Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Kako poskrbeti za izsušeno kožo?

19. 8. 2023; 04.00
Avtor: Tjaša Kokalj Jerala / revija Bodi zdrava
ženska, koža, nega, poletje

Poletna nega kože foto: Pexels

Vsi vemo, da izpostavljenost soncu, vročina, klimatske naprave, klor v bazenu in alkohol pustijo našo kožo dehidrirano, suho in luskasto. Kako ravnati po dopustu?

Vlaga je bistvena za zdravo celično komunikacijo in regeneracijo, zato je obnavljanje vlage in hranilnih snovi prednostna naloga za okrevanje po poletju. Pitje veliko vode ohranja telo hidrirano, toda ali ste vedeli, da pitje dodatnih kozarcev vode bolj poskrbi za navlaženo kožo? Izdelki za lokalno uporabo, ki vsebujejo hialuronsko kislino, zagotavljajo vlago zgornjim in tudi globljim plastem kože ter jo krasno hidrirajo.

Visoka poletna temperatura zraka lahko koži odvzame lipide, bistvene sestavine zaščitne kožne bariere, ki deluje tako, da zadržuje vodo in preprečuje, da bi dražilne snovi prodrle v kožo. Svetujemo uporabo serumov z lipidi, ceramidi ter vitaminom E in rastlinskimi sestavinami, ki vsebujejo več maščobnih kislin, saj pomagajo obnoviti kožno bariero.

NEGA PO SONČENJU

Koža je zvečer suha, lahko tudi razpokana in brez leska. Sonce (v kombinaciji s klorom in/ali morsko soljo) jo je izsušilo, zato jo z ustrezno nego oskrbite z vlago in vitamini. Prava izbira je balzam po sončenju. Vlažilno in regenerativno nalogo opravi več kot odlično, saj je zasnovan ravno za vlaženje in pomirjanje kože po sončenju. V sestavinah poiščite glicerin, pantenol, betakaroten, izvleček aloe vere in ognjič, ki pomaga pri regeneraciji kože in jo globinsko navlaži.

Nega po sončenju foto: Pexels

OBOROŽITE SE Z ANTIOKSIDANTI

Oksidativno škodo zaradi izpostavljenosti UV-žarkom lahko popravimo tako, da se oborožimo z antioksidanti. Antioksidanti so lahko zelo različne snovi, največkrat pa gre za vitamine in minerale. Najdemo jih v tako rekoč vsem sadju in zelenjavi, so pa nekateri antioksidanti močnejši kot drugi (to pomeni, da so bolj reaktivni in hitreje reagirajo s prostimi radikali), prav tako kot nekatere vrste živil vsebujejo več antioksidantov kot druge. Na splošno velja: živila živalskega izvora ne vsebujejo antioksidantov, medtem ko jih živila rastlinskega izvora (predvsem sadje in zelenjave) vsebujejo veliko. Najboljši antioksidanti, ki jih želimo imeti v svojih serumih in pomadah, so vitamini A, C in E ter zeleni čaj.

PROTI HIPERPIGMENTACIJI

Pigmentacija lahko postane izrazitejša v poletnih mesecih zaradi visokega UV-indeksa in marsikdo med nami jeseni opazi nekaj temnih madežev na obrazu. Tradicionalna in najpogostejša lokalna zdravljenja delujejo na zaviranje tirozinaze (encima, ki nadzoruje proizvodnjo melanina). Poleg novih naravnih spojin, ki veliko učinkoviteje zavirajo tirozinazo, se vedno odkrivajo tudi novi načini nadzora procesa pigmentacije, ki delujejo z drugačnim mehanizmom brez vpliva na tirozinazo, kot je izvleček kalčkov švicarske vrtne kreše. Bodite pozorni na ciljne skupine sestavin, ki delujejo na odstranjevanje ogroženih kožnih celic in obravnavajo neenakomeren ton kože. Rezultat je poživljena in svetlejša polt.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Vabljeni k branju! foto: revija Bodi Zdrava

prejšnji članek
Kaj osrečuje Maria Galuniča?
Svet slavnih
Kaj osrečuje Maria Galuniča?
naslednji članek
Nasveti za pravilno pranje zaves
Življenjski slog
Nasveti za pravilno pranje zaves
#nasazenazenska
nasazenazenska