zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Pri poletni negi kože ne delajte teh napak

18. 8. 2023; 04.00
Avtor: Tjaša Kokalj Jerala / revija Bodi zdrava
soncenje

Sončenje foto: Profimedia

Koža je poleti pogosto ogrožena zaradi čezmernega potenja, dehidracije in vročine. Različna stanja, kot so izpuščaji, sončne opekline, sončenje, akne, melazma in alergije na sonce, nastanejo, ko v vročih mesecih za kožo ne skrbimo pravilno. Da bo zdrava in lepa, ne delajte naslednjih napak.

1. Kreme z zaščitnim faktorjem ne nanašate večkrat na dan

Zdaj že vrabci na strehah čivkajo, da bi morali kremo z visokim zaščitnim faktorjem uporabljati vsak dan, ne le poleti, ko smo neposredno izpostavljeni soncu. Prednost je treba dati uporabi kreme za sončenje širokega spektra, ki skupaj z visokim zaščitnim faktorjem ščiti pred sončnimi žarki UVA in UVB. Dermatologi svetujejo, da kremo za sončenje nanašate vsaki dve do tri ure, da koži zagotovite zadostno zaščito.

sončenje.jpg foto: Dreamstime

2. Koži ne zagotavljate dobrega vlaženja

Pozimi za svojo kožo dobro skrbimo in jo ščitimo, poleti pa včasih nanjo pozabimo in mislimo, da zaradi bolj vlažnega ozračja kot pozimi ne potrebuje vlažilne kreme ali seruma. Vlažilna krema je pomembna, saj zadrži vsebnost vode v koži in jo ohranja mehko in voljno. Idealno je, da kožo pravilno očistite po dolgem dnevu in nato uporabite vlažilno kremo, ki vsebuje sestavine, kot sta hialuronska kislina in niacinamid.

Koža poleti foto: profimedia

3. Ne uporabljate pilinga

Piling je postopek, pri katerem se odmrle kožne celice odstranijo in nastanejo nove. Odstranjevanje odmrlih kožnih celic je pomembno, saj lahko njihovo kopičenje povzroči zamašitev por. Preden začnete uporabljati katero koli sestavino za piling, denimo salicilno, glikolno, mandljevo kislino ali celo benzoil peroksid, se o uporabi posvetujte s strokovnjakom. Za piling poskrbite ob svoji večerni lepotni negi, ne zjutraj.

4. Zaščitni faktor na ustnicah

Ustnice so pravzaprav izjemno dovzetne za UV-poškodbe in sončne opekline. Primanjkuje jim melanina, ki ga koža proizvaja za zaščito, sijaj balzamov za ustnice in bleščil za ustnice pa v resnici bolj pritegne škodljive UV-žarke. Če na ustnicah ne nosite zaščitnega faktorja, povečate tveganje za kožnega raka, ustnice pa se hitreje stanjšajo, saj sonce razgradi kolagen.

5. Ne umijete si obraza po dnevu na plaži

Po dolgem dnevu zunaj na plaži si morate obvezno očistiti kožo. Če obraza zvečer ne očistite ustrezno, ostanejo na koži ostanki kreme za sončenje, cvetni prah, olja in znoj. Priporoča se uporaba dvojnega čiščenja, da v celoti odstranite vse te nečistoče. S tem bo koža videti čistejša in bolj zdrava.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Vabljeni k branju! foto: revija Bodi Zdrava

prejšnji članek
Ne boste uganili, kje sta uživala člana Joker Out
Svet slavnih
Ne boste uganili, kje sta uživala člana Joker Out
naslednji članek
Slovenke v boj za zmago pri sidru
Svet slavnih
Slovenke v boj za zmago pri sidru
#obraziavenija
obraziavenija