Ugotavljanje visokega tlaka ni zamotano. To lahko naredi tudi vsak sam, če ima doma aparat, ki je cenovno dostopen večini. Avtorici tega članka so pred leti ob postavljeni diagnozi svetovali "higieničen način življenja", to je sprožilo salve smeha, češ, od zdaj naprej se moraš pa umivati. Brez šale, v tistem trenutku je najbolje, če se človek poskusi čim bolj informirati. Pregledati je treba vse, kar so zapisali o povišanem tlaku. Medicina vam tako ali tako (poleg prej omenjenega higieničnega življenja) ponuja ves čas isto zgodbo (manj soli, opusti kajenje, alkohol, pij manj kave in seveda shujšaj!) in zdravila. Ker je to najlažja rešitev, se je veliko ljudi oklene in živi tako kot prej, z eno izjemo – dnevnim jemanjem tablet. Nekateri si sicer redno merijo krvni tlak in zapisujejo vrednosti, da potem zdravnik glede na to lažje predpiše zdravila oziroma jih zamenja.
Prah iz semen in strti česen
Zmeljite enako količino posušenih semen lubenice in maka. Eno žlico te mešanice pojejte zjutraj in eno zvečer. Drugi recept je s česnom: z rokami strite en ali dva stroka česna, takrat se tvori vodikov sulfid, ki spodbuja pretok krvi, odstranjuje pline in zmanjša pritisk na srce. Strti česen zaužijte.
Je res nemogoče, da bi si človek tlak uredil sam? Pravzaprav je to nemogoče samo izjemoma, v veliki večini primerov lahko vsak največ stori sam zase. Seveda je veliko odvisno od tega, zakaj je tlak povišan in se kri po žilah preteka z velikim pritiskom na stene žil ter tako ogroža človekovo zdravje in življenje. Medicinska znanost pravi, da je vzrok večinoma neznan. Le takrat, ko je tlak povišan zaradi neke druge bolezni ali stanja, je stvar jasna. Sicer pa različne preiskave ne pokažejo ničesar.
Najpogostejši vzrok je stres. Čedalje več zdravilcev (in tudi zdravnikov) je prepričanih, da je glavni vzrok za povišan krvni tlak stres. Torej ga je treba zmanjšati, se mu izogibati. Toda kaj ko je to zelo lahko reči, veliko težje pa narediti, saj na človeka preži na vsakem koraku. Začne se že ob vstajanju z mislijo, kaj hudega vas čaka v službi, šoli, ali boste obdržali službo, ali boste končali letnik, se boste lahko vpisali na šolo, boste lahko plačali položnice in tako naprej. Vse več ljudi je tudi vsak dan v zagati, ker ne morejo nahraniti vseh lačnih ust v družini. Stresu se torej ni mogoče izogniti. Edino, kar lahko storite, je, da se navadite sprejemati stvari, kakor so, če jih ne morete spremeniti. Zavedati se je treba, da se na koncu vedno vse uredi. Če je le mogoče, poskušajte čim manj časa preživeti z ljudmi, ki na vas negativno vplivajo, vas dražijo, motijo. Vsak dan si je treba vzeti 15 ali 20 minut zase. Usedite ali ulezite se nekam, kjer vam je udobno in prijetno, ter poskusite misliti na nič; samo spremljajte svoje dihanje, ki naj bo globoko in pomirjujoče. Počnite stvari, pri katerih uživate. In bodite hvaležni za vse dobro v življenju.
Hrana vam lahko pomaga! Raziskovanje vam bo pokazalo, da lahko veliko spremenite tudi s tem, kar zaužijete. Ne gre le za sol (pravzaprav natrij v soli) in kofein, saj samo pri tretjini ljudi s povišanim tlakom sol vpliva na tlak. Gre za mnogo več, za hrano, ki bo, na primer, nevtralizirala natrij ali pa vplivala na širjenje žil, kar omogoča, da se tlak zniža. Toda najprej zelišča. Med tistimi, ki pomagajo znižati krvni tlak, je bazilika. Vendar pa je res, da tako učinkuje le kratek čas po zaužitju. Ljudje s povišanim tlakom naj bi imeli lonček s svežo baziliko ves čas na okenski polici, da bi njene liste dodajali solatam, juham, enolončnicam in seveda testeninam. Ker bazilika v nobenem primeru ne škodi, si jo lahko privoščite kadarkoli. Druga začimbnica pa je cimet. Zanj velja približno enako; dajete si ga lahko v čaj ali kavo, uporabite ga povsod, kjer vam prija.
Začimbe so stara ljudska zdravila. Na kardamom pri nas nismo toliko navajeni kot v azijskih državah, vendar je to čudovito dišeča začimba, ki jo prav tako lahko dodajamo v čaj ali kavo (zmanjša tudi ustni zadah); preden pa to storimo, je treba mali strok streti, da pride aroma do izraza. Zelo uporabna sta tudi laneno seme in česen. Laneno seme varuje ožilje, česen pa ima še mnogo drugih koristnih lastnosti; ker vpliva na to, da se žile razširijo, znižuje krvni tlak. Lahko dodate tudi nariban ingver, na primer v cimetov čaj. Znano ljudsko zdravilo za zniževanje krvnega tlaka je glog. Vsebuje veliko flavonoidov, ki učinkujejo proti aritmiji, palpitaciji, izboljšajo delovanje kapilar, uravnavajo presnovo glukoze in zmanjšujejo arterijski krvni tlak. Tega lahko znižujete tudi s semeni zelene, francosko sivko, mačjim krempljem in indijsko kosmuljo.
