nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Odnosi
 

Znaki, da ste v toksičnem razmerju

15. 10. 2023; 03.00
Avtor: jk/ revija Jana
Leta so le številka

Fotografija je simbolična foto: Dreamstime

Vsi odnosi poznajo boljše in slabše dneve, odločilna razlika, ki kaže na nezdravo razmerje, pa lahko nastane prav v času nesoglasij.

Če se par med prepirom zmerja, žali, uporablja nasilje in različne nezdrave manipulativne pristope, je spore nemogoče zgladiti, saj takšno obnašanje ne more prinesti sprejemljive rešitve, predvsem pa partnerjema onemogoča, da bi razvila potrebno pristno bližino, občutek varnosti in vzajemno medsebojno povezanost. Bi prepoznali opozorila, če bi se znašli v toksičnem razmerju?

Vsakršen odnos, ki nam zbuja negativne občutke v zvezi s samimi seboj, ki vključuje zlorabo kakršnekoli vrste ali temelji na ustrahovanju ter nas postavlja v položaj, da moramo o odnosu lagati prijateljem in družini, je nezdrav. Poglejmo nekaj konkretnih lastnosti in okoliščin, ki izdajajo toksično razmerje. Ne, to niso samo razmerja, v katerih se dogajajo zlorabe.

Ozavestimo, preden nam postane samoumevno foto: ps

1. Čustvena nedostopnost

V zgodnjih fazah odnosa je običajno, da emotivno nismo povsem odprti in dostopni, v zreli fazi odnosa pa je takšna nedostopnost nezdrava. Ni mogoče vzpostaviti predanega partnerstva, kaj šele ljubečega odnosa, z nekom, ki nam ni zmožen dajati ljubezni in z nami deliti čustev, saj to poraja občutek, da nas partner odriva.

2. Zasvojenost in zavračanje pomoči

V odnosu z osebo, ki je zasvojena, ni mogoča resnična intima. Zasvojenost vodi v samouničenje in v partnerju vzbuja številne nezdrave občutke. Če zasvojena oseba opravi ustrezno terapijo, je seveda zmožna zdravega odnosa, zato je pripravljenost na zdravljenje ključnega pomena za odločitev, ali bomo ostali v takšnem razmerju.

3. Serijsko varanje

Mnogi verjamejo, da je varanje tista točka, s katere ni povratka. Ljudje smo zmotljivi. Seveda prevara nikoli ni sprejemljiva, vendar je velika razlika med nekom, ki skoči čez plot enkrat, in tistim, ki to počne ves čas. Pri slednjem gre za vzorec obnašanja, za slab nadzor nad lastnimi impulzi in pomanjkanje integritete.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 40, 3. oktober, 2023.

Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju! foto: revija Jana

prejšnji članek
Lepotni namigi: Jesenski odtenki šmink
Moda&Lepota
Lepotni namigi: Jesenski odtenki šmink
naslednji članek
Vedeževalec Blaž presenetil z novo pesmijo
Svet slavnih
Vedeževalec Blaž presenetil z novo pesmijo