golavšek novak Odkrito.si

Partner znane Slovenke nepričakovano do bajnega ...

Asteroid Apofis Svet24.si

Letel bo bližje nam kot Luni, Nasa svari pred ...

galaxy-3608029_1280 Petisvet.si

Kaj ste bili pred smrtjo: poiščite svojo letnico...

madeira, avtobusna nesreča2 Svet24.si

FOTO: Avtobus s turisti zdrsnil s ceste in pristal...

mya-lecia naylor Svet24.si

Šok! Umrla je 16-letna televizijska zvezdnica

Jan Plestenjak (3) Njena.si

Nina Pušlar je tako zavrnila Plestenjaka

saška omeragić Njena.si

Grenka resnica o Saški iz Ljubezni po domače

Video o Slovenki, ki vas bo pretresel
| K.M.

Video o Slovenki, ki vas bo pretresel

Spoznajte zgodbo Slovenke Amadee, ki je bila kot majhna deklica pred več kot dvajsetimi leti žrtev spolne zlorabe povzročene s strani lastnega dedka. Žrtev in reakcije oseb pa so resnične in pretresljive.

"Nahajate se na posestvu, kjer je pred 20 leti živela majhna punčka. Tamle, v sosednji hiši, pa sta živela njen dedek in babica. No, ta punčka, je bila zelo igriv otrok in delovalo je, kot da je njeno otroštvo izpolnjeno. Ampak, ostali niso vedeli, kar je vedela punčka. Dedek je punčko velikokrat povabil v barako ...," so besede, s katerimi gostiteljica v skrivni sobi pobega nagovori vse udeležence. 

V resnici pa ne gre za pravo zabavno sobo pobega, ampak za družbeni eksperiment, ki ga je UNICEF Slovenija pripravil v sodelovanju z Združenjem proti spolnemu zlorabljanju. Perečo tematiko je poizkušal osvetliti z analogijo Skritega escape room-a. Za dva dneva je na skrivni lokaciji, dejanskem mestu večletne spolne zlorabe, ki jo je doživljala Amadea, odprl Skriti escape room. Skupine obiskovalcev so se prijavile prek spleta in niso vedele ničesar. Peščico izbranih je nato na domačem posestvu sprejela vodja Skritega escape rooma – Amadea – in jim povedala svojo zgodbo. In ja, ta zgodba, ki jo lahko delno vidite v izrezanih posnetkih v spodnjem videoposnetku je resnična in se je v Sloveniji dogajala za 'zaprtimi vrati' domačega posestva. 

Foto: Andraž Fijavž Bačovnik - amadea, soba pobega

Glavni obraz kampanje, 23-letna Amadea, je bila v otroštvu žrtev dolgoletne spolne zlorabe, sedaj pa po svojih močeh prispeva, da bi čim manj sob pobega ostalo skritih. "Želim si pomagati vsem, ki se nahajajo v podobni situaciji spolnega nasilja in zlorab. Sem samo ena izmed mnogih, ki v tem trenutku posojajo svoj glas tistim, katerih glas ni slišan. Hkrati pa želim ozavestiti javnost, da si pred nasiljem ne smemo zatiskati oči in da ima prav vsak izmed nas moč pomagati," pojasnjuje Amadea.

Naloga skupin je bila poiskati realno rešitev, kako lahko odrasli pomagamo vsem otrokom, ki so danes ujeti v svoje skrite sobe pobega. Le-teh pa na žalost ni malo. In ta prvi korak do rešitve je hkrati predstavljal simbolično rešitev Skritega escape room-a. Dogajanje so posneli s skritimi kamerami in pripravili spletni video namenjen širjenju glasu o problematiki, spodbujanju žrtev, da spregovorijo, in ozaveščanju javnosti, kako lahko pomagamo. 

Oglejte si video, ki vas bo zagotovo pretresel in tudi sami na nek način pomagajte pri osveščanju in posledično tudi rešitvi za vse osebe, ki se še danes skrivajo v zaklenjenih skrivnih sobah.