profimedia-0840008601
Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v nekaj letih skopnela

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Video o Slovenki, ki vas bo pretresel

17. 4. 2018; 04.00
Avtor: K.M.
amadea
Spoznajte zgodbo Slovenke Amadee, ki je bila kot majhna deklica pred več kot dvajsetimi leti žrtev spolne zlorabe povzročene s strani lastnega dedka. Žrtev in reakcije oseb pa so resnične in pretresljive.

"Nahajate se na posestvu, kjer je pred 20 leti živela majhna punčka. Tamle, v sosednji hiši, pa sta živela njen dedek in babica. No, ta punčka, je bila zelo igriv otrok in delovalo je, kot da je njeno otroštvo izpolnjeno. Ampak, ostali niso vedeli, kar je vedela punčka. Dedek je punčko velikokrat povabil v barako ...," so besede, s katerimi gostiteljica v skrivni sobi pobega nagovori vse udeležence. 

V resnici pa ne gre za pravo zabavno sobo pobega, ampak za družbeni eksperiment, ki ga je UNICEF Slovenija pripravil v sodelovanju z Združenjem proti spolnemu zlorabljanju. Perečo tematiko je poizkušal osvetliti z analogijo Skritega escape room-a. Za dva dneva je na skrivni lokaciji, dejanskem mestu večletne spolne zlorabe, ki jo je doživljala Amadea, odprl Skriti escape room. Skupine obiskovalcev so se prijavile prek spleta in niso vedele ničesar. Peščico izbranih je nato na domačem posestvu sprejela vodja Skritega escape rooma – Amadea – in jim povedala svojo zgodbo. In ja, ta zgodba, ki jo lahko delno vidite v izrezanih posnetkih v spodnjem videoposnetku je resnična in se je v Sloveniji dogajala za 'zaprtimi vrati' domačega posestva. 

Amadea je pred 20 leti doživela nekaj, kar ne bi smel nihče ... Zdaj skuša s svojo zgodbo pomagati drugim. foto: Andraž Fijavž Bačovnik

Glavni obraz kampanje, 23-letna Amadea, je bila v otroštvu žrtev dolgoletne spolne zlorabe, sedaj pa po svojih močeh prispeva, da bi čim manj sob pobega ostalo skritih. "Želim si pomagati vsem, ki se nahajajo v podobni situaciji spolnega nasilja in zlorab. Sem samo ena izmed mnogih, ki v tem trenutku posojajo svoj glas tistim, katerih glas ni slišan. Hkrati pa želim ozavestiti javnost, da si pred nasiljem ne smemo zatiskati oči in da ima prav vsak izmed nas moč pomagati," pojasnjuje Amadea.

Naloga skupin je bila poiskati realno rešitev, kako lahko odrasli pomagamo vsem otrokom, ki so danes ujeti v svoje skrite sobe pobega. Le-teh pa na žalost ni malo. In ta prvi korak do rešitve je hkrati predstavljal simbolično rešitev Skritega escape room-a. Dogajanje so posneli s skritimi kamerami in pripravili spletni video namenjen širjenju glasu o problematiki, spodbujanju žrtev, da spregovorijo, in ozaveščanju javnosti, kako lahko pomagamo. 

Oglejte si video, ki vas bo zagotovo pretresel in tudi sami na nek način pomagajte pri osveščanju in posledično tudi rešitvi za vse osebe, ki se še danes skrivajo v zaklenjenih skrivnih sobah. 

prejšnji članek
Žalostna Tanja Žagar: Zapuščam ga!
Svet slavnih
Žalostna Tanja Žagar: Zapuščam ga!
naslednji članek
Ta živila uničijo celo rakave celice
Zdravje
Ta živila uničijo celo rakave celice