do hitrejšega staranja, razvoja kroničnih bolezni, slabega počutja, a zgolj to še ne ustvarja potrebe po prehranskih dopolnilih. Pomanjkanje določenih snovi v starosti je v prvi vrsti posledica slabše absorpcije prebavil, ki pa je prehranska dopolnila niso zmožna zmeraj izboljšati. Posebej previdno je treba ravnati pri ljudeh, ki že imajo pridružene bolezni in uživajo določena zdravila. Tam je dodatno uživanje prehranskih dopolnil lahko še bolj rizično, saj lahko povzročajo prevelike ali premajhne učinke zdravil, kar lahko vodi do poslabšanja stanja. Strokovnjaki svetujejo, da se pred začetkom jemanja prehranskih dopolnil in ob nezmožnosti uživanja uravnotežene prehrane posvetujete z zdravnikom ali farmacevtom.

Prehranska Dopolnila Zdrava Hrana Fotografija Profimedia foto: Profimedia

prejšnji članek
Slovenski predstavniki na Evroviziji s prvim samostojnim konceretom
Svet slavnih
Slovenski predstavniki na Evroviziji s prvim samostojnim konceretom
naslednji članek
Tedenski horoskop: zaradi polne lune boste začeli gledati nase
Horoskop
Tedenski horoskop: zaradi polne lune boste začeli gledati nase