nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Kako opravimo z najpogostejšimi madeži na kuhinjskih krpah?

16. 8. 2023; 03.00
Avtor: J. G.
ASA__MG_0015_39L Kopie

foto: ASA

Za vse težave se najde rešitev in tudi za (skorajda) vse madeže čistilo.

PIVO

Madeže od piva odstranite z vinskim kisom in toplo vodo, oblačilo sperite pod tekočo vodo in ga operite z biološkim čistilom, ki vsebuje belilo.

KRI

Oblačilo s krvavim madežem čim prej namočite v hladno slano vodo. Če je oblačilo močno umazano, menjajte vodo, dokler ne bo čista. Potem operite s čistilom, ki vsebuje encime.

VOSEK

Z oblačila postrgajte vosek, ki je na površini. Nato položite blago med dva pivnika papirja ali kuhinjski krpi in polikajte. Zadnje sledove odstranite s čistilom, ki odstrani maščobo, nato operite.

ŽVEČILNI GUMI

Oblačilo zložite v vrečko in ga za eno uro dajte v zamrzovalnik, da se žvečilni gumi strdi. Po eni uri ga boste z lahkoto odstranili. Za zadnje sledove madeža uporabite odstranjevalec maščobe, nato operite po navodilih z etikete. Lahko pa poskusite tudi brez zamrzovanja – tkanino z žvečilko namočite v belem kisu ali ga pred pranjem podrgnite z beljakom. 

ČOKOLADA

Z oblačila postrgajte čokolado, ki je na površini madeža. Z gobo, namočeno v toplo milnico, očistite madež. Sperite oblačilo in operite kot običajno.

KAVA IN ČAJ

Oblačilo, ki ste ga polili s čajem ali kavo, čim prej operite. Če se madež na oblačilu še vedno pozna, ga poskusite nežno očistiti z raztopino 20-odstotnega vodikovega peroksida (in sicer v razmerju 1 del peroksida in 9 delov vode). Oblačilo operite po navodilih z etikete.

BARVA

Operite madež s hladno vodo, dokler je barva na oblačilu še mokra. Če se barva posuši, ustvari plast, ki je ni več možno odstraniti.

MASTNI MADEŽI

Če so madeži hudi, jih pred pranjem namočite v detergent. Nato oblačilo operite na najvišji temperaturi, ki jo še dovoljuje etiketa.

JAGODIČEVJE

Oblačilo, ki ste ga umazali s sadjem, takoj splaknite s hladno vodo. Nato ga podrgnite z rezino limone, sperite in operite v stroju. Če so se madeži že posušili, si pred pranjem pomagajte z raztopino glicerina in tople vode. Z njo nežno zdrgnite madež.   

TRAVA

Madež nežno zdrgnite z metilnim alkoholom, splaknite s toplo milnico, in če madež še vedno »vztraja«, si pomagajte z glicerinom kot pri madežih od sadja.  

ZEMLJA

Madež podrgnite s svežim krompirjem, ki ste ga prerezali na pol, in pustite čez noč. Potem operite kot običajno. 

ČRNILO

Madeže od črnila odstranite z gobo, ki ste jo namočili v metilni alkohol. Nato operite kot navadno.

LIČILA (TEKOČI PUDER, SENČILO)

Pred pranjem madež namažite s tekočim praškom. Trdovratne madeže lahko odstranimo z nežno raztopino amonijaka (5 ml amonijaka v pol litra vode). Potem oblačilo dobro splaknite pod tekočo vodo in operite kot navadno.

PLESEN 

Navadno pomaga le pranje pri visoki temperaturi s pralnimi sredstvi, ki vsebujejo belila. Bele in obstojne barve lahko namočimo v 20-odstotno raztopino vodikovega peroksida (razmerje 1 del peroksida in 9 delov vode). Vendar pri barvnih oblačilih vedno prej preverite obstojnost barve.                                                                                                                       

LAK ZA NOHTE

Oblačilo, ki je umazano z lakom za nohte, najprej obrnite na hrbtno stran in poskusite s te strani na madež nanesti nemastni odstranjevalec laka za nohte. Oblačilo operite kot navadno.

OLJE IN MAŠČOBA

Madeže olja in maščobe odstranite s topilom za maščobo, nato operite z navadnim praškom. Lahko poskusite namočiti madež v hladno pralno raztopino, nato oblačilo operite na najvišji temperaturi, ki je še primerna za tkanino. Če tkanina ni primerna za pranje, poskusite s pudrom. Madež posujte s pudrom in ga dobro skrtačite. Ponovno posujte s pudrom in ponavljajte, dokler madeži ne izginejo. Puder namreč dobro vpija maščobo.

FLOMASTER

Oblačilo na mestih, kjer so madeži, nežno očistite z gobo, ki ste jo namočili v metilni alkohol. Oblačilo operite kot navadno.

POT

Oblačilo navlažite in na madež nanesite tekoče milo ali šampon. Pustite čez noč. Zelo dobro sperite in operite kot navadno.

RJA

Na madež vtrite limonin sok in sol. Pustite učinkovati eno uro, nato operite.

PARADIŽNIKOV SOK

Pripravite mešanico iz enake količine tople vode in glicerina. V tej mešanici namakajte tkanino eno uro, nato oblačilo operite.

VINO

Z oblačila najprej popivnajte odvečno tekočino. Madež posujte s soljo in pustite učinkovati vsaj 30 minut, da sol popivna vino. Nato z gobo, namočeno v pralno sredstvo, nežno očistite madež. Oblačilo splaknite s hladno vodo in operite v skladu z navodili na etiketi.

prejšnji članek
Alarmni znaki za pretirano ljubosumje
Zdravje
Alarmni znaki za pretirano ljubosumje
naslednji članek
Za kaj vse lahko uporabite detergent za posodo?
Življenjski slog
Za kaj vse lahko uporabite detergent za posodo?