pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Zelena, ki te ljubim zeleno

25. 8. 2023; 09.30
Avtor: Oglasno sporočilo
huawei, nova11i, huaweinova11, nova11pro
Zelena je letos modna in ravno tako je modno biti prijazen do okolja. Huawei je oboje združil v telefonu nova 11 Pro. Kako? S kombinacijo mehkega, a odpornega veganskega usnja v zeleni barvi in reliefnimi logotipi iz črk družine »nova«. Nastala je zanimiva vizualna podoba, ki jo nadgrajuje še obroč kovinskega sijaja okoli izbočenega dela hrbtišča z objektivoma dveh zadnjih kamer. Prav ste slišali. Samo dve sta, a zato fotografske zmogljivosti niso okrnjene v primerjavi s tekmeci v srednjem razredu. Poleg zeleno obarvanega ohišja je na voljo še črno, ki je vizualno ravno tako izstopajoče, vendar ta različica telefona pri nas ne bo v prodaji.

Čeprav je ohišje veliko, je udobje enoročne uporabe razmeroma dobro, kar zlahka pripišemo hitremu in natančnemu tipalu prstnih odtisov pod zaslonom. In seveda izredno tankemu, vsega 7,9 milimetra debelemu ohišju.

Več kot dovolj »konjičkov«

Moč telefonu daje procesor Snapdragon 778G, ki v kombinaciji z 256 GB pomnilnika brez težav poganja praktično vse aplikacije, ki so na voljo za sistem Android. Med večjimi obremenitvami se ohišje opazneje greje, toda po zaslugi boljšega prenosa toplote, omejevanje zmogljivosti procesorja ni pretirano. Telefon bo zato zlahka poganjal zahtevnejše mobilne igre. Ne z najvišjimi nastavitvami, a s še vedno razmeroma dobro izkušnjo igranja, ki jo nadgrajujeta kakovosten in glede na tankost ohišja presenetljivo glasen zvok.

Povsem običajno je že, da so telefoni srednjega razreda opremljeni z zaslonsko tehnologijo OLED in nova 11 Pro od tega ne odstopa. 17,2-centimetrski zaslon ni samo velik, odlikuje ga še ločljivost 1200 x 2652 svetlobnih pik, dobra svetilnost, lepe in živahne barve, odličen kontrast in z njim visok dinamični razpon ter 120-herčno osveževanje. Še nekaj, česar se bodo nadvse razveselili igričarji. Ob običajni uporabi telefona je osveževanje 60-herčno, da je poraba energije nižja.

Trenutno s 100-vatnim napajalnikom

Huawei obljublja, da je prazna baterija spet polna v približno dvajsetih minutah ob izključenem zaslonu. Glede na naše preizkuse bo to držalo. 100-vatno polnjenje ni najhitrejše na trgu, a je med hitrejšimi in to je dovolj. Zagotavlja, da baterijo dopolnite ob vsaki priložnosti, ko je v bližini električna vtičnica.

Seveda ni treba oprezati za njimi, saj baterija s kapaciteto 4500 mAh ob srednje zahtevni uporabi zdrži do večera. Potem telefon pustite preko noči pri miru in jo zjutraj napolnite v času jutranjega obreda. Tako bo zanjo tudi bolje, kajti za telefon je najslabše, da je vsako noč priključen na napajalnik.

Blesti v dobrih svetlobnih pogojih

Dejali smo, da sta kameri dve. 50-milijonska glavna in še 8-milijonska širokokotna, ki je primerna še za bližinsko fotografijo. Obneseta se v dobrih svetlobnih pogojih, ko nudita prijetne barve, dovolj podrobnosti in dobro dinamiko. Ker telefon nima kamere z optično povečavo, je na voljo 2-kratna digitalna oziroma ustrezen izrez iz fotografije glavne kamere. Deluje dobro in tudi povečane fotografije znajo izpasti odlične. Podobno velja za video posnetke. Nismo opazili težav z ostrenjem pri snemanju v razločljivosti 4K. Praktično v dobrih razmerah nismo zasledili nobenih večjih težav, predvsem pa je posnetek na visoki ravni. Upoštevajoč razred, v katerega nova 11 Pro sodi.

Slabše se kameri obneseta v ne najboljših svetlobnih razmerah in ponoči. Glavna se sicer obnese vsaj za razred bolje, medtem ko so nas pri širokokotni najbolj presenetili občasni dolgi časi od pritiska na sprožilec in zajema fotografije. Nočna fotografija in snemanje nočnih video posnetkov zahtevata več truda in morali se boste sprijazniti z več šuma in nejasnosti. Na fotografijah glavne kamere je tega manj, na fotografijah širokokotne pa nekoliko več. Te so tudi za razred ali dva manj svetle in prikažejo manj podrobnosti.

Posebnost telefona nova 11 Pro sta dve sprednji kameri, ki se še posebej dobro obneseta med fotografiranjem in manj snemanjem portretov v različnih svetlobnih pogojih. Zasluge gredo širokokotni 112-stopinjski 60-milijonski in 8-milijonski kameri ter izboljšanim programskim algoritmom. Očitno je, da se je Huawei pri tem telefonu vseeno bolj posvetil prednjim kot zadnjim kameram.

Do nekaterih aplikacij po novi stari poti

Brez aplikacij je še tako zmogljiv telefon manj uporaben. Huawei se je močno potrudil, da je večino prepotrebnih aplikacij vključil v svojo trgovino AppGallery, kar mu je po našem mnenju, dokaj dobro uspelo. Toda še vedno jih je nekaj, ki ne delujejo brez ustreznih Googlovih nadgradenj operacijskega sistema. Do zdaj je bila rešitev storitev oddaljenega dostopa Gspace, od nedavno pa je na voljo še Gbox (najdete jo v Huaweievi trgovini z aplikacijami). Aplikacija ob nespremenjeni izkušnji uporabe omogoči dostop do Googlove trgovine, v katero se vpišete s svojim uporabniškim imenom, da preko nje namestite aplikacije, ki drugače na telefonu Huawei ne delujejo.

Priznati je treba, da se Huawei trudi in ne glede na razmere skuša ponuditi dober in še vedno uporaben telefon. Takšnemu, kot je, ne moremo česarkoli pomembnega očitati, sploh ob upoštevanju, da sodi v srednji zmogljivostni razred. Razen zdaj že zimzelenih. Nepodpora omrežja 5G in težja dostopnost Googlovih in še nekaterih drugih aplikacij. Če vas to ne moti, potem ni vrag, da vam bo dobro služil.

prejšnji članek
Dejan Krajnc o veseljačenju po poplavah
Svet slavnih
Dejan Krajnc o veseljačenju po poplavah
naslednji članek
Ivka o tem, zakaj so Botri postali uspešnica
Svet slavnih
Ivka o tem, zakaj so Botri postali uspešnica
#nasazenazenska
nasazenazenska