Že spet topla limonada! Zelo veliko ljudi prisega na limonin sok. Ta koristi srcu in izboljša odpornost sten kapilar, da ostajajo močne. Podobno velja za grenivke. Morda bo za koga presenečenje, da je za znižanje tlaka priporočljivo jesti lubenico, tudi njene pečke. Vsebujejo snov kukurbocitrin, ki širi žile in tudi izboljša delovanje ledvic. Oboje pa znižuje krvni tlak in koristi tudi pri artritisu.
Pri iskanju domačih, a preverjenih rešitev je lahko zelo koristno prebiranje spletnih forumov. Voznik tovornjaka v srednjih letih je napisal, da je moral iti na zdravniški pregled za pridobitev dovoljenja, da sme opravljati delo. Ker je imel povišan tlak (214/137 milimetrov živega srebra na liter krvi), se je bal, da mu dovoljenja za delo ne bodo podaljšali. Zato je iskal nasvete, in odločil se je, da bo upošteval tistega, ki se mu bo zdel najbolj sprejemljiv: vsako jutro je na tešče popil toplo vodo s sokom ene limone. Poleg tega je delal dihalne vaje (globok vdih, počasen izdih, trikrat dnevno po 15 ali 20 minut); s tem mu je samo v treh dneh uspelo znižati krvni tlak na 137/87, kar je velik uspeh. Odtlej redno pije toplo vodo z limono in dela dihalne vaje.
Drugi nasveti s spleta: poleg omenjene tople vode z limono (največ ljudi je navedlo, da jim je pomagala) priporočajo pitje hibiskusovega čaja, ker učinkuje kot diuretik (pospešuje odvajanje urina), potegne natrij iz krvnega obtoka, s tem pa zmanjša krvni tlak in pritisk na stene arterij. Ugotovili so celo, da posnema snovi, ki jim pravijo inhibitorji angiotenzina, se pravi običajno zdravilo za zniževanje krvnega tlaka. Lahko mu dodate malo medu in limonin sok (čaj naj bo prej primerno ohlajen), lahko pa tudi cimet.
Zadnje čase tudi pri nas poznamo in uživamo kokosovo vodo. Ker vsebuje kalij in magnezij, ki vplivata na delovanje mišic, je zelo priporočljiva za ljudi z visokim krvnim tlakom. Enako velja za ribje olje oziroma maščobne kisline omega 3, ki zmanjšujejo nevarnost za možgansko kap in srčni infarkt.
Ne ležanje, temveč gibanje! Zagotovo pa bo pri zniževanju tlaka pomagalo tudi redno gibanje. Pomiriti se namreč ne pomeni leči v posteljo in počivati. Ravno narobe, saj takrat začno človeka spreletavati črne misli. Veliko bolje je iti ven, v naravo, hoditi ali teči, kolesariti ali plavati, kar pač radi počnete. Zadnje raziskave so pokazale, da na zdravje najkoristneje vpliva prav gibanje v naravi. Ker pomanjkanje spanja (nespečnost) zvišuje tlak, je pametno poskrbeti za krepčilen spanec, ki ga potrebuje telo (predvsem možgani) za obnovo in pripravo na naslednji dan.
Še enkrat o bananah
O bananah smo napisali že marsikaj. Izredno zdrave so tudi za zniževanje krvnega tlaka. Vsebujejo namreč kalij, ki nevtralizira natrij. Ljudje s povišanim krvnim tlakom naj bi vsak dan pojedli eno ali dve banani. Podobno učinkujejo tudi suhe marelice, rozine, svež ribez, pomarančni sok, špinača, bučke, pečen sladki krompir in melone.
Bogastvo zelene
Stebelca zelene, ki jih ponekod ponujajo kot predjed (s katero od omak), niso samo modna muha. Zelena vsebuje fitokemikalije, ki pomagajo sproščati žilne stene in zmanjšujejo sproščanje stresnega hormona, ki žile krči. Priporočljivo je pojesti eno steblo zelene vsak dan. Lahko pa jih nosite s seboj in počasi grizljate ves dan.
Recept za borovničev sirup
Krvni tlak znižuje tudi borovničev sirup. Brez težav si ga lahko naredite sami. Vzeti morate osem žlic suhih borovnic, štiri skodelice vode, eno skodelico medu in steklen kozarec, ki ga je mogoče zapreti. Borovnice daste v kozico, prilijete vodo in postavite na štedilnik, da se počasi segreva pri nizki temperaturi. Kuhati je treba, dokler se vsebina ne zmanjša za polovico. Potem precedite, pri čemer sok dodobra iztisnete, ter tekočino vrnete v kozico. Spet čisto malo segrejete, dodate med in počakate, da se oboje dobro spoji. Potem sirup prelijete v steklen kozarec in ga uživate eno žlico dvakrat na dan. Omenjena količina bo zdržala v hladilniku od tri do štiri tedne.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.