stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Skrite nevarnosti v domači kopalnici

11. 1. 2020; 04.00
Avtor: LJ
kopalnica prava
Kopalnica je za večino prostor, kjer se lahko sprostimo in uredimo.

Je tudi prostor, ki ga želimo imeti čistega. Žal pa se lahko tam naberejo razne bakterije, ki potuhnjeno pretijo našemu zdravju. Večinoma se skrivajo v povsem običajnih izdelkih, na katere smo tako zelo navajeni, da o njih sploh ne razmišljamo. Rešitev je precej preprosta. Redna menjava.

Potrošnje dandanes res ni treba spodbujati, saj si marsikdo težko predstavlja družbo, ki bi bila še bolj kapitalistično usmerjena. Zato se pogosto sprašujemo, ali res potrebujemo toliko kosov oblačil, pa obutve, nakita, tehnoloških in drugih izdelkov, ter svetujemo preudarnost. No, v tokratnem članku ne bo tako. Ker se lahko v naslednjih izdelkih, ki jih navadno najdemo v vsaki kopalnici, naberejo razne bakterije in druge snovi, ki lahko povzročijo infekcije, pa tudi bolj resne zdravstvene težave, je priporočljivo, da jih redno menjamo. To zagotovo niso izdelki, pri katerih bi morali varčevati.

Fekalne klice na zobni ščetki

Nič kaj prida ne poskrbimo za organizem in zobe, če si te čistimo z zobno ščetko, ki v sebi skriva koliformne bakterije, stafilokoke, kvasovke, črevesne bakterije in celo fekalne klice. Vse našteto lahko vsebuje ščetka, ki je ne shranjujemo in negujemo pravilno. Sploh če zobne ščetke dolgo ne zamenjamo, se je tako rekoč nemogoče izogniti vsaj nekaterim izmed omenjenih bakterij in klic. Ker jo hranimo v kopalnici, se lahko nanjo prenesejo tudi črevesni mikroorganizmi. Verjetnost za to je bistveno večja ob slabi skrbi za osebno higieno oziroma če si posameznik po uporabi stranišča slabo umije roke. Da bo za ustno higieno dobro poskrbljeno, je sicer treba po vsakem ščetkanju zob temeljito sprati tudi zobno ščetko. Tu in tam jo lahko pomočite v antibakterijsko ustno vodico, ki bo odstranila vsaj del bakterij. Ameriško zobozdravstveno združenje pa je že pred časom razkrilo, da shranjevanje zobnih ščetk v zaprti embalaži ali uporaba pokrovčkov za ščetko nikakor nista priporočljiva, saj tako ustvarimo idealne pogoje (toplo in vlažno okolje) za razmnoževanje mikroorganizmov. Ščetko bi morali menjati na vsake tri mesece oziroma po vsaki bolezni, ki jo prebolimo.

Britvice menjajte vsak teden in si jih nikar ne posojajte med seboj.

Trdovratna bakterija v gobici za prhanje 

Uporaba gobice za prhanje je za marsikoga samoumevna, saj tako lažje odstranimo odmrle kožne celice, hkrati pa imamo občutek, da pripomore k temeljitejšemu čiščenju telesa. Vendar strokovnjaki svetujejo previdnost, saj gobice za prhanje še zdaleč niso tako nedolžne, kot si mislimo. Vlažna in topla kopalnica nudi vse pogoje, da se v njej razvije leglo plesni in bakterij, razkrivajo rezultati študije, ki so jih pred leti objavili v Journal of Clinical Microbiology. Tam so opozorili celo na dejstvo, da se lahko v naravnih spužvah za tuširanje razvije izjemno nevarna bakterija Pseudomonas aeruginosa, ki je sicer problematična povzročiteljica bolnišničnih okužb. Povzroča širok spekter okužb, med drugim okužbe dihal in urinarnega trakta, sepso ter okužbe ran in opeklin. Med izvenbolnišničnimi okužbami, ki jih povzroča P. aeruginosa, so najpogostejše okužbe kože in povrhnjih struktur očesa. Gre za bakterijo, ki je odporna na antibiotike. Dermatologi zato, pa tudi zaradi drugih bakterij, svetujejo previdnost pri uporabi gobice za prhanje. Vsakič, ko boste uporabili gobico in je zatem ne boste očistili, se bodo na njej nabrale bakterije, ki jih boste z naslednjim umivanjem prenesli na svoje telo. Po umivanju je treba zato gobico temeljito očistiti in posušiti. Če se torej ne spomnite, kdaj ste jo nazadnje zamenjali, je skrajni čas, da kupite novo.

Si posojate britvico?

Tako kot si ni pametno izposojati že omenjenih dveh izdelkov, si ni priporočljivo izmenjavati že uporabljenih britvic, pa če ste si s svojim partnerjem ali katerim drugim družinskim članom še tako blizu. Kadar z drugo osebo uporabljate isto britvico, se lahko od nje nalezete vsega, od herpesa do bradavic in okužb, ki se prenašajo prek krvi. A tudi kadar je britvica, ki jo uporabljate, res samo vaša, se na njej naberejo bakterije, zato je priporočljivo, da jo menjate vsaj enkrat na teden. Redna menjava izdelkov v kopalnici je torej glavna rešitev zoper legla bakterij, ki se sicer naberejo na njih. S takšnim ravnanjem se boste izognili morebitnim infekcijam, pa tudi sami boste gotovo imeli boljši občutek ob njihovi uporabi.

prejšnji članek
Sladkosneda Blake Lively in Ryan Reynolds v muzeju sladoleda
Svet slavnih
Sladkosneda Blake Lively in Ryan Reynolds v muzeju sladoleda
naslednji članek
Slanina kot dodatek: veliko zdravega in malo hrustljavega
Svet slavnih
Slanina kot dodatek: veliko zdravega in malo hrustljavega