stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Sadež, ki krepi telo in duha

4. 6. 2023; 01.00
Avtor: Njena.si
uvodna

foto: Thinkstock

Razkošen sadež srčaste oblike, skrit za močno lupino in obdan z bodicami, na prvi pogled ne vzbuja teka, a za nenavadnim videzom se skriva sočen in okusen sadež, ki ga že stoletja uporabljajo za ohranjanje zdravja in dobrega počutja.

Graviola je nizko zimzeleno drevo, ki raste v toplih tropskih pokrajinah Južne in Srednje Amerike ter nekaterih predelih Afrike in jugovzhodne Azije. Pri nas je graviola še vedno manj znana rastlina, v njenih domorodnih deželah pa je zelo priljubljena in cenjena. Še zlasti priljubljeni so njeni sočni sadeži, ki lahko tehtajo tudi do šest kilogramov.

Zdravilne učinkovine graviole, ki jih pridobivajo iz vseh delov rastline – iz drevesne skorje, listov, semen, sadežev in korenin –, imajo že stoletja zelo pomembno vlogo v tradicionalnem zdravilstvu. Zelo priljubljena in cenjena je bila pri južnoameriških Indijancih, ki so jo uporabljali za preprečevanje in zdravljenje mnogih težav; med drugim jim je pomagala pri odstranjevanju notranjih zajedavcev, pri boleznih srca, artritisu, driski in obolenjih jeter.

Za zdravje in dobro počutje celotnega telesa

Graviola vsebuje veliko mineralov, kalij, magnezij, vlaknine in vitamine, med njimi veliko vitamina C, B1 in B2. Odličen sadež, katerega kremast okus spominja na mešanico okusov jagod in ananasa, je priljubljena sestavina za pripravo sadnih napitkov, sokov, sorbetov in sladoleda ter sadnih kup, radi jo uporabljajo tudi pri peki sladic in pripravi poobedkov. Vse več pa jo uporabljajo tudi za pripravo prehranskih dopolnil v obliki prahu in kapsul.

Graviola slovi kot rastlina, ki krepi telesno in duševno moč ter pomaga ohranjati dobro počutje, vitalnost in zdravje. Deluje protibakterijsko in protivirusno ter preprečuje vnetja. Njene zdravilne učinkovine so dragocene pri odstranjevanju črevesnih in drugih notranjih zajedavcev ter pri zdravljenju kožnih težav, na primer turov in ognojkov. Uporabljajo jo tudi pri zniževanju povišane telesne temperature in povišanega krvnega tlaka. Dobro pomaga pri zdravljenju driske in griže, po njeno pomoč pa se zatečejo tudi pri kašljanju in bronhitisu. Pomirjujoče sestavine graviole uporabljajo tudi pri zdravljenju depresije, pri premagovanju stresa in živčnih motnjah. A tako kot pri uporabi drugih naravnih zdravilnih rastlin in njihovih pripravkov se je tudi pred uporabo graviole dobro posvetovati z zdravnikom, da njena uporaba ne bi povzročila nezaželenih stranskih učinkov.

prejšnji članek
Scenska spektakla na odru Poletnega gledališča Križank!
Svet slavnih
Scenska spektakla na odru Poletnega gledališča Križank!
naslednji članek
Helena Blagne ima doma pravnika
Svet slavnih
Helena Blagne ima doma pravnika
#nasazenazenska
nasazenazenska