nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Pomladno nabiranje

9. 5. 2016; 09.30
Avtor: Sonja Grizila/Zarja
meta
Pomlad je tu, zato moramo pohiteti, da si bomo do jeseni nabrali vsakega malo za učinkovite čajne mešanice.

Glog za srce 

Glog se je že razcvetel, v hribih ga bomo lahko nabirali še nekaj tednov. Grm je srednje velik, cvetovi dišijo po mandeljnih. Glog bi morali imeti v vsaki zeleni lekarni, saj je odličen za srce. Tudi če nimamo težav, primešajmo to koristno rastlino drugim čajem, ki jih uporabljamo za krepitev in osvežitev.

Glog uravnava krvni tlak – prenizkega zvišuje, previsokega znižuje. Posebej priporočljiv je za starejše ljudi, saj krepi opešano srce. Omili živčnost, napetost in razdražljivost, pomaga pri nespečnosti in blaži nevšečnosti v meni. Čaj si privoščimo tudi pri prehladnih boleznih, še posebej pri bronhitisu in kašlju. Žlico listov in cvetov prelijemo s pol litra kropa ter pustimo stati 20 minut, sladimo samo z medom. Spijemo eno skodelico pred vsakim od treh glavnih obrokov. Kot običajno – zelišča učinkujejo počasi, zato moramo vztrajati nekaj tednov.

Meta proti napenjanju

Poprova meta raste povsod, bolj je na soncu, več učinkovin vsebuje. Krepi želodec, pomaga pri slabosti in bruhanju, preprečuje zaudarjanje iz ust, predvsem pa nam je v veliko pomoč pri hujšanju, ko ima vse telo neprijeten zadah (se namreč čisti!). Najbolj znana pa je kot preprečevalka vetrov. Ena skodelica po jedi – pa bo mir in nas ne bo strah, kdaj se bo naš zadek prebudil in začel z izdajalskim obstreljevanjem.
Čaj pripravimo tako, da prelijemo žlico zrezanih listkov s četrt litra kropa, pokrijemo in pustimo stati deset minut. Za zimo nasušimo meto na čisti krpi v senci.

V čajnih mešanicah ima meta dominanten okus, zato jo dodajamo le v manjših količinah, sicer pa pijemo samo. Z malo medu in limoninim sokom je odlična, v vročih dneh pa pijemo hladen čaj, ki izjemno poživi in preprečuje vonj po zastaranem potu.

prejšnji članek
Šivanje je meditacija
Zdravje
Šivanje je meditacija
naslednji članek
Sami si znižajte visok krvni tlak
Zdravje
Sami si znižajte visok krvni tlak