zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Kako se znebiti nepovabljenih gostov iz živalskega sveta?

19. 8. 2023; 02.00
Avtor: Mare Koren
Sadne muhe

Sadne muhe foto: profimedia

Ose si z veseljem prisvojijo jagodno torto, grde muhe sedajo na meso z žara in mravlje gradijo svoje ceste skozi stanovanje ...

Če so k vam prišli nepovabljeni gostje iz živalskega sveta, morate najprej ugotoviti, za katero vrsto gre. Posamezne mravlje ali druge žuželke lahko odstranite s sesalnikom, če se živalim ne želite preveč približati. Če se škodljivci, na primer ščurki, pojavljajo vedno znova, je priporočljivo, da začnete izvajati preventivne ukrepe. Vsa živila v kuhinji naj bodo tesno zaprta in vse špranje zatesnjene, da se žuželke ne ugnezdijo.

tekstilni molji foto: profimedia

Zelišča proti moljem


Molji se izognejo omaram, ki jih redno zračimo. Prav tako ne prenesejo vonja nekaterih zelišč, na primer abrašice, lovorja v kafri, vratiča, cvetov sivke ali bezga ter dišeče perle. Poiščite tanko bombažno tkanino in jo sešijte v vrečko. Napolnite jo s poljubno mešanico naštetih zelišč, zavežite z vrvico in položite med perilo ali oblačila.

Proti ščurkom
Kuhinjske ščurke privablja vlaga. Pazite, da poda pri pomivanju ne boste preveč zmočili. Če pa se že pojavijo, zmešajte boraks, moko in sladkor ter zmes potresite na primernih mestih. Postopek večkrat ponovite. Otrokom in živalim preprečite dostop.

Ščurki so trdovratna nadloga. foto: Profimedia

Odstranjevanje osirjev


Ose pičijo, kadar so ogrožene ali kadar se približamo osirju, zato bo najbolje, če osirje v hiši ali njeni bližini odstranite. Potrebujete mehko krpo in mešanico terpentina in špirita. Ko se stemni in je roj v osirju, krpo namočite v terpentin in z njo ovijte konec dolge palice. Krpo potisnite čim globlje v odprtino osirja.

Nastavite past
Če se v hiši pojavljajo posamezne miši, še ne potrebujete mišnice. Raje nastavite šopke poprove mete in prave kamilice ali pa razpostavite posode z oljem poprove mete. Pri prebavi grenkih mandljev nastaja zelo strupena pruska kislina. Da bi miši privabili in prelisičili, mandlje na drobno nasekljajte ter jih posujte z moko in sladkorjem v prahu. Kuhinjske ščurke pa iz lukenj in špranj preženete s kafro. Zatem morate skrbno zatesniti ali zapreti vse luknje. Na mesto, kjer se zadržujejo ščurki, položite krpo, namočeno v pivo, in jo nato vrzite v krop. 

prejšnji članek
Nasveti za pravilno pranje zaves
Življenjski slog
Nasveti za pravilno pranje zaves
naslednji članek
Recept malo drugače: Suši hamburger
Kulinarika
Recept malo drugače: Suši hamburger