pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj
Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. Kdo je kriv za to?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Dobrodelnost: Kaj, če dobite nož v hrbet?

10. 5. 2016; 08.15
Avtor: D. B.
denar

Komu dajete denar? foto: Pixabay

Poznate pregovor, da je pot v pekel tlakovana z dobrimi nameni? Ne pomagajte ljudem, ki so pohlepni, zavidljivi in agresivni.

Radi pomagamo ljudem v stiski in jih finančno podpiramo, nudimo nasvete in čustveno oporo. Prepričani smo, da ravnamo humano. Filozof, zdravnik in bioenergetik S. N. Lazarev, meni, da se lahko v takšni pomoči skriva tudi past - ljudem pomagamo materialno, pri tem pa lahko škodimo njihovi duševnosti.

"Če dajete človeku več denarja, kot ga lahko zasluži, si ne bo nikoli želel delati. Kasneje vas bo sovražil, če mu denarja ne boste več dajali," je prepričan filozof, ki svojo misel podkrepi tudi s praktičnim primerom.

"Imel sem pacientko, ki je prišla v Moskvo iz Osrednje Azije. Bila je bogata, bratu in sestri je pošiljala kar precejšnje vsote denarja. Čez nekaj časa je njen posel upadel in bila je prisiljena zmanjšati finančno pomoč. Sestra jo je začele klicati in ji groziti, da bo ubila mamo, če ne bo več pošiljala denarja." 

Pot v pekel je tlakovan z dobrim namenom

Lazarev meni, da takrat, ko nekomu pomagamo materialno in pri tem pozabimo na njegovo duševnost in ljubezen, osebi lahko zelo škodimo. "Pogosto na seminarjih ljudje postavljajo isto vprašanje, ki se glasi tako: 'Znancu posel ni šel, pomagal sem mu finančno. Dajal sem mu dobre nasvete, mu pomagal, da ni propadel. Rezultat tega pa je bil, da me je želel prevarati, prisvojil si je moj denar, mi lagal in izdal. Zakaj so ljudje takšni?'" ponazori Lazarev in pojasnjuje, da je prvi korak na poti do odgovora, poznavanje človeškega uma in duševnosti. Kakršnakoli pomoč in podpora je utrjevanje "poti", po kateri človek hodi: "Če pomagate pohlepnemu, bo še bolj zavidljiv in pohlepen. Če pomagate arogantnemu, bo ta še bolj aroganten in agresiven. Če pomagate tistemu, ki zna ljubiti in je velikodušen, bo še bolj takšen."

Iz sledečega lahko izpeljemo enostaven zaključek. Ne pomagajmo ljudem, ki so pohlepni, zavidljivi in agresivni. Nenehna pomoč bo pri njih sprožila eksplozijo nehvaležnosti. Maščevali se nam bodo s prevaro, saj ste z okrepitvijo njihovega fizičnega blagostanja uničili njihovo duševnost. Človek, ki ni moralen, ne potrebuje ne denarja ne znanja, meni Lazarev: "Pomoč mora tistega, ki jo prejema, navdihniti, da v sebi odkrije božansko. Po tem bo še bolj velikodušen, boljši, njegova vera pa še močnejša."

Torej pomagajmo dobrim in hvaležnim. Le takšni ljudje se z vašo pomočjo ne bodo pokvaril in maščevali.

prejšnji članek
Pomladanska prenova tudi pri rožah
Življenjski slog
Pomladanska prenova tudi pri rožah
naslednji članek
Demi Moore pokrita s pijavkami!
Moda&Lepota
Demi Moore pokrita s pijavkami!