stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Pomladanska prenova tudi pri rožah

10. 5. 2016; 08.30
Avtor: Maja Remic/Zarja
lončki
Pomlad prinaša v naše domove pridih svežine in nežne barve. To je tudi pravi čas, da presadimo rože in morda prenovimo lonce zanje.

Predstavljamo vam tri dokaj preproste tehnike, s katerimi lahko to storimo.

Tehnika mozaik

Izdelava mozaika na cvetličnem lončku je preprosta, precej bolj, kot si marsikdo predstavlja. Ker gre za majhno površino, bodo vzorci prav tako preprosti, za nameček pa lahko uporabimo poleg klasičnih materialov za mozaik, kot so koščki keramike, stekla, kamna, razne delce in kamenčke od bižuterije, školjke in celo gumbe. Projekta se lahko lotite brez zadržkov in bojazni, da vam ne bo uspelo.

Potrebujemo: lonec za rože, steklene kamenčke in različne delce bižuterije, koščke za mozaik (ki jih kupimo), klešče za ščipanje, lopatico, gobico, krpe, lepilo za mozaik, fugirno maso v prahu, posodo za mešanje, laneno olje ali vosek.

Postopek: Lonec očistimo in posušimo. S svinčnikom na njem narišemo vzorec.


Stekleni koščki mozaika, ki jih kupimo v trgovinah za ustvarjanje, so že pripravljeni za delo. Če so preveliki, jih lahko s posebnimi kleščami razlomimo. Pripravimo tudi steklene kamenčke in različne delce bižuterije, ki jih ne potrebujemo več.

Lepilo nanesemo le na manjši del lonca, kjer bomo lepili, ker se hitro suši.

Koščke tako postopoma prenesemo na lonec. Med njimi mora biti 1–2 mm prostora. Previdno očistimo presežek lepila. Mozaik naj se suši čez noč, da se bo lepilo zares dobro zasušilo, sicer nam lahko pri fugiranju kak košček izpade.

Za fugiranje zmešamo prah za fugiranje z vodo po navodilu proizvajalca. Z lopatico ali modelirko vtremo fugirno maso v fuge na celotnem mozaiku, tudi na robovih. Presežek fugirne mase odstranimo z lopatico ali kar s prsti in počakamo toliko časa, da začne fugirna masa spreminjati barvo in se naredi nekakšen film. Po šestih urah sušenja z mokro krpo z motiva odstranimo sledi fugirne mase.

Po nadaljnjih šestih urah obrišemo mozaik s suho gobico ali krpo in ga spoliramo. Na koncu ga premažemo z voskom ali lanenim oljem in obrišemo.

Servietna tehnika (tehnika decoupage)

Ta tehnika omogoča ustvarjalno preoblikovanje raznih predmetov do te mere, da iz njih naredimo pravo umetnino ali vsaj nekaj posebnega. Pozabimo na risanje in slikanje, poiščimo servietke z lepimi motivi ali pa vzemimo nekaj časopisnega papirja in se lotimo prenove cvetličnih lončkov.

Potrebujemo: lonec za rože, akrilno barvo (belo), čopiče (en naj bo širok in ploščat), papirnate prtičke ali navaden časopisni papir, škarjice, lepilo za servietno tehniko, akrilni lak.

Postopek: Očiščen lonec in podstavek prebarvamo z belo akrilno barvo, kajti osnova za lepljenje tankega sloja prtička mora biti svetla. Ko je barva popolnoma suha, na lonec nanesemo lepilo za servietno tehniko (lahko tudi za tapete).

Prtičke razslojimo, uporabimo samo vrhnji sloj z vzorcem, in jih položimo na premazano površino. Enako lahko storimo tudi z natrganimi koščki navadnega časopisnega papirja.

S širokim čopičem z lepilom premažemo zgornjo površino prtička in jo lepo zgladimo. Čopič vlečemo od sredine proti robu, da izpodrinemo morebitni zrak in izravnamo gube.

Počakamo, da se vse skupaj posuši. Na koncu izdelek še zaščitimo z zaščitnim lakom. Lakiramo večkrat.

Barvanje z akrilnimi barvami

Če niste vešči čopiča, pa bi kljub temu radi svoje cvetlične lonce nekoliko osvežili in predrugačili, vam svetujemo, da vzorce naredite s pikami in črtami.

Vzorec s pikami 

Potrebujemo: posodo za rože, akrilne barve, mehke čopiče različnih velikosti, en večji čopič.

Postopek: Na posodo nanesemo najprej osnovni akrilni premaz, nato pa ga pobarvamo s svetlo modro akrilno barvo. Vzorec praproti in drobnih cvetk naredimo s pikami, pri čemer uporabimo različne barvne nianse in velikosti čopiča. Vzorec si lahko prej skiciramo, ko bodo barve suhe, pa poteze svinčnika zradiramo. Nato še lakiramo (ni pa nujno, saj je akrilna barva obstojna).

Vzorec s črtami 

Lonec pobarvamo kot pri prejšnjem primeru. Črte naredimo z lepilnim trakom, na loncu, ki je spodaj ožji in zgoraj širši, pa z elastiko za oblačila. Elastiko odrežemo na primerno dolžino in jo zlepimo. Potrebujemo dve. Nataknemo ju na lonec, v vmesni prostor pa z gobico nanesemo barvo. Naredimo nekaj različno širokih črt v drugi niansi. Preprosto in elegantno, da je kaj!

prejšnji članek
Za lep dan: skriti kotiček
Njenih 5 minut
Za lep dan: skriti kotiček
naslednji članek
Dobrodelnost: Kaj, če dobite nož v hrbet?
Zdravje
Dobrodelnost: Kaj, če dobite nož v hrbet?