pomlad
Svet24.si

Tedenski horoskop: Čas je za razmislek, kje lahko sebe postavite na prvo mesto

Boštjan Gorjup
Necenzurirano

Odstopil direktor enega največjih slovenskih podjetij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Hvala – urok za srečno življenje

18. 8. 2021; 04.00
Avtor: LP
uvodna

foto: Thinkstock

Hvaležnost je eno tistih velikih dejanj človeka, ki lahko premika gore. Pa ne samo zato, ker je pač vljudno, da se zahvalimo.

Resnično iskrena in globoka hvaležnost je tista, zaradi katere smo v svojem življenju lahko bolj zadovoljni in srečnejši.

Balzam za življenje
O hvaležnosti se verjetno zadnje čase ne bi toliko govorilo, če ne bi mnoge raziskave in psihologi potrdili, da je hvaležnost pravzaprav balzam za naše življenje. Ljudje, ki so hvaležni, so nasploh veliko bolj zdravi in srečni, bolj živahni in živi, tudi njihova razmerja so trdnejša. Raziskave so celo pokazale, da se za vsakih deset let življenja naša nagnjenost k hvaležnosti poveča za pet odstotkov. Življenje nas torej s svojimi vzponi in padci samo izuči umetnosti hvaležnosti.


Beležite svojo hvaležnost
Mnogi psihologi vam bodo predlagali, da svojo hvaležnost skrbno beležite. Seznam stvari, za katere ste hvaležni, bo tako neke vrste opomnik za težke dni ali potrditev za srečne. Raziskave kažejo, da so ljudje, ki redno beležijo, za kaj so hvaležni, tudi do 25 odstotkov bolj srečni od tistih, ki tega ne počnejo. Verjetno zato, ker redni proces beleženja od vas zahteva, da ste ves čas pozorni na stvari, za katere ste lahko hvaležni, da jih boste pozneje lahko zabeležili. In tako vsak dan opazite veliko več stvari, ki zaslužijo vašo hvaležnost, kot bi jih sicer. Beleženje hvaležnosti seveda nima pravila. Lahko se dogaja na mesečni, tedenski ali dnevni bazi.

prejšnji članek
Robert Redford praznuje 85 let
Svet slavnih
Robert Redford praznuje 85 let
naslednji članek
Test: Kako običajno sedite? Neverjetno, kaj to razkriva o vas!
Zdravje
Test: Kako običajno sedite? Neverjetno, kaj to razkriva o vas!