stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Točka proti sramežljivosti

17. 8. 2019; 03.00
Avtor: Sonči Nered-Čebešek
čuječnost

ženska foto: profimedia

Kitajska zdravnica dr. Lu Li razlaga o akupunkturni točki, ki ob stimulaciji pomaga pri najrazličnejših težavah, od težav s prebavo do menstrualnih težav, težav z ledvicami, pa tudi pomirja in pomaga proti sramežljivosti.

Tokrat bomo spoznali eno najpomembnejših akupunkturnih točk, ki jo zdravniki TKM uporabljamo pri skoraj vsaki terapiji. Imenuje se san yin jiao ali SP6 (spleen 6), kar pomeni, da je šesta točka na meridijanu vranice. Nahaja se na notranji strani nog, štiri prste nad vrhom gležnjev, za kostjo tibija. San yin jiao pomeni stičišče treh jin meridijanov. Na tej točki se namreč srečajo vranični, jetrni in ledvični meridijan, kar pomeni, da je to ena izmed najboljših točk za tonifikacijo ali krepitev jin aspekta v telesu ter tonifikacijo krvi.

Jin aspekt



Jin aspekt predstavlja vlažen, miren, temen princip, ki deluje v telesu in se odraža v telesnih tekočinah. S stimuliranjem te točke, kot nam povedo že meridijani, tako krepimo ledvice, vranico in jetra. Točko lahko stimuliramo pri vseh težavah z vranico in funkcijami, ki jih opravlja, torej je točka za odpravljanje težav s prebavo, napetosti v trebuhu, z njo spodbujamo apetit, odpravljamo slabo prebavo, drisko … kar je vse posledica presežka elementa vlage v telesu. Vlaga se v naše telo velikokrat naseli zaradi slabega delovanja vranice in pretiranega delovanja jeter. Vranica namreč skrbi za absorpcijo hranilnih snovi, njihovo razprševanje in ustvarjanje krvi v telesu, medtem ko jetra kri skladiščijo in skrbijo za nadzor razprševanja. Kadar je vranica šibka, se namesto hranil v telesu ustvarita vlaga in sluz. Za najboljši učinek pri zdravljenju prebavnih težav se poleg te točke stimulira še točka zu san li oziroma ST36.

Narejenih je bilo kar nekaj raziskav, kako lahko stimulacija te točka blagodejno deluje na ženske in izboljšuje njihovo zdravje. Je odlična točka za odpravljanje težav v menopavzi, menstrualnih težav, kot so menstrualni krči in neredne menstruacije, ter ostalih ginekoloških težav, kot so abnormalna krvavitev iz maternice, neplodnost in težave z nožnico. Te točke ni priporočljivo stimulirati med nosečnostjo, v prvem in zadnjem trimesečju, ker lahko pospeši porod. Prav zaradi tega pa jo Kitajke pogosto uporabljajo med porodom, da si ga olajšajo. Stimulacija točke SP6 pa ne pomaga le ženskam, pogosto se uporablja tudi za krepitev aspekta jin pri moških ter za vse težave z genitalijami in krepitev prostate.

Za ledvica in mehur



To je točka za spodbuditev ledvic in posledično mehurja, torej se uporablja pri vseh uroloških težavah, kot je na primer boleče uriniranje. Ledvice so v kitajski medicini povezane z medeničnim predelom, tako da je točka namenjena zdravljenju vseh težav, ki nastanejo v tem predelu telesa. Prav tako se stimulira pri bolečinah v križu in kolenih.

Pri
 nespečnosti, raznih krvavitvah, vrtoglavici, tinitusu

Točko lahko uporabljamo tudi pri nespečnosti, raznih krvavitvah, vrtoglavici, tinitusu, občutku suhosti ust in ustne votline, pri nočnem potenju, zatekanju nog, mrzlem predelu trebuha in vseh težavah z medenico ter pri povešenju notranjih organov. Tudi pri težavah s kožo vročega značaja.

Stimulacija točke, ki se lahko izvaja z iglicami ali s prsti, pomaga tudi pri tem, da jetrni či oziroma energija lažje potuje po telesu. Stimulira delovanje jeter ter tako krepi kri, saj so v kitajski medicini jetra odgovorna za skladiščenje krvi. Posledično poskrbi za boljšo cirkulacijo krvi in telesnih tekočin ter tako znižuje povišan krvni pritisk. Ker umirja um, je dobra za blažitev tesnobe in razbijanja srca. V teoriji kitajske medicine pa je zapisano, da ta točka med drugim služi tudi proti sramežljivosti.

luli

luli foto: svet24

prejšnji članek
Telovadba, ki stopi celulit
Zdravje
Telovadba, ki stopi celulit
naslednji članek
Vitaminski zmešančki
Kulinarika
Vitaminski zmešančki